Επιστροφή στο Κίεβο

Με επιτετραμμένο τον Μανώλη Ανδρουλάκη αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο τις επόμενες μέρες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος». Ενόσω η ζωή στην ουκρανική πρωτεύουσα επιστρέφει σε μια τύποις «κανονικότητα», μια σειρά διπλωματικών αποστολών που αποχώρησαν από το Κίεβο πριν ή μετά την έναρξη του πολέμου αρχίζουν να επιστρέφουν στη βάση τους.

Μεταξύ αυτών θα είναι και η ελληνική αποστολή. Ειδικότερα, η ελληνική πρεσβεία θα λειτουργεί εκ νέου στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, το αργότερο στις αρχές της επόμενης. Επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής θα αναλάβει ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο μέχρι πρότινος πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης που παρέμεινε στην μαρτυρική πόλη μέχρι την πλήρη ισοπεδωσή της από τους Ρώσους.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναλαμβάνει την διεύθυνση της πρεσβείας ως επιτετραμμένος, ενώ μαζί του θα έχει έναν διοικητικό υπάλληλο, έναν τεχνικό επικοινωνιών και έναν αστυνομικό. Από σήμερα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί σε επίπεδο επιτετραμμένης και η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη του περασμένου Μάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει δεχθεί ανοιχτή πρόσκληση από τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, για να επισκεφθεί το Κίεβο, όποτε το επιθυμεί. Μετά την επαναλειτουργία της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί πιο άμεσα η επίσκεψη του κ. Δένδια, η οποία δεν είχε προσδιοριστεί χρονικά.

Αναστολή
Υπενθυμίζεται ότι μια μέρα μετά την ρωσική εισβολή, στις 25 Φεβρουαρίου, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουκρανία, Βασίλης Μπορνόβας, ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, όπως ανέφερε η χαρακτηριστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.