Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος εγώ το πέρασα στο σπίτι με πυρετό ως αποτέλεσμα της διαφοράς θερμοκρασίας από το air condition και το μόνον που μπορούσα να κάνω ήταν να σκρολάρω στα σόσιαλ για να δω τους άλλους να περνάνε καλά στα νησιά, στις παραλίες, στα ταβερνάκια κτλ.
Τα είδα και αυτά αλλά την Κυριακή η «φάση» ήταν Καραγάτσης. Αρχικά φαντάστηκα ένεκα της επετείου γέννησής του. Αλλά αυτό ήταν η αφορμή γιατί ξαφνικά μοιραστήκαμε σε Καραγατσομάχους και Χιμαιρολάγνους. Και αφού δεν είχα και πολλά να κάνω, έψαξα να ξετυλίξω το κουβάρι –και φυσικά δεν ήμουν η μόνη- για να βρω από πού ξεκίνησε όλο αυτό για να μετατραπεί σε «πόλεμο» στα σόσιαλ.
Όλα ξεκίνησαν, λοιπόν, από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο με το οποίο γίνεται ευθεία επίθεση στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, που την χαρακτηρίζει σεξιστική και άκρως πατριαρχική. Το άρθρο αυτό έφερε και άλλα άρθρα από συγγραφείς βλ. Χωμενίδη και Βίβιαν Στεργίου που αντιπαρέθεσαν τα ξίφη τους και όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε έντονη σύγκρουση –μακάρι να ανεβαίνει πάντα τόσο το επίπεδο των αντιπαραθέσεων- για το αν πρέπει να κρίνουμε τον Καραγάτση ή να προσκυνάμε την αυθεντία του, αν πρέπει να προωθούμε μία woke ατζέντα (ο Καραγάτσης αν ζούσε θα έπρεπε να εξηγήσουμε τι είναι αυτό) μέσα από έργα που έχουν αντέξει στο χρόνο ή να τα αφήσουμε να υπάρχουν. Και άλλα πολλά…
Διαβάζοντας το άρθρο που τα ξεκίνησε όλα, έχω την αίσθηση ότι σε όλα αυτά παίζει ρόλο και το μένος με το οποίο γράφεται μία κριτική για να φέρει την παθιασμένη αντίκρουσή της: «Η Μεγάλη Χίμαιρα είναι μια σεξιστική παραφωνία, κατασκευασμένη από τσιτάτα μίσους και χριστιανική τιμωρία, δοσμένα στον υπερθετικό βαθμό», γράφει σε ένα σημείο η Ρένα Λούνα στο άρθρο. Και μπορεί να συμφωνούμε με κάποιον τρόπο όσοι διαβάσαμε τη Μεγάλη Χίμαιρα και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο 2024 και πολλά ακόμα από αυτά που διαβάζαμε για τότε, ισχύουν τηρουμένων των αναλογιών ακόμα και σήμερα, ωστόσο υπάρχει ένα «όμως».
Κάθε έργο κουβαλώντας τα πολιτισμικά βάρη της εποχής του, μας διηγείται πέρα από την κυρίως ιστορία και όλα αυτά που ζούσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή.