Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – «Γνωρίζω να κάνω πίσω για το καλό της Εκκλησίας»

Το μήνυμα του κ. Ιερώνυμου στη Σύνοδο της Ιεραρχίας

 
 

«Ο κορωνοιός άλλαξε τις ζωές μας. Ο Θεός μας δοκίμασε και έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να αναδειχθούν πολλά από τα προβλήματα που συνωστιζόταν δεκαετίες. Χλιαρή πίστη, εκκοσμίκεση της συνοδικότητας, αλλοίωση του φρονήματος της Εκκλησίας, ανυπακοή και εγωιστική αυτοδιάθεση, ψήγματα προτεσταντισμού και αιρετικών δοξασιών, έλλειψη γνήσιου ομολογιακού πνεύματος, συντεχνιακή λογική, ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια είναι μερικά από τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά την περίοδο αυτή». Αυτά τα σαφή μηνύματα για την πανδημία που πλήττει και την χώρα μας απέστειλε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδριάζει στην Μονή Πεντέλης αντί για την ιστορική της έδρα στην Μονή Πετράκη εξαιτίας του κορωνοιού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Όπως μάλιστα προσέθεσε ο κ. Ιερώνυμος η προσπάθεια του για την ενότητα πολλές φορές «απειλήθηκε και συνεχίζει να απειλείται, κυρίως από την έλλειψη ταπεινότητας στη ζωής της Εκκλησίας. Το μεγάλο κενό της κατήχησης, σημείωσε χαρακτηριστικά, πλέον φάνηκε να πιέζει ασφυκτικά την πόρτα μας, ζητώντας να αναλάβουμε δράσεις κοσμικές και ιδεοληπτικές, παραθεωρώντας έτσι την σωτηριολογική αποστολή της Εκκλησίας προς τους εγγύς και τους μακράν».

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε μέρος της ευθύνης για την ενότητα που διαταράχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, «Πρώτος γνωρίζω να κάνω πίσω για το καλό της Εκκλησίας, είπε και στην συνέχεια κάλεσε τους αρχιερείς να πράξουν το ίδιο. «Αναμένω, τόνισε και από εσάς, τους αδελφούς μου, το ίδιο. Προσωπικές απόψεις και αλλότριες φωνές πρέπει να τις καταδικάσουμε. Μια είναι η Εκκλησία, μίας πρέπει να είναι και η φωνή της η εκφραζόμενη εν Συνόδω και πάντοτε ως ενοποιητική δύναμη.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στις παραλείψεις που τυχόν έγιναν αλλά και «γνήσιος λόγος και αποστολικό πνεύμα και πληθώρα επιτευγμάτων επετεύχθησαν χάριτι Θεού….(…) Προστετεύθηκε, όμως δήλωσε, το κύρος της Εκκλησίας, διαφυλάχθηκε το υπέρτατο δώρο του Θεού που είναι η ανθρώπινη ζωή».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.