Οι ταινίες της εβδομάδας – Ρεσιτάλ Κέιτ Μπλάνσετ, στη κυριολεξία!

Για τον ρόλο μιας δυναμικής διευθύντριας ορχήστρας με πολλά προβλήματα στην «Tar», η Αυστραλέζα ηθοποιός ενδεχομένως να κερδίσει το τρίτο της Οσκαρ

Βαθμολογία

5: εξαιρετική

4: πολύ καλή

3: καλή

2: ενδιαφέρουσα

1: μέτρια

0: απαράδεκτη

«Tar» (ΗΠΑ, 2022)

Αν είναι να μιλήσουμε για τα αυτονόητα, η Κέιτ Μπλάνσετ, όπως έχει ήδη γραφεί από την εποχή που η «Tar» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας, δίνει όντως μια ερμηνεία που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να χάσει. Όχι μόνο θυμίζει πραγματική διευθύντρια ορχήστρας, το επάγγελμα της ηρωίδας της στην ταινία αλλά σου δίνει την αίσθηση ότι αυτό…ήταν πάντα. Και οι «μεταμορφώσεις» της ηρωίδας της μέσα στο πλαίσιο της ιστορίας του Τοντ Φιλντ, βγάζουν κυριολεκτικά μάτι. Από το γέλιο στο κλάμα, από τον θυμό στην τρυφερότητα, από την ατσαλάκωτη εικόνα σε πρόσωπο που θυμίζει μποξέρ μετά από αγώνα πυγμαχίας που έχασε. Δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς μπροστά της • η Μπλάνσετ δίνει κυριολεκτικά μαθήματα υποκριτικής και η υποψηφιότητά της για το Οσκαρ Α’ ρόλου, είναι όχι απλώς δίκαιη αλλά στην ουσία και χωρίς συναγωνισμό.

Αν όμως προκύπτουν κάποιες ενστάσεις για το όλον της ταινίας, είναι κυρίως στην ίδια την ιστορία της. Ο Φιλντ, ηθοποιός που εξελίχθηκε σε πολύ ενδιαφέροντα σκηνοθέτη («Μυστικά της κρεβατοκάμαρας», «Κρυφές επιθυμίες») μας βάζει σε ένα περιβάλλον απολύτως ρεαλιστικό, στο οποίο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λίντια Ταρ είναι απανωτά και σε ποικίλους τομείς (επαγγελματικό, προσωπικό, οικονομικό – τα πάντα). Ενώ όμως φορτώνει με πολλές λεπτομέρειες το κάθε πρόβλημα ώστε ο θεατής να καταλάβει την θέση στην οποία βρίσκεται η Ταρ, εν συνεχεία δεν δείχνει και τόσο ενδιαφέρον στο να κλείσει το κάθε ζήτημα που τόσο επιμελώς (και λεπτομερώς) έχει ανοίξει. Επομένως, κάθε τι που συμβαίνει στην ταινία είναι για να προβάλλει την υποκριτική δεινότητα της Μπλάνσετ που ναι, υποδύεται την ηρωίδα της με τις ανάλογες διακυμάνσεις της στην εντέλεια.

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: VILLAGE MALL – VILLAGE METRO MALL – ΑΕΛΛΩ – ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ – ΔΙΑΝΑ – ΖΕΑ – ΝΑΝΑ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ – ΙΝΤΕΑΛ – ΟΝΑΡ – ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ – OPTIONS ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

—————————————————–

«Τόρι και Λοκίτα» (Tori et Lokita, Βέλγιο/ Γαλλία, 2022)

Εκπρόσωποι ενός καθαρά κοινωνικού κινηματογράφου που εστιάζει στον άνθρωπο, οι Βέλγοι  αδελφοί Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν («Ροζετά», «Το παιδί») δεν χρειάζονται συστάσεις. H τελευταία ταινία τους εστιάζει στην νεαρή ηλικία και παρακολουθεί από πολύ κοντά τη σχέση ανάμεσα στη Λοκίτα (Ζοελί Εμποντού) μια έφηβη και τον Τόρι (Πάμπλο Σιλς) ένα παιδί, που έχουν καταλήξει από τα βάθη της Αφρικής στο Βέλγιο. Όπως πάντα οι Νταρντέν θέτουν στο τραπέζι μια σειρά μεγάλων ζητημάτων • η εκμετάλλευση των παιδιών του Τρίτου Κόσμου από τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους, το σημαντικότερο.

