Οι νέοι ανθυπολοχαγοί Άννα Κορακάκη και Μίλτος Τεντόγλου

Το δικαιούνται. Υπάρχει νόμος για αυτό, ο νόμος 3507/2010. Τίμησαν την χώρα μας, κατάφεραν να ακουστεί στα πέρατα του κόσμου ο εθνικός μας ύμνος. Μας έκαναν υπερήφανους και σε περιόδους πόνου, θλίψης και περιορισμών είτε λόγω covid είτε λόγω οικονομικής κρίσεως. Η πολιτεία καθυστέρησε να τους απονείμει τα εύσημα και όλα τα προνόμια που άλλωστε εκ του νόμου τα δικαιούνται. Καλύτερα όμως αργά παρά ποτέ και έτσι με κοινή απόφαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη εντάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, ανθυποσμηναγού και δοκίμου όλοι οι αθλητές μας που κατάφεραν να πάρουν μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και σε ολυμπιακούς αγώνες.

Η Άννα Κορακάκη, ο Μίλτος Τεντόγλου και πολλοί άλλοι αθλητές, θα είναι πλέον αξιωματικοί, θα ενταχθούν στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων παίρνοντας το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Οι πρώτοι που εντάχθηκαν ήδη, είναι τα 13 μέλη της Εθνικής Ομάδας Πόλο, που μας έκαναν υπερήφανους. Και αυτοί αμέσως το ανταπόδωσαν με συγκίνηση. Μόλις εκδόθηκε η απόφαση πρόσφεραν μια μπάλα υδατοσφαίρισης με τις υπογραφές των παικτών στους υπουργούς που την υπέγραψαν. Άλλωστε το υπουργείο Άμυνας προ μηνών είχε τιμήσει την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης για το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο

«Στα όπλα» λοιπόν καλούν οι Ένοπλες Δυνάμεις τους αθλητές στους οποίους έχει απονεμηθεί ο βαθμός του αξιωματικού για τις επιτυχίες τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα σε μια προσπάθεια από τη μια πλευρά να αξιοποιηθούν οι γνώσεις τους στο αθλητικό αντικείμενο και από την άλλη να τεθεί τέρμα σε ένα καθεστώς που χαρακτηριζόταν «λούφα και παραλλαγή». Ήδη όσοι εξ αυτών έχουν τερματίσει την αθλητική καριέρα τους, έχουν κληθεί να δηλώσουν τη φρουρά προτίμησής τους, ενώ έχει ληφθεί ήδη πρόνοια για την αξιοποίησή τους με ανάθεση καθηκόντων συναφών με τον αθλητισμό.

***

Η πρώτη επιτυχία της ΕΥΠ μετά τις υποκλοπές

Η πρώτη επιτυχία της ΕΥΠ μετά το σκάνδαλο υποκλοπών, μετά την αντικατάσταση της διοίκησης από διπλωμάτη και με τον νέο ρόλο που κλήθηκε να παίξει είναι γεγονός. Η υπόθεση κατασκοπείας (που θυμίζει χολιγουντιανή ταινία) για τα συμφέροντα ξένης χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A.S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

***
Μπορεί ένας βουλευτής να μην είναι υποψήφιος;

Μοιάζει απίστευτο και όμως συνέβη. Υπήρξε προχθές σε πηγαδάκια βουλευτών στη Βουλή ένα είδος συναίνεσης ανάμεσα σε νεοδημοκράτες και Συριζαίους βουλευτές για το θέμα των υποψηφιοτήτων βουλευτών. Αφορμή στάθηκαν οι αιτιάσεις ορισμένων γαλάζιων βουλευτών (στην πλειοψηφία τους «καραμανλικοί«) ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αφού παραιτήθηκε από υπουργός και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη (που του αναλογεί) για την τραγωδία των Τεμπών, δεν πρέπει να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Το ίδιο έλεγαν για τον Καραμανλή και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι νεοδημοκράτες όμως αμέσως αντιπρότειναν ότι ούτε ο Νίκος Παπάς θα πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που καταδικάστηκε ομόφωνα από Ειδικό Δικαστήριο. Και ξαφνικά εισήλθαν στη συζήτηση νομομαθείς βουλευτές και από τα δύο κόμματα: Σε εκείνο που συμφώνησαν και σας το μεταφέρω είναι ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν δικαιούται να μην περιλάβει στα ψηφοδέλτια εκλεγμένο από τον λαό βουλευτή πλην δύο περιπτώσεων: Να έχει διαγραφεί από το κόμμα και δεύτερον να έχει καταδικαστεί για κακουργηματική πράξη. Ούτε στην μία ούτε στην άλλη εμπίπτει ο Καραμανλής.

