Έχω τη χαρά και την περηφάνια να έχω ακούσει και τις τρεις προσφωνήσεις, ίσως την πρώτη και την τελευταία πιο συχνά, και με πολλά φωνήεντα στην κατάληξη πχ «μάνααα».
Ήμουν από τα κοριτσάκια που πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους έβλεπαν την εικόνα μιας μελλοντικής δυναμικής γυναίκας που σίγουρα θα είχε αποκτήσει και παιδιά. Βασανιζόμουν και μόνο στην ιδέα πως μπορεί να υπήρχε ιατρικο ή άλλο κώλυμα και να μη γίνω μητέρα. Όσο μεγάλωνα, τόσο το θεωρούσα δεδομένο. Αν είχα βρει τον κατάλληλο άντρα, σίγουρα θα ήθελα να είχα γίνει μητέρα νωρίτερα απο τα 29 μου χρόνια. Όμως επειδή "it takes two to tango" και είμαι κάθετη σε αυτό, ευχαριστώ τον Θεό που με αποζημίωσε με τα τρία μου παιδιά από τον κατάλληλο για εμένα άντρα και υπέροχο πατέρα.
Όσο φοβισμένη κι αν είμαι γενικά στη ζωή μου, δεν το δείχνω για λόγους προσωπικού ελέγχου. Πρέπει να έχω πέσει σε πολύ σκοτεινά νερά για να μην επιβληθώ στον εαυτό μου. Ωστόσο στην πρώτη μου εγκυμοσύνη -άγουρη γυναίκα ακόμη- ήρθα να αντιμετωπίσω μια τόσο διαφορετική κατάσταση που έκανα μπρος- πίσω από φυσική συστολή και φόβο για το άγνωστο που ερχόταν.

Η Φιλίππα, το πρώτο μου παιδί, ήταν αυτή που με έκανε να κλάψω απο ευτυχία δεύτερη φορά στη ζωή μου, (η πρώτη όταν κέρδισα στον διαγωνισμό εθνικού σχεδίου και με πήρε τηλέφωνο η ΛΟΥΚΙΑ), όταν έμαθα απο το τηλέφωνο τα αποτελέσματα της θετικής αιματολογικής εξέτασης. Τόσο πολύ την επιθυμούσα να έρθει στη ζωή μου, και ήταν όπως την είχα φανταστεί. Ένα αφράτο -στην πορεία γιατί γεννήθηκε μικρούλα- πάνλευκο χιονατάκι μωρό με μελιά ματάκια. Την αγάπησα κεραυνοβόλα και τόσο υπερβολικά, που νόμιζα πως τίποτα τέτοιο σε ένταση δεν θα μπορούσα να ξανανιώσω στη ζωή μου για κανένα μου παιδί.








