Μια ποδιά μονάχα (δεν) φτάνει

Μια ποδιά μονάχα (δεν) φτάνει 1

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ενός δημοτικού σχολείου της Αττικής αποφάσισε, προτείνοντας και πρότεινε αποφασίζοντας να φοράνε όλα τα παιδιά μία σχολική στολή. Όπως παλιά, πολύ παλιά. Τότε που ο χρόνος είχε παγώσει.

ΑΠΟ ΜΙΚΑΕΛΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

 H αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε όπως στην Αμερική, που επέστρεψε στα χρόνια του Μεσαίωνα με την απαγόρευση των εκτρώσεων αλλά ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 80 και πιο πίσω, το κάνουμε αυτές τις ημέρες με το δημοτικό σχολείο της Αττικής που έχει καταθέσει πρόταση να γίνει επαναφορά της σχολικής ποδιάς. Tην πρόταση έκανε ο Σύλλογος Γονέων, με τους γονείς των μαθητών να έχουν διχαστεί σε υπέρ και κατά. Ανησυχώ λίγο ότι μπορεί να υπάρχει και διχασμός σε ένα θέμα που έχει λυθεί νομοθετημένα πολλές δεκαετίες τώρα- όσες πήγαμε πίσω στο χρόνο.

Οι γονείς που συμφωνούν, το θεωρούν καλή ιδέα με το «αδιάσειστο» και πειστικό επιχείρημα ότι… η ιδέα της ποδιάς άρεσε και στο παιδί τους. Οι άλλοι μισοί διαφωνούν –ευτυχώς- αλλά κάνουν αναφορά σε πρακτικές που μας πάνε χρόνια πίσω. Στα χρόνια που είχε σταματήσει ο χρόνος. Στα χρόνια της χούντας.

Ας πάρουμε τα πράγματα κάπως από την αρχή: Την περασμένη εβδομάδα, οι γονείς του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου έλαβαν ένα χαρτί, το οποίο τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν και να υπογράψουν, εάν συμφωνούν με την επαναφορά της σχολικής στολής.

Οι γονείς που συμφωνούν, το θεωρούν καλή ιδέα με το «αδιάσειστο» και πειστικό επιχείρημα ότι… η ιδέα της ποδιάς άρεσε και στο παιδί τους. Οι άλλοι μισοί διαφωνούν –ευτυχώς- αλλά κάνουν αναφορά σε πρακτικές που μας πάνε χρόνια πίσω. Στα χρόνια που είχε σταματήσει ο χρόνος.

«Θα θέλαμε τη συμμετοχή σας να υλοποιηθεί μια ιδέα που έχει ξεκινήσει από το περσινό σχολικό έτος. Αφορά στην ενδυματολογική ομοιομορφία των μαθητών με αναγραφόμενο το έμβλημα του σχολείου προσδίδοντάς τους ένα αναβαθμισμένο σχολικό προφίλ».

Μια ποδιά μονάχα (δεν) φτάνει 2

Η Ιωάννα Ρουμελιώτη, Γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εξήγησε: «Μιλάμε για ένα φουτεράκι και μια φόρμα. Όχι για στολές της περασμένης δεκαετίας. Είμαστε σε φάση που ρωτάμε τους γονείς αν θέλουν. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό».

Η… φοβερή αυτή ιδέα φαίνεται πως είχε σκοπό να εκμηδενίσουν τις ανισότητες, να μην υπάρχουν δηλαδή παιδιά που νιώθουν μειονεκτικά γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν ακριβά brands όπως άλλοι συμμαθητές τους. Και αν όμως η στολή του ενός μαθητή είναι μιας μεγάλης αθλητικής μάρκας και του άλλου από την… λαϊκή; Ανισότητα δεν είναι και αυτό;

Όταν είδαν ότι αυτό το επιχείρημα έπεσε, υπήρξε και plan b:

Να υποστηρίξουν ότι κάποιες μαθήτριες της έκτης δημοτικού επιλέγουν «ακατάλληλο για σχολικό περιβάλλον ντύσιμο».

Η μητέρα ενός κοριτσιού εξήγησε:

«Στο σχολείο αποφάσισαν επειδή κάποια παιδάκια (σ.σ. όχι παιδάκια γενικά- κορίτσια εννοούν) της πέμπτης και της έκτης δημοτικού ερχόντουσαν με μίνι -αντί να πιάσουν τους γονείς και να τους μιλήσουν- αποφάσισαν να κάνουν ενδυμασία σχολείου. Έρχονται καμιά φορά με κοντά φορεματάκια και τέτοια», είπε μητέρα μαθήτριας.

Και αυτό γιατί είναι πρόβλημα, ακριβώς; Υπάρχει πρόβλημα σε εκείνους που βλέπουν πρόβλημα. Σε ποια εποχή ζούμε ακριβώς; Ας μας πουν γιατί διαφορετικά θα πρέπει να τους καλωσορίσουμε και αυτούς στο 2024 ή να τους πούμε διακριτικά για να μην σοκαριστούν σε ποια χρονιά βρισκόμαστε.

Ο νόμος δηλώνει ρητά ότι η υποχρεωτική σχολική ποδιά έχει καταργηθεί από το 1982. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να απαγορεύει τη χρήση μιας κοινής σχολικής ενδυμασίας, όμως αυτή είναι προαιρετική. Δεν μπορεί να επιβληθεί στους μαθητές να τη φορέσουν.

Η μητέρα της μαθήτριας αποκάλυψε: «Εγώ μίλησα με τον διευθυντή και του είπα αυτό που πάτε να κάνετε είναι παράνομο. Και γυρνάει και μου λέει “δεν είναι υποχρεωτικό, είναι προαιρετικό”. Και απαντώ “τι σημαίνει αυτό;”. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στο σχολείο αυτό;”. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στο σχολείο αυτό; Θα γίνει μπούλινγκ».

Ας μιλήσουμε με στοιχεία για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Ο νόμος δηλώνει ρητά ότι η υποχρεωτική σχολική ποδιά έχει καταργηθεί από το 1982. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να απαγορεύει τη χρήση μιας κοινής σχολικής ενδυμασίας, όμως αυτή είναι προαιρετική. Δεν μπορεί να επιβληθεί στους μαθητές να τη φορέσουν.

Προς το παρόν, το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς ακόμα κάνουν στατιστική έρευνα για το πόσοι γονείς είναι σύμφωνοι. Αν παρ' όλα αυτά (πιεστούν να) συμφωνήσουν αρκετοί, τότε θα προχωρήσουν με την παραγγελία των ρούχων. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με πηγές, φαίνεται από το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να πήραν θέση για το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά την πρόταση για επαναφορά της σχολικής ποδιάς, οι πηγές ξεκαθάρισαν ότι η στολή καταργήθηκε ως υποχρέωση τον Φεβρουάριο του 1982 και ότι κάθε παιδί μπορεί να φοράει ό,τι θέλει, στο πλαίσιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, με γνώμονα τον σεβασμό του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αν με ρωτάτε, που δε με ρωτάτε, και χωρίς να θέλω να υποβιβάσω την ανησυχία μας ως σύγχρονων γονιών, έχω την αίσθηση ότι ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του συγκεκριμένου σχολείου, ίσως να θέλησε να μεγαλοπιαστεί και να φαντασιωθεί ότι το έργο που θα αφήσουν πίσω τους, θα είναι, να μοιάζει το δημόσιο δημοτικό σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους, με ιδιωτικό. Μια στολή δεν αρκεί… Και αν αρκούσε, σίγουρα έχουν χάσει την ουσία του τι σημαίνει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση 2024.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