Σεισμός στην Τουρκία : 184.000 κάτω από τα χαλάσματα, εκτιμά τούρκος σεισμολόγος

Η εφιαλτική εκτίμηση του τούρκου σεισμολόγου Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν για 184.000 εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια.

Ο Δρ Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν, τούρκος σεισμολόγος – γεωφυσικός μηχανικός εκτιμά μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν ίσως και περισσότεροι από 184.000 άνθρωποι «θαμμένοι» κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία.

«Φοβάμαι»

«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», έγραψε ο Ερτζάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Συμπληρώνει ότι καθώς μόνο ένα άτομο στους 25 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια διασώζεται κατά μέσο όρο, μόνο το 5% των ανθρώπων που περιμένουν να διασωθούν, έχουν ουσιαστικά την ευκαιρία της επιβίωσης. Διευκρινίζει, βέβαια, ότι πρόκειται για δικές του εκτιμήσεις, οι οποίες προϋποθέτουν πως οι υπολογισμοί του είναι σωστοί.

Ωστόσο, προσθέτει ότι έγκυρες φωνές λένε: «Γνωρίζουμε τα ονόματα, τα επώνυμα και τις ταυτότητες των ανθρώπων κάτω από κάθε κτιριακή δομή. Τότε ας μας εξηγήσουν πόσοι είναι πραγματικά; Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι είναι οι επιζώντες;», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό.

«Εάν είχαν συμμορφωθεί με τον κανονισμό»

Επιπλέον σημειώνει ότι σπάνια μεν ο κόσμος βλέπει μια τέτοια παγκόσμια καταστροφή, αλλά από την άλλη έχουμε στην πραγματικότητα «έναν καλό κανονισμό αντισεισμικής προστασίας».

«Εάν είχαν συμμορφωθεί μ’ αυτόν τον κανονισμό, θα είχαν κατασκευάσει κτίρια που δεν θα κατέρρεαν. Το χειρότερο είναι ότι κατέρρευσαν και οι νεόδμητες οικοδομές» επισημαίνει σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.