Η παιδική αθωότητα αλλά και εξυπνάδα γίνονται συντρίμμια μπροστά όχι μόνο στην αισχροκέρδεια στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν αλλά και τον κίνδυνο για την ίδια τους την ζωή. Οι μόνες ανάσες που αυτό το καταθλιπτικό μα ειλικρινές φιλμ παίρνει οφείλονται στην ευρηματικότητα και την ευφυία του Τόρι που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει τα αντανακλαστικά για να βρίσκει πάντα – ή σχεδόν πάντα – λύσεις. Ο Πάμπλο Σιλς κλέβει άνετα την παράσταση με τον αυθορμητισμό του. Σύντομη σε διάρκεια στακάτη στην αφήγηση και διαρκώς επί τοις ουσίας η ταινία σε κερδίζει χάρη στην σκηνοθετική ωμότητα των δημιουργών της οι οποίοι αρνούνται να «χρυσώσουν το χάπι» για να κάνουν το χατίρι στον θεατή. Αντιθέτως από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό παραμένουν συνεπείς στο σκληρό σινεμά που δείχνουν ταγμένοι να υπηρετούν.

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: ΔΑΝΑΟΣ- ΟΠΕΡΑ – ΑΤΛΑΝΤΙΣ  κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΟΝ

 

—————————————————–

«Peter Von Kant» (Βέλγιο/ Γαλλία, 2022)

Kάτι σαν φόρος τιμής του Γάλλου σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν στο κλασικό έργο (κατ’ αρχάς του θεάτρου) «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, το «Peter Von Kant» χρησιμοποιεί την ίδια πάνω -κάτω ιστορία με ήρωες ομοφυλόφιλους άνδρες στην θέση των γυναικών του πρωτότυπου έργου. Με κεντρικές ηρωίδες μια διάσημη σχεδιάστρια μόδας και την ερωμένη της, η «Πέτρα Φον Καντ» είναι μια εξονυχιστική βουτιά μέσα στο μυστήριο των ανθρώπινων παθών • το πάθος της εξουσίας, της ερωτικής εξάρτησης, της ανάγκης για έκφραση μέσω της Τέχνης.

Το σημειολογικό τρικ του Οζόν είναι ότι βάζει τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας, έναν μεγαλομανή αλλά ευφυή σκηνοθέτη να θυμίζει τον ίδιο τον Φασμπίντερ που πολύ πιθανόν να ήταν ακριβώς όπως τον υποδύεται ο πάντα πληθρωικός αλλά εδώ μαγνητικός Ντενί Μενοσέ. Ολος ο κόσμος του Πίτερ θα καταρεύσει όταν (όπως θα το περίμενε κανείς) η ερωτική σχέση του με έναν όμορφο ανερχόμενο ηθοποιό (Kαλί Μπεν Γκαρμπιά) στραβώνει. Γυρισμένη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μέσα στο σπίτι του σκηνοθέτη (άψογο ‘70ς ντεκόρ), η ταινία δεν κρύβει την παιχνιδιάρικη διαθεση της ακόμα και στο ότι θυμίζει σινεμά του Φασμπίντερ. Περάσματα κάνουν η μεταμορφωμένη σε 20χρονη Ιζαμπέλ Ατζανί σε ρόλο μιας σταρ φίλης του Πίτερ αλλά και η Χάνα Σιγκούλα πρωταγωνίστρια της ταινίας του Φασμπίντερ στην οποία στηρίζεται η ταινία.