***
Θα είναι τελικά υποψήφιος ο Πολάκης;

Εδώ όμως υπήρξε η πρώτη ένταση. Η περίπτωση του Νίκου Παππά. Ναι μεν καταδικάστηκε όχι όμως για κακούργημα αλλά για πλημμέλημά. Η δεύτερη ένσταση ήρθε για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος δεν έχει διαγραφεί από το κόμμα αλλά αποκλείστηκε με απόφαση κομματικού οργάνου να είναι υποψήφιος βουλευτής. Εκείνο που ξεχώρισα είναι το μειδίαμα των Συριζαίων που βρίσκονται πολύ κοντά στις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι είπαν «περιμένετε λιγάκι για τον Πολάκη, το θέμα δεν έχει τελειώσει και θα δείτε…». Τι εννοούσαν άραγε οι ποιητές;

***
Πυρετός κλειστών συσκέψεων στο Μαξίμου

Πυρετός, κλειστών μη ανακοινώσιμων συσκέψεων πραγματοποιούνται τούτες τις ημέρες στο Μαξίμου με σκοπό τον ταχύτερο βηματισμό ανάκτησης της πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο χθεσινός «πρωινός καφές» οδήγησε στην απόφαση για ταχύτερο βηματισμό ανάκτησης της πολιτικής πρωτοβουλίας. Παρά το γεγονός ότι στις συσκέψεις αυτές δεν μετέχει ο παραιτηθείς υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, ωστόσο εκείνο που μου μεταφέρουν είναι ότι βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για συντονισμό των κινήσεων ενόψει και της σύγκλισης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα.

***
Καραμανλής βυθισμένος στις συμβάσεις, ψάχνοντας στοιχεία

Αυτός όμως ο οποίος βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό ενόψει της εμφάνισής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι ο Κώστας Καραμανλής. Οι φίλοι του λένε είναι ότι ωσάν να προετοιμάζεται για να δώσει…πανελλήνιες εξετάσεις, αφού μελετά συνεχώς, ξεσκονίζει συμβάσεις του ΟΣΕ, ανακαλύπτει στοιχεία. Ο ίδιος, μου λένε θα είναι πανέτοιμος τη Δευτέρα «θα αντικρούσει με στοιχεία όλες τις καταγγελίες Σπίρτζη και ΣΥΡΙΖΑ», αποκαλύπτοντας παράλληλα έγγραφα και ντοκουμέντα (που λέει ο λόγος). Εμφανίζεται κάπως χολωμένος με φίλια πυρά που δέχθηκε για να παραιτηθεί από υποψήφιος, λέγοντας πως τέτοιο πράγμα μόνον ο λαός των Σερρών θα το αποφασίσει.

***
Οι γαλάζιοι τόνοι της αυτοκριτικής για την τραγωδία

Στην Επιτροπή Θεσμών, τώρα η ΝΔ θα διατηρήσει τους τόνους αυτοκριτικής αλλά, όπως μου λένε από το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει ουσιαστικά έναν δημόσιο διάλογο που θα εκκινεί από τα γεγονότα τουλάχιστον του 2013 – αν όχι από το 2010 και τον τότε νόμο 3891 για την «αναδιάρθρωση» του σιδηροδρόμου. Εξού και ζητείται τοποθέτηση του Χρυσοχοΐδη, καθώς επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αφενός προκηρύχθηκε (2013) ο διαγωνισμός για τη σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση, αφετέρου υπογράφηκε (2014) η περιβόητη σύμβαση «717».

***
Κολιέ από πέρλες με ζευγάρι σκουλαρίκια δώρισε βουλευτής της ΝΔ

Αντί για λουλούδια (που όπως λέει την άλλη μέρα τα πετάς) έστειλε σε γυναίκες της εκλογικής της περιφέρειας… πέρλες σε… κολιέ και σε ζευγάρι σκουλαρίκια. Η βουλευτής της ΝΔ και υποψήφια στο Νομό Ηλείας Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου πρωτοτύπησε: Πρόσφερε αυτό το κολιέ με τις πέρλες και τα σκουλαρίκια για να τιμήσει την Ημέρα της Γυναίκας, όπως είπε. Έτσι επικοινώνησε με τις γυναίκες η βουλευτής με τη σημείωση «εγκάρδιες ευχές για την Ημέρα της Γυναίκας, με φιλία και εκτίμηση». Σας είπα ότι η περιφέρεια της Ηλείας είναι πολύ ενδιαφέρουσα στις επερχόμενες εκλογές. Τόσο που αποχώρησε από την εκλογική μάχη ένας υποψήφιος ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος (ετών 80) , ήρθε εκεί ένας «καινούργιος», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (ετών 69), μία νεοδημοκράτισσα η Κρινιώ Κανελλοπούλου (κόρη του αείμνηστου Θανάση Κανελλόπουλου), άλλαξε στρατόπεδο και οδεύει προς ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε προεκλογική περίοδο μοιράστηκαν κολιέ και σκουλαρίκια.

***
Στη Βουλή στρώνουν τραπέζια

Στη Βουλή στρώνουν τραπέζια. Τραπεζώνουν κόσμο. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών τόσους πιο πολλούς καλούν οι βουλευτές για φαγητό. Συνήθως οι βουλευτές προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες σχολείων από την εκλογική τους περιφέρεια μαζί με τους γονείς τους και εν συνεχεία προσφέρουν ένα γεύμα στους γονείς. Προεκλογική περίοδος γαρ. Η νέα σεφ της Βουλής Κωνσταντίνα Μητσοτάκη γαλλοσπουδαγμένη με νέες ιδέες για φαγητό, και το προσωπικό του εστιατορίου της Βουλής προσπαθούν να τα τα φέρουν όλα εις πέρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.