Θρήνον συνεκίνει, η Πάναγνό Σου Μήτηρ

Εφέτος στην Μαριούπολη δεν θα υπάρχει Επιτάφιος. Οι εκκλησίες, όσες ακόμα στέκονται δεν λειτουργούν, τις έχουν καταλάβει οι Τσετσένοι.

Ο επιτάφιος θρήνος, το θείο αυτό μοιρολόι της Μεγάλης Παρασκευής, ακούγεται με κατάνυξη, χρόνια τώρα, τέτοια ημέρα. Θα ακουστεί και εφέτος ίσως πολύ πιο ηχηρό από κάθε άλλη φορά στην Ουκρανία με τις ουκρανές μητέρες να θρηνούν, να το ψέλνουν αργά, σχεδόν ψιθυριστά, συμπάσχοντας μπροστά στον Επιτάφιο. Εφέτος στην Μαριούπολη δεν θα υπάρχει Επιτάφιος. Οι εκκλησίες, όσες ακόμα στέκονται δεν λειτουργούν, τις έχουν καταλάβει οι Τσετσένοι. Υπάρχουν όμως πολλοί τάφοι που άφησαν πίσω τους οι εισβολείς. Στην μαρτυρική Μπούτσια, στα περίχωρα του Κιέβου, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου υπάρχει ένας ο ομαδικός τάφος. Ίσως από το σημείο αυτό πολύ πιθανόν, εάν το επιτρέψουν οι αρχές, να περάσει σήμερα το πρωί ο Εσταυρωμένος. Η συγκίνηση μεγάλη, η θλίψη μεγαλύτερη για τις γυναίκες της Ουκρανίας που έχασαν παιδιά, συζύγους, αδελφούς, γονείς. Είναι οι άνδρες Ουκρανοί από 18 ετών και πάνω, αυτοί που έμειναν στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσουν. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ξεχωριστή εφέτος για τις μητέρες της Ουκρανίας. Η θλίψη κυριαρχεί στις περισσότερες ψυχές που συχνά μετατρέπεται σε ένα σπαρακτικό μοιρολόι. Με την Μάνα να θρηνεί το παιδί της, όπως την «Μάνα Παναγιά δακρυρροούσα».

Στο Κίεβο, στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα με τους μεγαλοπρεπείς γαλάζιους τρούλους όταν πάει κάποια μάνα να ανάψει ένα κερί σίγουρα θα συναντήσει τον Επίσκοπο Μιχάλη. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας. Τον έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Κίεβο, αφού πρώτα ήταν στην Αττάλεια και τώρα στις δύσκολες ώρες που περνά η Ουκρανική πρωτεύουσα προσπαθεί να αφήνει την εκκλησία του ανοιχτή. Την έχουν ανάγκη, βλέπετε, την εκκλησία οι κάτοικοι του μαρτυρικού Κιέβου, για να προσευχηθούν για το παιδί, τον σύζυγό, τον πατέρα, να έρθει πίσω ζωντανός, να τελειώσει αυτό το δράμα του πολέμου, να ζητήσουν βοήθεια, να προσευχηθούν για τη ζωή τους. Αυτό που λέει συνεχώς ο επίσκοπος Μιχάλης, το είπε και στη δημοσιογράφο Ελλη Κασόλη, είναι ότι δεν πρόκειται να φύγει από το Κίεβο. Θα μείνει στο εκκλησίασμά του γιατί, όπως αναφέρει με νόημα «έρχεται πολύς κόσμος στις εκκλησίες. Θρηνούν για τους ανθρώπους που έχασαν, αλλά για πρώτη φορά είδα ανθρώπους να αγκαλιάζει ο ένας τον άλλον. Αγκαλιάζονται όταν έρχονται εδώ μετά από τόσες εβδομάδες στα καταφύγια».

Στην Οδησσό με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί η περιφορά του Επιταφίου εάν θα γίνει, θα γίνει με το φως της ημέρας. Όπως λέει ένας εκπρόσωπος της Ουκρανικής κυβέρνησης, καμία πόλις δεν είναι ακόμα ασφαλής από τους ρωσικούς πυραύλους. Προχθές καταρρίφθηκε πάνω από τη Οδησσό ένα κατασκοπευτικό drone και οι σειρήνες κάθε λίγο και λιγάκι ηχούν. Εκείνο που έχει σημασία, όπως μου λένε, είναι ότι δεν θέλουν να συγκεντρωθεί (για λόγους ασφαλείας) πολύς κόσμος ούτε στην Περιφορά του Επιταφίου ούτε στην Ανάσταση. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα οι Ουκρανοί της Οδησσού θα παρακολουθήσουν τις λειτουργίες αυτές από την τηλεόραση και θα κάνουν Ανάσταση την Κυριακή το πρωί. Και κάτι ακόμα:

***
Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί για τον Μιχαήλ

Ο ομογενής μαχητής του Τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης Μιχαήλ, που, όπως θυμάστε, είχε εμφανιστεί στην ομιλία του Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή είναι όντως νεκρός; Έπεσε μαχόμενος υπέρ πατρίδα, όπως πολλοί έλεγαν ή είναι ακόμα ζωντανός και πολεμά από το εργοστάσιο στην Μαριούπολη που δεν έχει ακόμα καταληφθεί από τους Ρώσους; Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή καμία πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ούτε εάν σκοτώθηκε ούτε εάν είναι ζωντανός. Συνεπώς ας μην βγάζουν μερικοί συμπεράσματα.

