Προς οριστική επίλυση το θέμα αποκατάστασης της οικίας του Παλαμά στην Πλάκα

Τι απαντά η Λ. Μενδώνη στον Ν. Κακλαμάνη για τα διαδικαστικά εμπόδια που υπήρξαν

Προς την οριστική επίλυσή του οδεύει το ζήτημα της αποκατάσταση της οικίας του ποιητή Κωστή Παλαμά στην Πλάκα με το υπουργείο Πολιτισμού να δηλώνει ότι «η απαλλοτρίωση της οικίας Κωστή Παλαμά επί της οδού Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, με σκοπό την αποκατάσταση του κτηρίου και την δημιουργία χώρου μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας αφιερωμένου στον ποιητή, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «γαλάζιου» βουλευτή της Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος έθεσε το ζήτημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των αποφάσεων που έλαβε ομοφώνως προ διετίας το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για απαλλοτρίωση ή απευθείας αγορά του ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο μελέτης και σπουδής της νεότερης Ελληνικής λογοτεχνίας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διευκρινίζει σε γραπτή απάντησή της προς τον ερωτώντα βουλευτή, ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια παρουσιάστηκαν εξαιτίας των ενστάσεων της ιδιοκτήτριας του ακινήτου ώστε να προχωρήσει επιτέλους η αποκατάσταση του ετοιμόρροπου οικήματος όπου έζησε και δημιούργησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Παλαμάς.

Όπως εξηγεί στην απάντησή της: «Η απαλλοτρίωση της οικίας Κωστή Παλαμά επί της οδού Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, με σκοπό την αποκατάσταση του κτηρίου και την δημιουργία χώρου μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας αφιερωμένου στον ποιητή, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ. Η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απευθείας αγοράς του χαρακτηρισμένου ως μνημείου κτηρίου (ΦΕΚ Β΄1579/06.8.1999), κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (αρ. ΥΠΠΟΑ/59012/12-2-2021 απόφαση ΓΔΟΥ, ΑΔΑ:Ψ4ΧΛ4653Π4-Ρ34), δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 84/Δ/25-2-2021 και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τον δικαστικό καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδος αποζημίωσης».

Η υπουργός Πολιτισμού κάνει γνωστό ότι: «Μετά την απόφαση κήρυξης της απαλλοτρίωσης της οικίας Παλαμά, η ιδιοκτήτρια υπέβαλε τις αρ. 105759/16-3-2021 και 123487/26-3-2021 αιτήσεις-ενστάσεις, με τις οποίες ζητούσε την ακύρωσή της και στη συνέχεια κατέθεσε την υπ’ αριθ.1595/2021 αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με την αρ. 232/2022 απόφαση του Συμβουλίου η υπόθεση αποπέμφθηκε στη Διοίκηση προς νέα νόμιμη κρίση. Με βάση την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ, η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να εξεταστεί στις 12.5.2022. Κατόπιν αιτήματος της ιδιοκτήτριας (υπ’ αριθμ. 215414/12-05-2022 αίτημα), το Συμβούλιο αποφάσισε την αναβολή εξέτασης του θέματος και η ενδιαφερόμενη έλαβε γνώση του φακέλου που τηρείται στην ανωτέρω Διεύθυνση. Εν συνεχεία, το θέμα εξετάστηκε στις 19.05.2022 και το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απόρριψης των ενστάσεων της ιδιοκτήτριας, “… διότι οι προβαλλόμενοι με αυτές λόγοι ανάκλησης ή τροποποίησης κρίνονται αβάσιμοι και αναληθείς, δεδομένου ότι στη προσβαλλόμενη απόφαση περιγράφεται με ακρίβεια η απαλλοτριούμενη έκταση, κατά θέση, εμβαδόν και όρια, με αναφορά και στο οικείο κτηματολογικό διάγραμμα, ενώ για την λήψη της τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 18 του νόμου 3028/2002 (ήδη άρθρο 18 ν. 4858/2021)” (υπ. αρ. ΥΠΠΟΑ 233009/20.5.2022 Υ.Α., ΑΔΑ: ΨΔΔ94653Π4-ΡΘΥ). Κατόπιν της έκδοσης της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της οικίας Κωστή Παλαμά, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 84/Δ/25-2-2021».

Και καταλήγει: « Με την ολοκλήρωσή της το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση του κτηρίου, στο οποίο έζησε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.