Ντουμπάι: Πρωτοφανείς καταιγίδες στα Εμιράτα

«Ιστορικό καιρικό φαινόμενο» χαρακτήρισαν τις πρωτοφανείς καταιγίδες στο Ντουμπάι που άφησαν πίσω τους έναν νεκρό - 18 νεκροί στο γειτονικό Ομάν

Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί βροχόπτωση έντασης που όμοιά της δεν έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, καθώς πλημμύρισαν τμήματα μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

«Ιστορικό καιρικό φαινόμενο»

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM χαρακτήρισε τη βροχή «ιστορικό καιρικό φαινόμενο» που ξεπέρασε «οτιδήποτε έχει καταγραφεί από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 1949». Αυτό είναι πριν από την ανακάλυψη του αργού πετρελαίου σε αυτό το πλούσιο σε ενέργεια έθνος που τότε αποτελούσε μέρος ενός βρετανικού προτεκτοράτου, γνωστού ως Trucial States.

Μέχρι το τέλος της Τρίτης, περισσότερα από 142 χιλιοστά (5,59 ίντσες) βροχής είχαν πέσει στο Ντουμπάι μέσα σε 24 ώρες. Κατά μέσο όρο, ένα έτος σημειώνονται 94,7 χιλιοστά βροχής στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για διεθνή ταξίδια και κόμβο της Emirates.

Σοβαρά προβλήματα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB) ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, ενώ η αεροπορική εταιρεία Emirate Airlines ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι αναστέλλει το τσεκ-ιν για τους επιβάτες που αναχωρούν από το εν λόγω αεροδρόμιο από τις 8 π.μ. σήμερα (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τα μεσάνυχτα λόγω των επιχειρησιακών προβλημάτων που προκαλούν η κακοκαιρία και η κατάσταση των δρόμων.

Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε πως οι πτήσεις καθυστερούν ή κατευθύνονται προς άλλα αεροδρόμια, ενώ πληρώματα αδυνατούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Προβλήματα και στο μετρό – κλειστά τα σχολεία

Προβλήματα παρατηρούνται και στο μετρό της πόλης, με πλημμυρισμένους σταθμούς και καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Τα σχολεία σε όλα τα ΗΑΕ έκλεισαν, ενώ πολλοί εργαζόμενοι έμειναν επίσης στα σπίτια τους, αν και ορισμένοι επιχείρησαν να βγουν έξω, με αποτέλεσμα να “κολλήσουν” με τα οχήματά τους στους πλημμυρισμένους δρόμους.Οι αρχές έστειλαν βυτιοφόρα στους δρόμους και τις εθνικές οδούς για να αντλήσουν το νερό. Πολλά σπίτια επίσης πλημμύρισαν, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να βγουν από αυτά.

Ενας νεκρός – παρασύρθηκε από τα νερά

Στο Ρας Αλ Χάιμα, το βορειότερο εμιράτο της χώρας, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 70χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν το όχημά του παρασύρθηκε από τα νερά της πλημμύρας. Η Φουτζάιρα, ένα εμιράτο στην ανατολική ακτή των ΗΑΕ, είδε τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ με 145 χιλιοστά (5,7 ίντσες) να πέφτουν εκεί.

18 νεκροί στο Ομάν

Στο γειτονικό Ομάν, ένα σουλτανάτο που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δήλωση την Τρίτη από την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της χώρας. Μεταξύ αυτών  10 μαθητές που παρασύρθηκαν με όχημα μαζί με έναν ενήλικα.

Τόσο το Ομάν όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξένησαν πέρυσι τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Cop28, έχουν προηγουμένως προειδοποιήσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες πλημμύρες.

Πηγή: Associated Press, Reuters, The Guardian

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.