***
Τι ζήτησαν οι Αμερικανοί από τους Έλληνες στρατηγούς

Ήταν ίσως η πρώτη φορά που Αμερικανοί μέλη του Κογκρέσου συναντήθηκαν με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι οι ίδιοι Αμερικανοί που είχαν συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο η συνάντησή τους με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ΓΕΣ αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουραλιά και τον υπαρχηγό του ΓΕΝ υποναύαρχο Γιώργο Καμπουράκη είχε ιδιαίτερη σημασία. Και τούτο επειδή οι στρατηγοί ενημέρωσαν τους Αμερικανούς για την προκλητικότητα της Τουρκίας. Τους είπαν συγκεκριμένα για τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροπλάνων σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου, γεγονός που, πέραν του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος με δυσάρεστες επιπτώσεις, υπονομεύει και τη συνοχή της Συμμαχίας. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι έχουν πολλαπλασιάσει τις παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου και τις υπερπτήσεις σε νησιά, ενώ έχουν πυκνώσει και τις παραβιάσεις με UAV αεροσκάφη. Και όταν κάποια στιγμή οι Αμερικανοί, όπως πληροφορούμαι, ζήτησαν να υπάρξει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία (δηλαδή να στείλουμε τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά, αντιβαλλιστικά οπλικά συστήματα που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός), τόσο ο υπουργός όσο και οι αρχηγοί τόνισαν στους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει, και μάλιστα από τις πρώτες χώρες του ΝΑΤΟ, στρατιωτική βοήθεια, αλλά είναι αδύνατο να στείλουμε και άλλα όπλα τη στιγμή που και η χώρα μας δέχεται απειλή, και μάλιστα από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Εκτός εάν υπάρξει άμεση αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων που θα στερηθεί η Ελλάδα. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Frank Pallone, ο οποίος να θυμίσω ότι είχε συντάξει την επιστολή προς το Κογκρέσο εξηγώντας τους λόγους που δεν πρέπει η Τουρκία να προμηθευτεί αεροσκάφη F-16.

***
Με στολή εκστρατείας ο Αρχηγός στη φρεγάτα «Σπετσαι»

Στην φρεγάτα «Σπέτσαι», με στολή εκστρατείας, βρέθηκε τη Μ. Πέμπτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος όχι μόνον για να ευχηθεί «χρόνια πολλά» και «Καλή Ανάσταση», αλλά και για να πει στους αξιωματικούς και το πλήρωμα πόσο υπερήφανος και ευλογημένος είναι που ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο με όλες αυτές τις προκλήσεις που υπάρχουν. προκλήσεις τις οποίες, όπως είπε, «εξερχόμαστε επιτυχώς». Για αυτό, τόνισε, θα πρέπει να κτίσουμε ένα ναυτικό ισχυρό δυνατό με πολλές μονάδες για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις. Και ο κ. Αρχηγός έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «Να είστε υπερήφανοι με αυτό το αγαθό που παράγεται και αυτό το αγαθό είναι το αγαθό της ασφάλειας».

***
Ιστορίες…πασχαλινών αβγών

Θα σας διηγηθώ μερικές ιστορίες με αβγά και ολίγον πολιτικές.. Θα αρχίσω πρώτα να σας ιστορώ για ένα πασχαλινό αβγό με ελληνική σημαία και με κόκκινο τσαρούχι , το οποίο δεν αποχωρίζεται υφυπουργός της κυβέρνησης. Τέτοιο αβγό με τσαρούχι, μάλλον δεν θα είδατε ποτέ. Λοιπόν το στόρι έχει ως εξής. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου φορούσε τις ημέρες που τιμούσαμε την επέτειο για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ένα εξαιρετικό κολιέ με λεπτή χρυσή αλυσίδα. Ήταν το αβγό με το κόκκινο τσαρούχι. Το είδε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και της είπε «πόσο ωραίο είναι το κολιέ σας κυρία Πρόεδρε». Την επομένη η Δόμνα δέχθηκε το κολιέ με το αβγό. Αυτό που έμαθα είναι ότι το κολιέ αυτό κατασκευάσθηκε από κοσμηματοπωλείο της οδού Βουκουρεστίου.

