Πετρέλαιο: Η Ρωσία παρατείνει έως τέλη 2024 την εθελοντική μείωση της παραγωγής

Τι δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ - Η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Την απόφαση της Ρωσίας να παρατείνει την εθελοντική της μείωση τής παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2024, δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μετά τη συνάντηση της ομάδας κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, που αποφάσισε επίσης την παράταση των περικοπών στην παραγωγή.

Οι περικοπές θα γίνουν ως προληπτικό μέτρο, σε συντονισμό με τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, οι οποίες είχαν προαναγγείλει εθελοντικές περικοπές τον Απρίλιο, πρόσθεσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος.

«Αυτή η εθελοντική μείωση θα είναι από το απαιτούμενο επίπεδο παραγωγής, όπως συμφωνήθηκε στην τριακοστή πέμπτη συνάντηση υπουργών του ΟΠΕΚ +, που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουνίου 2023», πρόσθεσε ο Νόβακ.

Τι αποφάσισε την Κυριακή ο ΟΠΕΚ+

Νωρίτερα από τον ΟΠΕΚ+ ανακοινώθηκε η συμφωνία για παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2024, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι προχωρά, στο πλαίσιο της συμφωνίας, σε πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία συνήφθη μετά από μακρά διαμάχη με τις αφρικανικές χώρες-μέλη του Οργανισμού, σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους, η οποία καθυστέρησε την έναρξη της διάσκεψης της ομάδας κατά αρκετές ώρες. Η διαφωνία προκάλεσε έναν καταιγισμό παράλληλων συναντήσεων, καθώς οι υπουργοί παζάρευαν τις λεπτομέρειες.

Η τιμή του αργού αυξήθηκε για λίγο μετά την ανακοίνωση, τον Απρίλιο, νέων περικοπών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+. Έκτοτε, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση επιβάρυναν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, τα οποία υποχώρησαν 11% στη Νέα Υόρκη τον Μάιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.