Η Αστυπάλαια μπαίνει από σήμερα στην… πρίζα

Σήμερα λοιπόν (εκτός απροόπτου) πρόκειται να ξεκινήσει το πρότζεκτ «Astypalaia 4.0».

Ας αρχίσω σήμερα σε κάτι διαφορετικό και άκρως οικολογικό που θα απασχολήσει την επικαιρότητα. Σήμερα (2 Ιουνίου) ένα ολόκληρο νησί, η Αστυπάλαια μπαίνει στην πρίζα, με τον Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει στην Αστυπάλαια, όπου θα συναντήσει στελέχη της Volkswagen. Σήμερα λοιπόν (εκτός απροόπτου) πρόκειται να ξεκινήσει το πρότζεκτ «Astypalaia 4.0». Να υπενθυμίσω εδώ ότι η κυβέρνηση πριν από περίπου έξι μήνες υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον γερμανικό όμιλο, ώστε «μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια να γίνει ένα πρότυπο νησί για την κλιματική ουδέτερη κινητικότητα». Και σήμερα, όπως μου είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα αποτυπωθεί στο νησί η πρόοδος των εργασιών

Η Volkswagen θα παραδώσει στις τοπικές αρχές του νησιού τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα ηλεκτρικό scooter, ένα για τον δήμο, ένα για το Λιμενικό, ένα για την Αστυνομία και ένα για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Για την φόρτισή τους, η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει τους απαραίτητους φορτιστές.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του αναμένεται να ανακοινώσει ισχυρά κίνητρα για την αντικατάσταση του συμβατικού στόλου αυτοκινήτων του νησιού με ηλεκτρικά αλλά και την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού που θα παράγει ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της Αστυπάλαιας». Επιπλέον θα υπάρξει πρόνοια για την εκπαίδευση της κοινότητας των πολιτών του νησιού στη διαμοιραζόμενη δημόσια και ιδιωτική συγκοινωνία και μετακίνηση,  ενώ θα υπάρξει και πρότζεκτ για μεσομακροπρόθεσμα στη δοκιμή της αυτόνομης οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες

***

Συζήτησαν τα πάντα εκτός πολιτικής

Το ότι ο Μελβούτ Τσαβούσογλου παρακολούθησε στην Αθήνα το παιχνίδι της Αναντολού Εφές με την Μπαρτσελόνα, το μάθατε. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν που παρακάλεσε τον Νίκο Δένδια να υπάρξει κάποια επίσπευση του δείπνου ώστε να προλάβει να δει τον αγώνα. Και όταν ο κ. Δένδιας του είπε «ευχαρίστως», ο Τσαβούσογλου φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε και ρώτησε ένα μπορεί να γίνει αυτό , διαφορετικά θα χαρεί να μείνει περισσότερη ώρα με τον Έλληνα υπουργό. Τι συζήτησαν στο δείπνο, τρώγοντας ριζότο με σολομό; Σχεδόν απ΄όλα πλην πολιτικής και τα καυτά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Μίλησαν για την οικονομία, για το περιβάλλον, για την πανδημία, για τον τόπο καταγωγής τους (ο Τσαβούσογλου κατάγεται από την Αττάλεια) για τα εμβόλια, για τα  τοπικά αγροτικά προϊόντα και για το φόρουμ πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών που θα  γίνει στην Αττάλεια. Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Πάντως η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα κυρίως όταν βλέπεις δύο υπουργούς Εξωτερικών να ομιλούν τόσο ώρα για τα πάντα εκτός από πολιτική.

***

Έρχονται προνόμια για τους εμβολιασμένους

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης εισέρχεται η χώρα, παρά τα 1.886 νέα κρούσματα, τους 27 θανάτους και τους 482 διασωληνωμένους. Ήδη, όπως μαθαίνω μελετώνται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως ταξίδια, η κατάργηση των self test και η μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Την ίδια ώρα ο Μάριος Θεμιστοκλέους δηλώνει πως είναι έτοιμος ο επιχειρησιακός μηχανισμός για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών.

