Εβρος : Ο φράκτης, τα drones και ο χιονιάς

O καινούργιος φράκτης στα σύνορα με μήκος 27 χιλιόμετρα και με 13 χιλιόμετρα ο παλαιός, θα είναι απόλυτα έτοιμος τον Απρίλιο.

Ούτε το χιόνι, ούτε οι λευκές νύχτες του Φεβρουαρίου, ούτε οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν εμπόδισαν τα συνεργεία στις εργασίες τους για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο. Όπως μου είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «μηχανήματα και εργάτες δούλεψαν μέσα στα χιόνια για να ολοκληρώσουν τον φράκτη». Μου αποκάλυψε μάλιστα ότι ο καινούργιος φράκτης στα σύνορα με μήκος 27 χιλιόμετρα και με 13 χιλιόμετρα ο παλαιός, θα είναι απόλυτα έτοιμος τον Απρίλιο. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες το μόνον που δυσκολεύει τις εργασίες είναι τα πολλά νερά του ποταμού ο οποίος έχει υπερχειλίσει. Ωστόσο τα drones πετούν καθημερινά και συλλέγουν πληροφορίες, οι περιπολίες είναι συνεχείς και τα ηχοβολιστικά μηχανήματα έτοιμα, εάν χρειαστεί να δράσουν.

***

Έως πότε τα τετραψήφια νούμερα στα κρούσματα

Αλήθεια, πότε θα μειωθούν τα κρούσματα; Πότε θα αποφύγουμε τα τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων; Τη στιγμή μάλιστα που έχει επιβληθεί καθολικό lockdown; Κατά μία εκδοχή (των ειδικών) τα αποτελέσματα του αυστηρού lockdown δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί. Θα εμφανιστούν σε λίγες ημέρες. Κατά μια άλλη εκδοχή εξακολουθούν τα τετραψήφια νούμερα στα κρούσματα, επειδή δεν τηρούνται στο ακέραιο τα μέτρα.

Υπάρχει μια μερίδα ειδικων που πιστεύουν ότι το lockdown, έτσι όπως εφαρμόζεται, δεν είναι lockdown, αφού δεν έχει επιβληθεί η κατ΄ οίκον εργασία ή τα χαρτιά ελέγχου των εργαζομένων. Εξακολουθεί, λένε, να υπάρχει μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Πάντως για άλλη μια ημέρα στα τετραψήφια επίπεδα κινήθηκαν εκ νέου τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.400 νέες μολύνσεις.

Σταθερά, όπως κάθε μέρα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Αττική, που βρίσκεται ήδη επτά μέρες σε καθεστώς καθολικού lockdown. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει αυξημένο αριθμό μολύνσεων. Από κοντά… σταθερά και η Αχαΐα. Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο καταγράφονται 687 μολύνσεις (σχεδόν οι μισές της χώρας), ενώ στη συμπρωτεύουσα 160 κρούσματα.

***

Και ψυχίατρος στην επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Σήμερα συνεδριάζει και πάλι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Ρώτησα τι περιλαμβάνει η ατζέντα και μου απάντησαν ότι δεν την έχουν λάβει ακόμα, αν και ακούγεται ότι θα συζητηθεί η διπλή μάσκα και η παράταση ή όχι το lockdown. Εκείνο όμως μου έμαθα, είναι ότι στην Επιτροπή προστέθηκε ακόμα ένα μέλος. Πρόκειται για έναν ψυχίατρο, καθηγητή της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Χρήσιμος θα έλεγα.

***

Δίκαιο δεν σημαίνει «αρχή του ισχυρού»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απηύθυνε χαιρετισμό στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα Κράτος Δικαίου στην ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και τον Κύκλο Ιδεών. Θα σταθώ στο σημείο στο οποίο είπε ότι «το δίκαιο δεν σημαίνει την αρχή του ισχυρού, ούτε την άκριτη επιβολή, δίχως όρια, της πλειοψηφίας στη μειοψηφία. Υπερβαίνει την πολιτική σκοπιμότητα και συγκυρία και εδραιώνει την καθολική αξιοπρέπεια και την αυτονομία του προσώπου. Το Κράτος Δικαίου, κορωνίδα του σύγχρονου συνταγματισμού, συνέχει τη δημοκρατία των αντιβάρων και των θεσμικών προϋποθέσεων που αναδεικνύουν το γενικό συμφέρον».

***

Μόνον στρατιωτική θα είναι παρέλαση

Μαθαίνω από πολύ έγκυρη πηγή ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη στρατιωτική παρέλαση την 25η Μαρτίου. Και μάλιστα στο Σύνταγμα. Πιστεύει ότι έως τότε θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων και ότι το Σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται πολύ. Αν και όπως μαθαίνω, θα υπάρξουν ορισμένοι από τους ειδικούς που δεν θα συμφωνήσουν. Αλλά έως τότε ίσως αλλάξουν πολλά πράγματα. Άλλωστε θα τιμηθούν και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και έχουν προσκληθεί σημαντικές προσωπικότητες που οι χώρες διαδραμάτισαν ρόλο το 1821, όπως ο Πρίγκιπας Κάρολος και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν. Η παρέλαση θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση και θα υπάρχει μικρή συμμετοχή επισήμων. Μου λένε ωστόσο πως μαθητικές παρελάσεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Μετά τη στρατιωτική παρέλαση, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή στις 24 Μαρτίου, θα εγκαινιάσει την Εθνική Πινακοθήκη.

