Εστω και αργά…

Στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλές ημέρες δεν υπήρχαν αμφιβολίες ότι η πίεση του τέταρτου κύματος θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Τα σημάδια ήταν πολλά και η διαρκής πίεση στα νοσοκομεία δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών.

Εστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις πολλές εκκλήσεις γιατρών και επιστημόνων και έλαβε αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και ιδιαιτέρως για τους ηλικιωμένους, άνω των 60 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και τους σοβαρότερους κινδύνους να νοσήσουν βαριά και να βρεθούν στα πρόθυρα των εντατικών μονάδων και των επώδυνων διασωληνώσεων.

Από τη Δευτέρα το πλήθος των ανεμβολίαστων δεν θα επιτρέπεται να εισέρχεται σε εστιατόρια, σε χώρους τέχνης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και άθλησης, ακόμη και αν προσκομίζει αρνητικά τεστ κορωνοϊού. Και σε έναν μήνα αντίστοιχη απαγόρευση θα ισχύει και για τους άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη, αναμνηστική, δόση. Με προφανή σκοπό να παρακινηθούν και να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο οι παραμένοντες ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας όσο και οι πιο ευάλωτοι ηλικιωμένοι, που έπειτα από έξι μήνες ανοσολογικής κάλυψης χρειάζονται ενίσχυση της άμυνάς τους απέναντι στον ατιθάσευτο κορωνοϊό.

Τα μέτρα ήταν εκ των συνθηκών επιβεβλημένα. Οταν καθημερινά καταγράφονται 6-7 χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού, εκατοντάδες συμπολίτες μας πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας και δυστυχώς δεκάδες από αυτούς χάνουν τη ζωή τους, δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Και όπως προαναφέραμε, τα μέτρα άργησαν και επιβάρυναν αφόρητα τις υγειονομικές συνθήκες. Εχει πλέον καταδειχθεί ότι η αόρατη και απολύτως επιθετική λοίμωξη, που αρκετοί αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανοήτως ως μια απλή γριπούλα, απειλεί ευθέως τη δημόσια υγεία και είναι ικανή να αποδιοργανώσει τα πάντα στη χώρα.

Το πανδημικό φαινόμενο, χωρίς αμφιβολία, επιβάλλεται να ελεγχθεί. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον επικρατήσει και η εξάπλωση της πανδημίας χωρίς μέτρα και έλεγχο και περιορισμό του πλήθους των ανεμβολίαστων πρέπει να θεωρείται δεδομένη στη διάρκεια των επόμενων δύο-τριών μηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χριστουγεννιάτικη αγορά και συνολικά για την οικονομική ζωή.

Στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλές ημέρες δεν υπήρχαν αμφιβολίες ότι η πίεση του τέταρτου κύματος θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Τα σημάδια ήταν πολλά και η διαρκής πίεση στα νοσοκομεία δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. Το κλονισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας εμφανώς δεν άντεχε και δεν αντέχει άλλες αναμονές ή κυνικού τύπου προσεγγίσεις, που θέλουν τους ανεμβολίαστους εγκαταλελειμμένους στην τύχη τους. Οι χιλιάδες ανεμβολίαστοι παρασέρνουν δυστυχώς σε πορεία θανάτου και τους εμβολιασμένους ανοσοκατεσταλμένους συμπολίτες μας, καθιστώντας το υγειονομικό περιβάλλον απολύτως προβληματικό.

Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, ούτε ανέξοδες λύσεις. Είτε θα επιταχυνθούν εντυπωσιακά οι εμβολιασμοί και το πανδημικό κύμα θα εξαντληθεί σταδιακά στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες είτε η κοινωνία μας θα παραδοθεί ανοχύρωτη στις ορέξεις του κορωνοϊού μετρώντας χιλιάδες νεκρούς ακόμη.

Προφανώς η δεύτερη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από μια σύγχρονη Πολιτεία. Αντιθέτως, χωρίς υπολογισμούς πολιτικού κόστους, επιβάλλεται να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε η πανδημία να ελεγχθεί και η ζωή να προχωρήσει.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο δρόμο να βαδίσει στη μεταπανδημική εποχή. Η οικονομία μας έπειτα από δέκα χρόνια καταστροφής είναι έτοιμη για άλμα μοναδικό και η κοινωνία μας επίσης έχει την ευκαιρία να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί. Τίποτε και κανείς δεν επιτρέπεται να εκτρέψει τη χώρα από αυτόν τον δρόμο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.