Με σημαντικά κέρδη έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με διπλή ώθηση από τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και την επιβεβαίωση της αναβάθμισης του ΧΑ από τον MSCI, κατάφερε να ανακτήσει τις 2.100 μονάδες και να αρχίσει τον Απρίλιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,15% στις 2.130,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 2.079,97 μονάδων (+0,72%) και 2.154,71 μονάδων (+4,34%). Ο τζίρος ανήλθε στα 397,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 65,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 15 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 3,29% στις 5.406,09 μονάδες, ενώ στο +2,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.666,67 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,28% στις 2.364,90 μονάδες.
Αλλαγή κλίματος
Από τη δοκιμασία των 2.000 μονάδων την περασμένη Παρασκευή σε πάνω από τις 2.100 μονάδες σήμερα ο γενικός δείκτης, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν τις αγορές βραχυπρόθεσμα, όσο σφοδρές και αν είναι. Έτσι, το ΧΑ «συντάχθηκε» με το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, δείχνοντας κλασικά σημάδια ανακούφισης, μετά από έναν άκρως αρνητικό Μάρτιο, οι απώλειες στον οποίο ξεπέρασαν το 9%.
Σε ρυθμούς αναβάθμισης όμως κινήθηκε επίσης το ΧΑ σήμερα, μετά και την απόφαση του MSCI να το εντάξει στις ανεπτυγμένες αγορές από τον Μάιο του 2027. Θετικά επίσης λειτούργησε και η «ανάγνωση» των αναλυτών για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της αναβάθμισης, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει σε μια πιο ομαλή και καλύτερα προετοιμασμένη μετάβαση για την αγορά και τους επενδυτές.
Σύμφωνα με την AXIA – Alpha Finance, η απόφαση της MSCI συνιστά σημείο καμπής για το επενδυτικό αφήγημα της Ελλάδας, καθώς αντανακλά τη συνολική πρόοδο της αγοράς. Αν και η εφαρμογή μετατίθεται για το 2027, ο επιπλέον χρόνος αναμένεται να διευκολύνει την προσαρμογή των χαρτοφυλακίων και να ενισχύσει τη διαφάνεια γύρω από τις ροές κεφαλαίων.
Βραχυπρόθεσμα δεν αποκλείεται αυξημένη μεταβλητότητα, λόγω πιθανών εκροών από κεφάλαια αναδυόμενων αγορών, ωστόσο αυτές εκτιμάται ότι θα εξισορροπηθούν σταδιακά από εισροές από επενδυτικές στρατηγικές που εστιάζουν στις ανεπτυγμένες αγορές. Παράλληλα, τονίζεται ότι, αν και η στάθμιση της Ελλάδας στους νέους δείκτες θα είναι χαμηλότερη, το μέγεθος των κεφαλαίων που τους παρακολουθούν είναι σημαντικά μεγαλύτερο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Morgan Stanley διατηρεί τη θετική της στάση για την ελληνική αγορά, επιβεβαιώνοντας σύσταση overweight και εκτιμώντας ότι η μετάβαση αυτή σηματοδοτεί το οριστικό κλείσιμο ενός μακρού κύκλου κρίσης. Παρά τις ανησυχίες για πιθανές εκροές από επενδυτικά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών, η τράπεζα επισημαίνει ότι σημαντικό μέρος των επενδυτών εμφανίζεται διατεθειμένο να διατηρήσει την έκθεσή του σε ελληνικές μετοχές, ακόμη και εκτός των βασικών δεικτών αναφοράς.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Allwyn ανέκτησε σήμερα σημαντικό έδαφος από την πτώση του προηγούμενου διαστήματος, κλείνοντας με άλμα 8,48%, με τις Πειραιώς και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με άνοδο 6,81% και 6,42% αντίστοιχα. Άνω του 5% ήταν η άνοδος σε Τιτάν, ΟΤΕ και Alpha Bank και άνω του 4% σε Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Cenergy.
Τα κέρδη σε Σαράντη, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Κύπρου και ΔΕΗ ξεπέρασαν το 3%, ενώ εκείνα σε Βιοχάλκο, Metlen, Eurobank και Optima Bank το 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος που κατέγραψαν οι Λάμδα, Aktor και ΔΑΑ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Coca Cola, Helleniq Energy και Εθνική.
Πηγή: ot.gr
