Η συγκίνηση ήταν εμφανής στο πρόσωπο του Μακρόν όταν στο τέλος της παρέλασης ακούστηκε η Μασσαλιώτιδα. Στο πλευρό του από τη μία πλευρά σε τιμητική θέση ο καγκελάριος Μερτς και από την άλλη ο πρόεδρος Ζελένσκι. Τόσους πολλούς ασπασμούς και θερμούς εναγκαλισμούς από επίσημους προσκεκλημένους σπάνια λαμβάνει ο Ουκρανός πρόεδρος. Αλλά ήταν η μέρα τέτοια.
Και ο πρόεδρος Μακρόν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς τη Ρωσία που να μην επιδέχεται παρερμηνείες: την στρατηγική υπεροπλία και την ενότητα της Ευρώπης και της Γαλλίας να αντιμετωπίσουν από κοινού τη ρωσική απειλή.
Ο Γάλλος πρόεδρος φρόντισε από την προηγούμενη να επαναδιαβεβαιώσει την βούληση της “Συμμαχίας των Προθύμων” να συνεχίσει την στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας ανακοινώνοντας ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν ασκήσεις μιας πολυεθνικής δύναμης με στόχο την διασφάλιση της ειρήνης στη χώρα και την προετοιμασία του συνασπισμού για συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Παίρνοντας την σκυτάλη ο Πολωνός πρόεδρος είπε ότι η πρώτη άσκηση θα γίνει σε πολωνικό έδαφος με τη συμμετοχή των γαλλικών και πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά όχι της Μπούντεσβερ.
Και ο Μερτς; Ενώ συνήθως κάθεται δίπλα στον Μακρόν στην οικογενειακή φωτογραφία των “Προθύμων”, αυτήν τη φορά προτίμησε την “παρέα” του Στάρμερ. Ο Γερμανός καγκελάριος κατέφυγε σε γενικόλογες δηλώσεις που να μην δεσμεύουν τη Γερμανία στο εγχείρημα, αλλά και να μην δίνουν την εντύπωση ότι η χώρα αποφεύγει τις ευθύνες της και τις φορτώνει στον Μακρόν.
Το ζήτημα είναι ευαίσθητο για το Βερολίνο. Το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση Γερμανών στρατιωτών στο εξωτερικό και προϋποθέτει έγκριση από τη Βουλή. Αυτό βέβαια δεν ισχύει όταν ο ρόλος τους είναι μόνο υποστηρικτικός.
Το ότι οι σχέσεις Μερτς/Μακρόν έχουν ψυχρανθεί το τελευταίο διάστημα οφείλεται και στην αποτυχία του FCAS, της συμπαραγωγής κοινού μαχητικού αεροσκάφους. Στο γερμανογαλλικό υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή στην Μπριλ, κοντά στην Κολωνία, θα συζητηθεί τι μπορεί ακόμη να διασωθεί από αυτήν την αμυντική συμπαραγωγή.
Η Γαλλία διστάζει, η Γερμανία περιμένει και ο χρόνος γυρίζει αντίστροφα με την Μαρίν Λεπέν να βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.
Αλλά σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 30 βαθμούς το θέαμα, τα συναισθήματα αλλά κυρίως τα μηνύματα της φετινής 14ης Ιουλίου σκέπασαν την αγωνία για την επόμενη ημέρα της Γαλλίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Ευρώπης. Σε αυτήν την τελευταία παρέλαση.
