Γιατί γεμίζουν οι ΜΕΘ εν μέσω lockdown;

Πώς εξηγούν το φαινόμενο οι ειδικοί

Και νέα αύξηση του αριθμού (313) των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατέγραψαν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Τετάρτη, ενώ διατηρήθηκε και η αυξητική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις εισαγωγές σε νοσοκομεία. Οι κλίνες των covid στα νοσοκομεία είναι πλέον πλήρεις, οι ΜΕΘ της Αττικής γεμίζουν (έχουν ωστόσο λίγα ακόμα περιθώρια) και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε σε αυστηρό lockdown. Μειωμένα πάντως τα νέα κρούσματα, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει και στα λιγότερα τεστ. Τι ακριβώς συμβαίνει;

***

Η αυξημένη κινητικότητα του ιού

Οι ειδικοί μού εξήγησαν ότι τα αυξημένα κρούσματα, οφείλονται κυρίως στα αποτελέσματα συμπεριφορών πριν από την επιβολή του lockdown. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η κινητικότητα του ιού είναι κατά 20% μεγαλύτερη απ΄ό,τι ήταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τα αποτελέσματα του αυστηρού lockdown που τώρα διανύουμε θα εμφανιστούν σε διάστημα δέκα ημερών από την επιβολή του. Το πιο ενθαρρυντικό σημείο είναι η συνέχιση των εμβολιασμών και η συμφωνία που έκανε η ΕΕ για 200 εκατ. πρόσθετα εμβόλια.

***

Μην έχουμε και κανένα… ναυάγιο

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ», που η Άγκυρα αποφάσισε από τις 18 Φεβρουαρίου να το βγάλει στο Αιγαίο, λίγες δηλαδή ημέρες πριν ξεκινήσει ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Θα κάνει έρευνες, λένε οι Τούρκοι, μεταξύ της Λήμνου και της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί και τούτο: Το «Τσεσμέ» είναι ένα πολύ παλιό καράβι με ξεπερασμένα ερευνητικά συστήματα, έβγαινε χρόνια πριν στο Αιγαίο, κάτι σαν διάδοχος των… «Χόρα» και «Πίρι Ρέϊς». Έτσι δεν είναι λίγοι στο Πεντάγωνο που ναι μεν καταγράφουν τη νέα τουρκική πρόκληση, αλλά δεν παύουν να την αντιμετωπίζουν με χιούμορ. Μου λένε ότι «θα παρακολουθήσουν από κοντά το Τσεσμέ, μήπως και χρειαστεί να προστρέξουν να σώσουν κόσμο από πιθανό… ναυάγιο». Αφού τόσο παλιό είναι το τουρκικό σκάφος. Επική στρατιωτική ατάκα, δεν νομίζετε;

***

Σιγά που θα ζητήσουμε άδεια από τον Ακάρ

Το δεύτερο θέμα που σχολιάζουν στο Πεντάγωνο είναι οι συχνές δηλώσεις του Ακάρ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όποτε πάει ένας υπουργός ή κυβερνητικός παράγοντας σε κάποιο νησί ο Ακάρ (έχοντας πάντοτε στα ρούχα του το τουρκικό εθνόσημο, ωσάν να αμφισβητεί κανείς την υπηκοότητά του) ζητεί αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Ενίοτε εκδίδει και καμιά NAVTEX με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ωσάν, λένε στο Πεντάγωνο (πολιτική ηγεσία), ότι θα πρέπει να ζητάμε την… άδεια του κ. Ακάρ για να πάμε στα νησιά, που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

***

Η ΕΡΤ και οι μισθοί των «golden boys»

«Λελογισμένες», όπως τις χαρακτηρίζει, αυξήσεις προτείνει να έχει η ΕΡΤ. Oχι, όπως λέει, επειδή θέλει να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά για να μπορέσει να έχει ανταγωνιστικά στελέχη. Από ό,τι έμαθα στη διοίκηση της ΕΡΤ, πολύ τους ενόχλησε ο χαρακτηρισμός που τους έδωσε ο κ. Τσίπρας ότι είναι «golden boys». «Boys», σίγουρα δεν είναι και ως προς το «golden» έχουν επιχειρήματα. Λένε, για παράδειγμα ότι ο CEO της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσιος, διαχειρίζεται σε ετήσια βάση 200 εκατ. ευρώ, αλλά λαμβάνει μηνιαίο μισθό 2.450 ευρώ.