***

Όταν ο Έλληνας αρχηγός συνάντησε τον Τούρκο αρχηγό

Υπήρξε και μια άλλη ελληνοτουρκική συνάντηση, από αυτές που συνήθως δεν ανακοινώνονται επειδή σπανίζουν και έγινε στις Βρυξέλλες, στην έδρα του ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ των μελών- χωρών του ΝΑΤΟ σε κάποιους από τους διαδρόμους της έδρας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συναντήθηκαν τυχαίως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Τούρκος αρχηγός στρατηγός Γιάσαρ Γκιούλερ. Ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευγενέστατα του είπε ένα… «γεια» (στα αγγλικά). Ο Τούρκος που δεν γνωρίζει αγγλικά μόλις είδε τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, απλώς ανταπέδωσε τον χαιρετισμό στα… τουρκικά και μπήκε βιαστικά στην αίθουσα. Παλαιότερα στην Τουρκία ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είχε ισχυρή εξουσία. Να σκεφτείτε ότι στις συνόδους του ΝΑΤΟ καθόταν μπροστά ο Τούρκος αρχηγός και πίσω απ΄αυτόν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Αλλά όλα αυτά άλλαξαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν κυρίως όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

***

Εμβολιαστικός… τουρισμός

Είπαν λοιπόν οι Γάλλοι, ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα γίνει στις Βρυξέλλες, αλλά στο Στρασβούργο. Έλα, όμως που η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Έλληνες)  είναι ανεμβολίαστοι και δεν ρίσκαραν να μετακινηθούν από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο. Και τι νομίζετε πώς έκαναν οι Γάλλοι για να τους πείσουν;. Έδωσαν… μπόνους. Έβγαλαν λοιπόν φιρμάνι το οποίο έλεγε ότι όποιος ευρωβουλευτής πάει στο Στρασβούργο για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα εμβολιάζεται… πάραυτα. Έτσι για ένα έχουν ένα κίνητρο οι ευρωβουλευτές. Δεν τους είπαν όμως με τι εμβόλιο.

***

Αγγλικά από νηπιαγωγείο

Από το νέο σχολικό έτος τα δημόσια νηπιαγωγεία θα δέχονται παιδιά τεσσάρων ετών. Υποχρεωτική εκπαίδευση που δίνει πιο ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά από νωρίς, μου λέει η υπουργός Παιδεία Νίκη Κεράμεως. Και στα μαθήματα που θα διδάσκονται περιλαμβάνονται και τα αγγλικά. Δηλαδή τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών θα αρχίσουν να μαθαίνουν αγγλικά από το νηπιαγωγείο. Και όχι μόνον. Θα υπάρξουν και νέα μαθήματα για τους μαθητές, όπως η ρομποτική, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η επιχειρηματικότητα, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η πρόληψη από εξαρτήσεις (κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ), τα ανθρώπινα δικαιώματα,  και πολλά άλλα. Ήδη αυτοί που θα διδάξουν όλα αυτά τα νέα μαθήματα έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται καταλλήλως.

***

Μια βασίλισσα και μια πριγκίπισσα στην Εθνική Πινακοθήκη

Επίσκεψη στην  Εθνική Πινακοθήκη πραγματοποίησε η βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφία. Τη Βασίλισσα Σοφία και την αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη, υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Ξενάγησε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Τι την εντυπωσίασε; Η επετειακή έκθεση με τίτλο: «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της». Ενδιαφέρον έδειξε για τα έργα που αποτυπώνουν τους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ηρωική έξοδο μέχρι τη μεγάλη νίκη, αλλά και τα πρόσωπα του Αγώνα που συνθέτουν την επετειακή έκθεση της Πινακοθήκης. Τον ενθουσιασμό της έδειξε και για τις υπερσύγχρονες νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Πινακοθήκης που στεγάζουν τον μοναδικό εικαστικό πλούτο της Ελλάδας.

