Φως στη «ρίζα» της long Covid

Nέα μελέτη συνδέει τη μακρά COVID με συγκεκριμένα Τ κύτταρα που παράγονται ως απόκριση στον SARS-CoV-2 ανοίγοντας τον δρόμο για καλύτερη διάγνωση αλλά και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των δεκάδων εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Pathogens» συνδέει για πρώτη φορά συγκεκριμένα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία παράγονται ως απόκριση στον ιό SARS-CoV-2 με τη μακρά COVID η οποία πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο.

100 φορές υψηλότερα επίπεδα των εξειδικευμένων Τ κυττάρων

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι ασθενείς με long Covid εμφανίζουν επίπεδα αυτών των Τ κυττάρων πάνω από 100 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με όσους προσβλήθηκαν από Covid-19 αλλά ανέρρωσαν χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Τα κρυμμένα «ρεζερβουάρ» του ιού

«Η ύπαρξη τόσο υψηλού αριθμού συγκεκριμένων για τον SARS-CoV-2 T κυττάρων σε άτομα με μακρά COVID μαρτυρεί ότι μπορεί να υπάρχουν κρυμμένα ‘ρεζερβουάρ’ του ιού που είναι υπαίτια για τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Οι υπάρχουσες θεραπείες για τη long Covid, αναγκαστικά επικεντρώνονται μόνο στην ανακούφιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων και δεν ‘χτυπούν’ τη ρίζα της νόσου. Τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ρεζερβουάρ του ιού αποτελούν σημαντικό παράγοντα ο οποίος προκαλεί long Covid μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για μελλοντικές θεραπείες» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Μπρεντ Πάλμερ, αναπληρωτής καθηγητής για τις Αλλεργίες και την Κλινική Ανοσολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Τα αντι-ιικά και η «εκκαθάριση» του ιού από τον οργανισμό

Τα καινούργια αποτελέσματα μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή των συστάσεων για θεραπεία των ασθενών με μακρά Covid στοχεύοντας πλέον σε εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα τα οποία θα μειώσουν τα συμπτώματα «καθαρίζοντας» τον ιό από τον οργανισμό των ασθενών. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα οδηγήσουν σε στροφή προς θεραπείες που βελτιώνουν την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, αντι-ιικά φάρμακα όπως το Paxlovid μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων των ασθενών με long Covid, συμβάλλοντας στο να ‘καθαρίσει’ ο οργανισμός τους από τον ιό και να αποκτήσουν ξανά μια πιο φυσιολογική ζωή» είπε ο δρ Πάλμερ.

Συστηματική φλεγμονή και αναπνευστικά συμπτώματα

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η συστηματική φλεγμονή, τα επίμονα αναπνευστικά συμπτώματα και η μειωμένη αναπνευστική λειτουργία συνδέονται με την ύπαρξη Τ κυττάρων που παράγονται αποκλειστικά ως απόκριση στον SARS-CoV-2. Κατά την πρωτογενή λοίμωξη αυτά τα Τ κύτταρα είναι σημαντικά για τον έλεγχό της, ωστόσο στο πλαίσιο της μακράς Covid σχετίζονται με εμμένοντα συμπτώματα, δύσπνοια και βλάβες στους πνεύμονες.

Βιοδείκτες-«κλειδιά» μέτρησης των επιπέδων φλεγμονής

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δύο βιοδείκτες-«κλειδιά» που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των επιπέδων φλεγμονής στον οργανισμό. Είδαν ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα των Τ κυττάρων που παράγονται συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 τόσο υψηλότερα ήταν και τα επίπεδα φλεγμονής, γεγονός που μαρτυρεί ότι τα συγκεκριμένα Τ κύτταρα πιθανώς παίζουν ρόλο στη χρόνια φλεγμονή και σε άλλα εμμένοντα συμπτώματα της long Covid.

Τα επόμενα ερευνητικά βήματα

H επιστημονική ομάδα έχει ήδη υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση της συνέχισης της σημαντικής αυτής ερευνητικής δουλειάς στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ). Αν λάβει τη χρηματοδότηση, σχεδιάζει να απομονώσει κύτταρα από τους πνεύμονες ασθενών με μακρά

Covid μέσω μιας μη παρεμβατικής μεθόδου προκειμένου να τα συγκρίνει με τα κύτταρα των πνευμόνων ασθενών που δεν έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.