***
Η υφυπουργός που σπάει αβγά και στερεότυπα

Αλλά η Δόμνα δεν έμεινε στο κολιέ περιμένοντας ο Πάσχα. Ετοίμασε και έστειλε και πασχαλινές ευχές με ηλεκτρονική κάρτα. Ένα κόκκινο αβγό, ραγισμένο στην κορυφή που έγραφε: «Δεν σπάμε μόνο αβγά σπάμε στερεότυπα», θέλοντας να δείξει τις σημαντικές αποφάσεις που έχουν παρθεί για την ισότητα των φύλων, αλλά και την πρόοδο που έγινε, στις δομές φιλοξενίας καθώς και για την υιοθεσία. Έτσι λοιπόν η Δόμνα καμαρώνει με το έργο της καθώς και με την κάρτα με το κόκκινο αβγό, παρά το γεγονός ότι τις προάλλες εμφανίστηκε στο Μαξίμου με ένα μπλε φόρεμα. Όταν την είδε ο Πρωθυπουργός της είπε: «Επιτέλους μετά από καιρό κατάλαβες ποιο είναι το χρώμα της παράταξης».

***
Το κόκκινο… μελάτο αβγό

Μια άλλη ιστορία πασχαλινών αβγών έχει να κάνει με εξέχοντα πολιτικό (ο οποίος σήμερα δεν ζει). Είχε πάει σε στρατόπεδο λοκατζήδων, στον Μεγάλο Πεύκο για να περάσει το Πάσχα με τις ειδικές δυνάμεις, όταν κατά λάθος του έδωσαν ένα μελάτο αβγό για να τσουγκρίσει. Ήταν τότε που οι πολιτικοί γιόρταζαν το Πάσχα μαζί με τους φαντάρους στα στρατόπεδα. Όταν ο δίμετρος λοκατζής «χτύπησε» προσοχή μπροστά στον πολιτικό, σείστηκε πραγματικά το έδαφος. Αμέσως παίρνει ένα κόκκινο αβγό από το καλάθι, το τσουγκρίζει με τον πολιτικό και τότε συνέβη το απροσδόκητο. Ο κρόκος έφυγε και προσγειώθηκε στο πέτο του σακακιού του πολιτικού. Μια στιγμή αμηχανίας, ο δίμετρος φαντάρος είχε χλομιάσει, είπε συγνώμη, αλλά ο τότε υπουργός Άμυνας (και αυτός δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή) είχε την πρόνοια να φωνάξει «γούρι- γούρι» και έτσι έληξε το συμβάν.

***
Τα 55 βότανα για το Άγιο Μύρο

Ένας υπουργός, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ένας υφυπουργός ο Ανδρέας Κατσανιώτης βρέθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να παραστούν στην τελετή του καθαγιασμού του Μύρου. Μια τελετή που γίνεται κάθε δέκα χρόνια, την προηγούμενη φορά ήταν στο Πατριαρχείο για την τελετή ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός της ΝΔ. Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά η παρασκευή του Αγίου Μύρου γίνεται από 55 βότανα. Τα 53 είναι φυτικά ενώ τα άλλα δύο ζωικά (το ένα ζωικό είναι από φάλαινα και το άλλο από ζαρκάδι). Ο κ. Κατσανιώτης αναχωρεί σήμερα Μεγάλη Παρασκευή για το Ισραήλ για να παραλάβει το Αγιο Φως. Πηγαίνει στο Ισραήλ μια ημέρα νωρίτερα λόγω των περιορισμών που επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση λόγω covid. Να σημειώσω ότι όλη η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στον Πανάγιο Τάφο, αφού όπως λέει ο υφυπουργός «στα εθνικά θέματα δεν υποχωρούμε…».

***
Το συνεργείο της ΕΡΤ στο Κίεβο και ο Covid

Επιστρέφουν πάραυτα, μέσω Βαρσοβίας, και τα τρία μέλη (η δημοσιογράφος, η ηχολήπτης και ο εικονολήπτης) του τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ, λόγω covid. Η ηχολήπτρια της ΕΡΤ ήταν αυτή που βγήκε θετική και η Διεύθυνση Ενημέρωσης της δημόσιας τηλεόρασης, έδωσε εντολή για την προστασία τους να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ένα άλλο συνεργείο της ΕΡΤ από την Οδησσό, κατευθύνεται ήδη στο Κίεβο για να τους αντικαταστήσει.

***
Ένα ακόμα βήμα για την ισότητα των φύλων

Μία σημαντική δράση ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή (με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά»). Πρόκειται για μία δράση που στηρίζει ουσιαστικά τους εργαζόμενους γονείς και κυρίως τις εργαζόμενες μητέρες και δεν είναι άλλη από τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων. Η δράση αυτή που σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα -με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης- έρχεται να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειας και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η υφυπουργός ακόμη μία φορά υιοθετεί μέτρα και πολιτικές που βελτιώνουν την κατάσταση απασχόλησης των γυναικών και προωθούν την εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, κάνοντας παράλληλα μεγάλα βήματα προς την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.