***

Η Σοφία, το Τατόι και η ξύλινη σκάλα της Φρειδερίκης

Τώρα θα σας αποκαλύψω τι έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης της Βασίλισσας Σοφίας στην Πινακοθήκη. Όταν λοιπόν έκλεισαν τα φώτα από τις κάμερες, η Σοφία, ρώτησε με εκείνα τα πραγματικά εξαίρετα ελληνικά που ομιλεί: «Με το Τατόι τι γίνεται, πώς προχωρούν τα έργα;». Ζήτησε ενημέρωση για το πρώην βασιλικό κτήμα και την είχε αμέσως, υποσχόμενη ότι την άλλη φορά που θα έρθει στην Ελλάδα (για την οποία πάντα νοιώθει νοσταλγία- όπως είπε) θα ήθελε να επισκεφθεί το Τατόι: «Έχω αναμνήσεις», είπε και ανέφερε πως θυμάται την σκάλα στο κύριο χολ που ανέβαινε στο δωμάτιο της μητέρας της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Άλλωστε η Σοφία έζησε αρκετά χρόνια στο Τατόι όταν αυτό ήταν στις δόξες του

***

Η παρέα του ΣΥΡΙΖΑ στην Βαλαωρίτου

Στο πεζόδρομο της Βαλαωρίτου διάκρινα μία κάπως παράξενη (πολιτικά και κομματικά) συντροφιά. Ήταν εκεί και έπιναν τους φρέντο εσπρέσο  ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει αναλάβει την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επίσης (εκ μεταγραφής) του ΣΥΡΙΖΑ και συζητούσαν για την προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματος που θα γίνει τέλος Ιουνίου, όταν ξαφνικά σκάει μύτη ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Κάθισε μαζί τους και η ατζέντα της συζήτησης άλλαξε. Μιλούσαν για την Κεντροαριστερά και τον σοσιαλισμό. Δεν ξέρω πού κατέληξαν, μετά και την μεταγραφή  του δερματολόγου Συμεών Κεδίκογλου από το ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προτάσεις για νέες… ενσωματώσεις δεν έγιναν.

***

Ο Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες

Αλλά αφού ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ έχω να σας πω και τούτα: Ένα θέμα που τους απασχολεί είναι οι δημοσκοπήσεις. Οχι τόσο τα στοιχεία αυτών, αλλά δεν τις πιστεύουν. Τις αμφισβητούν. Και ξέρετε τι λένε στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους και στα κομματικά τους όργανα; Λένε, για παράδειγμα, πως δεν είναι δυνατόν δύο χρόνια κυβέρνηση της ΝΔ και να μην έχει υποστεί την παραμικρή δημοσκοπική  φθορά. Λένε επίσης ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις αλλά όταν θα έρθει η ώρα θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι ένα θέμα που  τους απασχολεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την χώρα. Ήδη έδωσε εντολή στους βουλευτές του να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα. Και κάτι ακόμα. Μαθαίνω ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για ταξίδι στο εξωτερικό. Πρόκειται να πάει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει την δική του πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

***

Ένας υπουργός στο Cockpit ενός Spitfire

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μπορεί έως σήμερα να μην  έχει πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος, όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του, αλλά καταφέρνει κάθε φορά να μπαίνει στα πιλοτήρια πολεμικών αεροσκαφών. Μπήκε μέσα σε Rafale, σε Mirage, σε F-16 και χθες μπήκε στο Cockpit, ενός Siptfire MJ755, με ελληνικά σήματα που κοσμεί την αεροπορική βάση στοΤατόί.Το θρυλικό πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πετάει ξανά (όπως πρώτοι είχατε διαβάσει από την στήλη αυτήν) μετά από 68 χρόνια, στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ανακατασκευή του αεροπλάνου, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Ίκαρος»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.