Μητσοτάκης: Συζήτηση στη Βουλή για το ενεργειακό μετά την επιστροφή από ΗΠΑ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας. Η Βουλή θα συνεδριάσει για το θέμα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ όπου θα έχει συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν κυβερνητικά στελέχη ο στόχος είναι η τιμή του ρεύματος να φτάσει στα επίπεδα του 2020.

Το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα είναι οριζόντιο και θα υπάρχουν μέτρα στήριξης και για όσους καταναλώνουν από 300 κιλοβατώρες και πάνω.

Η κυβέρνηση ζητά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να τεθεί πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και αν η ένωση δεν έρθει σε συμφωνία.

Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση των μέτρων ενίσχυσης να γίνει πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος (οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων). Σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα. Σήμερα χωρίς την επιδότηση του κράτους είναι εκτοξευμένη στα επίπεδα των 0,33 με 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα. Με την τελευταία μηνιαία επιχορήγηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσθετο κόστος των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος για το υπόλοιπο της χρονιάς εκτιμάται σε 5 δις. ευρώ. Αυτό θα καλυφθεί κατά περίπου 2 δις. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 1,5 με 2 δις. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον ΕΛΑΠΕ και γύρω στο 1 δις. ευρώ θα διαθέσουν οι πάροχοι ρεύματος για εκπτώσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.