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: ΑΣΤΥ  ΘΕΣ/ΚΗ: Π. ΖΑΝΝΑΣ

—————————————————–

 

«Magic Mike O τελευταίος χορός» («Μagic Mike’s Last Dance», ΗΠΑ, 2023)

Ο στρίπερ κινηματογραφικός ήρωας Magic Mike που βοήθησε πολύ την καριέρα του Τσάνινγκ Τέιτουμ μέσω δυο ταινιών του Στίβεν Σόντερμπεργκ («Magic Mike», 2012, «Magic Mike XXL», 2015) επιστρέφει σε μια τρίτη ταινία και πάλι με το ίδιο ντουέτο. Αυτή τη φορά ο Μάικ αναμένεται να κατακτήσει και το Λονδίνο. Και αυτό επειδή γοητεύει μια πάμπλουτη κυρία στο Μαϊάμι (Σάλμα Χάγιεκ Πινό) που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του σε ένα σόου όπου το ανδρικό στριπτίζ θα συνδυάζεται με το κλασικό θεατρικό ρεπερτόριο. Ο Μάικ θα το σκηνοθετήσει. Και ο θεός βοηθός. Η ιδέα δεν είναι άσχημη (κάπου νιώθεις ένα κλείσιμο του ματιού απέναντι στη φούρια του #metoo), η αφήγηση στρωτή και το χιούμορ λίγο ως πολύ ανεκτό μέσα στην γνωστή σύμβαση του απλού αμερικανού που είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει την λονδρέζικη φλεγματική σνομπαρία. Με άλλα λόγια περνά καλά η ώρα μπροστά σε μια ταινία που αν την δεις δεν θα έχεις κερδίσει κάτι και αν δεν την δεις, σίγουρα δεν θα έχεις χάσει.

Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ: ΑΕΛΛΩ – ΝΑΝΑ – ΑΝΟΙΞΗ – WEST CITY – ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ – ΣINEAK ΠΕΙΡΑΙΑΣ – TOWN CINEMAS κ.α. ΘΕΣ/ΚΗCINEMA ONE – ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ κ.α.

—————————————————–

«1341 Καρέ έρωτα και πολέμου» (1341 frames of love & war, Ισραήλ/ ΗΠΑ/ Αγγλία, 2022)

Το στοίχημα του σκηνοθέτη Ραν Ταλ στο ντοκιμαντέρ «1341 Καρέ έρωτα και πολέμου» είναι να σε κρατήσει μπροστά στην οθόνη με μια ταινία «χωρίς κίνηση»: το ντοκιμαντέρ αποτελείται αποκλειστικά από φωτογραφίες αρχείου •  μια επιλογή από το μισό εκατομμύριο περίπου των αρνητικών που τραβήχτηκαν από τον διασημότερο φωτογράφο πολέμου του Ισραήλ, τον Μίσα Μπαρ-Αμ. Νιώθουμε τις καταστάσεις ακούγοντας τον Μπαρ-Αμ να μιλάει «πάνω» τους, την ώρα που επίσης ακούμε την φωνή του σκηνοθέτη ή σε ορισμένες περιπτώσεις τον πρώτο να τσακώνεται με την γυναίκα του για την χρονολογική ακρίβεια κάποιων φωτογραφιών. Το αποτέλεσμα είναι μια ιδιαίτερη άσκηση πάνω στο ζήτημα της μνήμης Σίγουρα το εγχείρημα χαίρει ενδιαφέροντος θυμίζοντας ενίοτε το αριστούργημα του Κρις Μαρκέρ «Σταθμός αποχαιρετισμού» (La jetee, 1965) όπου μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας που σχετίζεται με τη μνήμη και τον πόλεμο, παρουσιάζεται στην οθόνη μόνο με στατικές εικόνες.

