Η Ημέρα της Βαστίλης και η ανοσία αγέλης

Αυτή την περίοδο διεξάγεται μια πραγματική μάχη σε ολόκληρο τον κόσμο για την προμήθεια των εμβολίων ενώ ο μη εμβολιασμός μέρους της κοινότητας σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές ενδέχεται να συντηρεί τα ημερήσια κρούσματα σε υψηλά επίπεδα.

Ας αρχίσω σήμερα με μια θετική επιστημονική πρόβλεψη στην καθημερινή μάχη που δίνεται κατά του αόρατου μεν, πλην όμως όχι ανίκητου ιού. Την ώρα που ο κορωνοϊός έχει γονατίσει την χώρα, με 3.856 νέα κρούσματα, με νέο ρεκόρ (669) διασωληνωμένων, με τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να γεμίζουν και με την καταγραφή 51 θανάτων έρχονται, στο πείσμα της καταχνιάς της πανδημίας, θετικά μηνύματα από την Ευρώπη: H πολυπόθητη ανοσία της αγέλης θα γίνει πραγματικότητα στην Ευρώπη τον Ιούλιο, δηλώνει ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, καθορίζοντας ως συμβολική ημερομηνία επίτευξης του ορόσημου την Ημέρα της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ειδικούς, η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων θα επέλθει τον Ιούλιο, ωστόσο θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών και από την τήρηση των στοιχειωδών μέτρων, έως ότου αυτοί ολοκληρωθούν.

***
Ο εκατομμυριοστός εμβολιασθείς

Σημειώνω ότι χθες εμβολιάστηκε και ο εκατομμυριοστός πολίτης (ολοκληρώνοντας και τη δεύτερη δόση), ενώ οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τους 1.500.000. Μπορεί η Τζόνσον εντ Τζόνσον (J&J) να έπεσε κατά έναν μήνα έξω από τις παραδόσεις εμβολίων της, ωστόσο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα υπάρξουν περί τα 900.000 εμβόλια από την εταιρία αυτή προκειμένου να υπάρξει και η πολυπόθητη επιτάχυνση των εμβολιασμών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο διεξάγεται μια πραγματική μάχη σε ολόκληρο τον κόσμο για την προμήθεια των εμβολίων. Να ξέρετε επίσης ότι ο μη εμβολιασμός μέρους της κοινότητας σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές ενδέχεται να συντηρεί τα ημερήσια κρούσματα σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, ακόμα και σε περιοχές όπου εξαλείφθηκε, ο ιός ενδέχεται να επανεμφανιστεί.

***
Η σοπράνο Ζαννή και ο Εθνικός Ύμνος

Ανήμερα της εθνικής επετείου θα γίνει με κάθε επισημότητα (και λαμπρότητα) η έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Δεν είναι πολλές οι Ελληνίδες ερμηνεύτριες που έχουν τραγουδήσει σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της γης. Για την ακρίβεια είναι μετρημένες στα δάκτυλα. Μια απ΄αυτές είναι η Αναστασία Ζαννή με σημαντικές εμφανίσεις όπως στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Καναδά και το Special Olympics του Λος Αντζελες, αλλά ήταν και η πρώτη Ελληνίδα που τραγούδησε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον αμερικανικό αγώνα μπέιζμπολ, ξεσηκώνοντας το κοινό στο στάδιο των Philadelphia. Να σημειώσω εδώ ότι οι Αμερικανοί θεωρούν υψίστη τιμή να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο, καθώς θεωρείται ένας από τους δυσκολότερους ερμηνευτικά. Να θυμίσω ότι στην ορκωμοσία του Πρόεδρου Μπάϊντεν του εμφανίστηκε η Lady Gaga να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο.

***
Διαδικτυακή περιήγηση στους εύζωνες

Διαδικτυακή περιήγηση στην Προεδρική Φρουρά γίνεται; Βεβαίως γίνεται κυρίως όταν πρόκειται για Ελληνόπουλα του εξωτερικού και όταν η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Έτσι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αντί άλλου χαιρετισμού για την ημέρα της εθνεγερσίας, τη μέρα που ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες ενάντια στους Τούρκους και ξεκίνησαν τον αγώνα τους για την ελευθερία, τους έκανε ένα δώρο. Και τι δώρο. Μια περιήγηση στο Στρατόπεδο Τζαβέλα, όπου εδρεύει η Προεδρική Φρουρά, για να συναντήσουν, όπως τους είπε, τους Εύζωνες, τους ακοίμητους φρουρούς του Προεδρικού Μεγάρου και του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Θα είναι, είπε η Πρόεδρος στα Ελληνόπουλα, σαν να γνωρίζετε από κοντά τους πολεμιστές του 1821 – γιατί σ’ αυτούς παραπέμπουν, με τη στολή τους, με τη λεβεντιά τους, με ακλόνητη την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την πατρίδα με όλα τα μέσα, όπου κι αν τους χρειαστεί. Συμβολίζουν τη συνέχεια του έθνους και της ιστορίας μας. Συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μας. Την ηρωική μας κληρονομιά και τη δυναμική μας πορεία προς το αύριο.

***
Τι ζήτησε να δει ο Κάρολος

Αυτή η λεβεντιά των Ευζώνων με την ακλόνητη αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την πατρίδα και την ελευθερία, φαίνεται πως ενθουσίασε τον διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου Πρίγκηπα της Ουαλίας Κάρολο και την σύζυγό του Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και ζήτησαν να επισκεφθούν το στρατόπεδο των Ευζώνων. Έτσι μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα επισκεφθούν την Προεδρική Φρουρά προτού αναχωρήσουν για το Λονδίνο.