***

Τέσσερις μέρες άγρυπνοι Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς

Τέσσερις μέρες παραμένουν άγρυπνοι, ένεκα της κακοκαιρίας τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τέσσερις ημέρες δεν έχουν κλείσει μάτι. Αντέχετε; Τους ρώτησα- και η απάντηση ήταν και από τους δυο η ίδια: «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία των καταστροφών ένεκα της κακοκαιρίας». Περισσότερο τους βλέπουν στον ΔΕΔΔΗΕ, στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας παρά στα σπίτια τους. Ήταν χθες και οι δύο όλη μέρα ανάμεσα σε στρατιώτες, σε πυροσβέστες, σε ανθρώπους του ΔΕΔΔΗΕ άγρυπνοι αλλά όρθιοι: «Τι να κάνω; Οι ζημιές είναι εκτεταμένες», μου είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά «είχα», λέει, «και έναν σεισμό 3,5 ρίχτερ και προχθές άλλον έναν σεισμό 4,5. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη». Ίσως ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι από τους λίγους που κάνουν πράξη την πρωθυπουργική εντολή να μην γυρίσει κανείς στο σπίτι του έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές και στο τελευταίο σπίτι.

***

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε και για τον ΔΕΔΔΗΕ, λέγοντας ότι δεν έχει δημιουργηθεί για να αποκαθιστά μαζικές ζημιές. Μπορεί να αποκαταστήσει μεμονωμένες ζημιές, όχι όμως μαζικές βλάβες. Τον υπερβαίνουν. Αναφέρθηκε και στις ζημιές που έγιναν κυρίως στα Βόρεια Προάστια και στις προσπάθειες που γίνονται (ακόμα) για την αποκατάστασή τους.

***

Το πινγκ- πονγκ των ευθυνών

Από τη διαδικτυακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κράτησα δύο τρία πράγματα που έχουν ενδιαφέρον. Πρώτον την εντολή, που όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε, ότι έδωσε ώστε κανείς από τους κάθε λογής αρμοδίους να μην γυρίσει σπίτι του έως ότου να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και τη «δικαιολογημένη η οργή του κόσμου» όπως τη χαρακτήρισε και δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το «πινγκ-πονγκ ευθυνών». Και για του λόγου το αληθές ιδού τι είπε ο Πρωθυπουργός στους βουλευτές του….

«Και εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ- πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο».

***

Η κόκκινη κάρτα της κακοκαιρίας

Ποιους όμως εννοεί ο Πρωθυπουργός για το πινγκ -πονγκ των ευθυνών. Σε ποιους έδειξε «κόκκινη κάρτα»; Ορισμένοι υπουργοί ερμήνευσαν αυτή την αποστροφή του λόγου του κάνοντας λόγο για ένα είδος προειδοποίησης σε όσους καταχρώνται τον δημόσιο λόγο για την προσωπική τους προβολή και όχι για την ενημέρωση των πολιτών και ακόμα χειρότερα όταν προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους οποιαδήποτε ευθύνη. Γίνεται συγκεκριμένα λόγος για ορισμένα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία έχουν σταθεί κατώτερα των περιστάσεων σε πολλές περιπτώσεις.

***

Και όμως έμειναν πάλι νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Παρά τις αυστηρές πρωθυπουργικές συστάσεις τα προβλήματα παρέμειναν. Έως αργά το απόγευμα παρέμειναν περί τα 7.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ενώ συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση το αλαλούμ των ευθυνών για το κλάδεμα των δένδρων.

***

Πάλι ο Στουρνάρας στη Βουλή

Στη Βουλή θα εμφανιστεί σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για να ενημερώσουν το Σώμα για τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και για τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για αίτημα του ΚΙΝΑΛ που έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

***

Όταν η κοινωνική πολιτική ενώνει

Στα κοντέινερ που μένουν δεκάδες άνθρωποι στη Δραπετσώνα βρέθηκε χθες η Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον κ. Βρεττάκο, τον δήμαρχο της περιοχής. Εκεί έχουν βρει προσωρινή στέγη δεκάδες άστεγοι, θύματα οι περισσότεροι της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Συζήτησαν μαζί τους, άκουσαν τα προβλήματα και η Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι ο δήμος μπορεί να ενταχθεί στο νέο θεσμοθετημένο πλέον πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» που εξασφαλίζει διαμονή και επιδοτούμενη θέση εργασίας στους ωφελούμενους. Μια υφυπουργός της Ν.Δ. και ένας δήμαρχος αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που εργάζονται από κοινού για την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, αποτελούν απτή απόδειξη ότι η κοινωνική πολιτική ενώνει.

***

Με στολή παραλλαγής στο χιόνι

Πάμε τώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις που βλέπουν το κρύο και τη βαρυχειμωνιά ως ευκαιρία για εκπαίδευση κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου, άντρες από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, πραγματοποίησαν μια σειρά από ασκήσεις μέσα στο χιόνι. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων στον Υμηττό και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα περιλάμβανε αντικείμενα επιχειρησιακής και ειδικής εκπαίδευσης, ατομικής τακτικής, καθώς και αντικείμενα εξοικείωσης με τη διαβίωση σε δυσμενείς χειμερινές συνθήκες στην ύπαιθρο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.