Βαθμολογία: 2 ½

ΑΘΗΝΑ: ΔΑΝΑΟΣ ΘΕΣ/ΚΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ

 

ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ

Στη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, «Μπλε φεγγάρι» («Blue Moon», Ρουμανία, 2021), η Ρουμάνα Αλίνα Γκριγκόρε παρακολουθεί στιγμές από την ζωή μιας οικογένειας στην επαρχία της Ρουμανίας με βαρόμετρο την εσωστρεφή, ασχημούλα έφηβη κόρη (Ιοάνα Μούτου) που νιώθει την καταπίεση στο πετσί της σε ότι αφορά τις σπουδές της. Συγχρόνως καλείται να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι κάποιος της έκανε έρωτα ενώ δεν είχε τις αισθήσεις της κατά την διάρκειας ενός πάρτι. Σμπαραλιασμένοι οικογενειακοί δεσμοί, εφηβικά αδιέξοδα και αγωνία για καλύτερες μέρες σε μια ταινία γυρισμένη με νεύρο, καλές ερμηνείες και σωστό φόκους σε αυτό που θέλει να πει το οποίο όμως δεν χαίρει κάποιας ιδιαίτερης πρωτοτυπίας.

Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ: ΑΣΤΟΡ – ΑΝΔΟΡΑ

 

Στο ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος καθένας με την μουσική του» (Ελλάδα, 2022) μια επί χρόνια χαμένη συνομιλία των δύο σκηνοθετών του τίτλου, ηχογραφημένη από τους σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτο, χρησιμοποιείται ως ηχητικό ντοκουμέντο «πάνω» σε μια συρραφή απόψεων για το έργο αλλά και την προσωπικότητα και των δύο. Ενδιαφέρουσα ταινία, πολύ έντιμη σε αυτό που θέλει να είναι, κατορθώνει να βάλει τον θεατή στους διαφορετικούς κόσμους των δύο δημιουργών (κοινό σημείο των οποίων είναι η λατρεία για το σινεμά) και αξίζει να παρουσιάζεται σε σχολές κινηματογράφου.

ΑΘΗΝΑ: ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ.α.

 

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Θίασος» (Ελλάδα, 1975).  Ένα μεγάλο κεφάλαιο της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας, αυτό του εμφυλίου πολέμου, συνδυάζεται αλληγορικά με το αρχαίο δράμα στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και μια από τις καλύτερες που έχουν γυριστεί ποτέ στην Ελλάδα. Ανάμεσα στην χρονική περίοδο 1939 – 1952, ο «Θίασος» παρακολουθεί την περιπέτεια ενός περιοδεύοντος θιάσου στην Ελλάδα ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση του βουκολικού δράματος του Περεσιάδη «Γκόλφω, η βοσκοπούλα». Με έναν μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο, ο  Αγγελόπουλος μας ταξιδεύει στον χρόνο και στοχάζεται μια Ελλάδα που βασανίζεται αλλά παραμένει όρθια.

Βαθμολογία: 5

ΑΘΗΝΑ: ΣΤΟΥΝΤΙΟ

 

«Τιτανικός» («Τitanic», ΗΠΑ, 1997). Με αφορμή την 25η επέτειό της, η ταινία του Τζέιμς Κάμερον επιστρέφει στους κινηματογράφους σε remastered έκδοση  και 3D. Η άποψή μας για την ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπρο και Κέιτ Γουίνσλετ παραμένει η ίδια: με σεναριακό άξονα μια απλούστατη ιστορία «ταξικού έρωτα», το διασημότερο ναυάγιο του 20ού αιώνα, έγινε μια μεγαλειώδης υπερπαραγωγή από αυτές που μόνο το Χόλιγουντ μπορεί να φτιάξει. Δεν μπορείς  παρά να υποκλιθείς.

Βαθμολογία: 5

ΑΘΗΝΑ: VILLAGE METRO MALL – ΑΘΗΝΑΙΟΝ – ΝΑΝΑ κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: VILLAGE COSMOS κ.α.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.