***
Η γη του Βάσιγκτον

Σας μεταφέρω ένα απόσπασμα με σημασία της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο «Αικ», ευχαριστώντας παράλληλα και τον πλανητάρχη Μπάϊντεν: «Και δεν ξεχνάμε, βέβαια, ότι στην 22η στροφή του Ύμνου στην Ελευθερία υπάρχει αναφορά του Διονύσιου Σολωμού στη «Γη του Βάσιγκτον». Οι δεσμοί, λοιπόν, που ενώνουν τις δύο χώρες είναι περισσότερο ισχυροί παρά ποτέ και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Joe Biden, για το πολύ θερμό μήνυμα με το οποίο ο ίδιος χαιρέτησε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».

***
Ο Μητσοτάκης και τα ελικόπτερα Romeo

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επιβιβάστηκε στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη βάση της Σούδας, στoν προβλήτα Κ-14 αρχικά επισκέφθηκε υπόστεγο όπου φυλάσσεται ελικόπτερο MH-60R «Romeo», ένα από τα πλέον σύγχρονα ελικόπτερα του αμερικανικού Ναυτικού. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων τέτοιων ελικοπτέρων σε πρώτη φάση, συν ακόμα τρία στη συνέχεια. Τα πρώτα θα παραληφθούν στα μέσα του 2022. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το πλήρωμα για τις ποικίλες επιχειρησιακές δυνατότητες του ελικοπτέρου και για τον χειρισμό του. Πρόκειται για ελικόπτερα που παρά την… σαιξπηρική ονομασία τους (Romeo) θεωρούνται οι «φονιάδες των υποβρυχίων». Αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός επιθεωρεί μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα το οποίο έχει αγοραστεί, χωρίς ακόμα να έχει αποκτηθεί.

***
Τα χρυσά μετάλλια του Δήμου Αθηναίων

Με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών πρόκειται να τιμηθούν ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Κάρολος και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν.
Την απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του Δήμου Αθηναίων θα κάνει ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σχετική εισήγηση του δημάρχου. Ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας θα μετάσχουν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης και θα τιμηθούν για τη συμβολή των χωρών τους στην αίσια έκβαση του Αγώνα.

***
Ρωσική φρεγάτα στον Πειραιά

Η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Κασατόνοβ» του Βόρειου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, από τις 23 έως τις 26 Μαρτίου, ενημερώνει με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα. Η επίσκεψη της ρωσικής φρεγάτας στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών με αφορμή την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

***
Ο Άδωνις και η θλάση στο πόδι του

Δέκα μέρες εκτός θα μείνει ο Άδωνις. Λόγω θλάσης που έπαθε στο πόδι. Δέκα ημέρες όμως εκτός από τι; Από την πολιτική; Ασφαλώς θα αστειεύεστε. Από την τηλεόραση; Δεν νομίζω. Από το υπουργείο του; Ούτε που το συζητεί. Από τη Βουλή; Οχι βέβαια, αφού κούτσα- κούτσα πήγε χθες να απαντήσει σε ερώτηση. Συνεπώς από πού θα απέχει για δέκα ημέρες; Μα, από το… τένις, όπως μου είπε. Αφήστε που το ατύχημα το έπαθε στο τένις.

***
Ειδική πλατφόρμα για τα κρούσματα του κορωνοϊού

Μια ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού που θα προκύπτουν από τα self tests τα οποία θα κάνουν (δωρεάν) οι πολίτες, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης: «Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλοεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, «εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο»

***
Πώς θα λειτουργήσουν τα self test

Θα πρέπει να ξέρετε ότι το δωρεάν self test ήταν μια ιδέα του Πρωθυπουργού που ειπώθηκε σε μια τις συσκέψεις με τους ειδικούς στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή και του Σωτήρη Τσιόδρα. Να ξέρετε επίσης ότι θεωρείται το μόνο πιστοποιημένο διεθνώς, ότι έχει πολύ υψηλή αξιοπιστία και ότι είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση: Αρκεί να πάρει κανείς δείγμα σιέλου, μόνον αυτό χρειάζεται και τίποτα άλλο και θα αρχίσει να λειτουργεί. Να δείχνει δηλαδή εάν κάποιος είναι θετικός ή όχι. Δεν χρειάζεται φερ΄ειπείν να πάρεις δείγμα από τη ρινική κοιλότητα ή τον λάρυγγα γι’ αυτό και δεν επελέγη η υποχρεωτική ανάμιξη των φαρμακοποιών στη χρήση του. Το θέμα είναι τι θα συμβεί από τη στιγμή που λειτουργεί. Πόσα δείγματα θα έχουμε ημερησίως; Εάν σκεφθεί κανείς ότι σήμερα γίνονται κατά μέσο όρο 50.000 τεστ, όταν πάμε στα self test θα γίνονται ίσως και πενταπλάσια δείγματα (με βεβαίως περισσότερα κρούσματα). Αλλά είναι μια μέθοδος επιστημονικά χρήσιμη για να υπολογιστεί με ακρίβεια το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής. Αλλάζει δηλαδή τον τρόπο ελέγχου της πανδημίας πανελλαδικά. Τέλος θα πρέπει να σημειώσω ότι είμαστε η πρώτη χώρα που χορηγούμε δωρεάν τεστ στους πολίτες. Καμία άλλη χώρα δεν το έχει κάνει έως τώρα

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.