Ο μισθός του Οικονομικού Διευθυντή της ΕΡΤ είναι 1.200 ευρώ και ο μισθός της κεντρικής παρουσιάστριας της δημόσιας τηλεόρασης Ανδριάνας Παρασκευοπούλου είναι 1.250 ευρώ. Ο δε μηνιαίος μισθός του Προέδρου της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα ανέρχεται στα 1.800 ευρώ. Αυτή είναι πρόταση του ΔΣ της ΕΡΤ προς το υπουργείο Οικονομικών το οποίο και θα αποφασίσει για τις αυξήσεις που θα δοθούν, αλλά όπως μου λένε από την ΕΡΤ σε καμία περίπτωση δεν δίνουν μόνοι τους τις αυξήσεις.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως ψηφίζει αυξήσεις στα «golden boys» και στηλίτευσε την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συναινετικό διορισμό της διοίκησης της ΕΡΤ.

Ρώτησα πάντως κομματικό παράγοντα στην Κουμουνδούρου (με συχνές εμφανίσεις στα κανάλια) εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει (μετά τις καταγγελίες και τα περί Ικαρίας) να επιβάλει ένα είδος εμπάργκο στην ΕΡΤ, μια πολιτική που την έκανε και στο παρελθόν με τα ιδιωτικά κανάλια. Ο κομματικός αυτός παράγοντας μου είπε ότι τέτοια εντολή δεν έχει δοθεί, ούτε υπάρχει κάποια οδηγία ποιο κανάλι θα βλέπει ή να αποφεύγει ο Συριζαίος ψηφοφόρος.

«Εάν υπήρχε τέτοια οδηγία, τότε δεν θα ήμασταν ΣΥΡΙΖΑ», μου απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Ωστόσο υπάρχουν και οι προτιμήσεις. Στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μετά από δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ (συγκεκριμένα το 68,2%) να λέει ότι η Δημόσια Τηλεόραση βελτιώθηκε σε σχέση με το παρελθόν. Ήρθε όμως η Ικαρία και το ανέτρεψε αυτό.

***

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει εμπάργκο στην ΕΡΤ

Ούτε όμως και στην ΕΡΤ (και κατ΄επέκταση στην κυβέρνηση) πιστεύουν ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει εμπάργκο στα δημόσια κανάλια. Θυμούνται μάλιστα όταν η ΝΔ είχε αποχωρήσει από την ΕΡΤ (επειδή ένας παρουσιαστής έβρισε τον Πρόεδρο της ΝΔ) υπήρξαν νεοδημοκράτες βουλευτές που γκρίνιαζαν αφού τα δημόσια ΜΜΕ ήταν τα μοναδικά που προέβαλαν τις απόψεις τους. Στην ΕΡΤ, λένε πως έχουν ουδετεροποιήσει τις ειδήσεις (σε αντίθεση με το «κομματικοποιήσει») και δεν κάνουν τα ίδια λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που διέκοψε κάποια στιγμή τη ροή του προγράμματος για να ανακοινώσει… «βόμβα» πρώην στελέχους της ΝΔ (που έχει διαγραφεί) επειδή, είπε ότι ίδρυσε νέο κόμμα.

***

Στην Αγγλία διορίζουν τραπεζίτη Πρόεδρο του BBC

Στην Αγγλία και στο BBC πρόεδρος διορίστηκε ένας τραπεζίτης. Όχι όποιος- όποιος αλλά ο Ρίτσαρντ Σαρπ, πρώην στέλεχος των τραπεζών Goldman Sachs και JPMorgan. Ο πρόεδρος του BBC, διορίζεται από τη βασίλισσα κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης και είναι αρμόδιος για τη διαφύλαξη και προστασία της ανεξαρτησίας του δημόσιου βρετανικού δικτύου.

***

Το blackout του χιονιά

Ενώ έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές περίπου 38.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί από τα 70.000 που είχαν προβλήματα, από την κακοκαιρία. Αυτό που έγινε γνωστό και σας το μεταφέρω είναι ότι συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν 36 ώρες στην Αττική και 24 ώρες στην Αθήνα. Και ότι στα 20 ως 25 εκατοστά ήταν το πάχος του χιονιού.

***

Αθηνών – Λαμίας 2017

Όσο κοντά ποδάρια έχει το ψέμα άλλα τόσα έχει και η… μισή αλήθεια. Τούτο λοιπόν επαληθεύτηκε για μία ακόμη φορά χθες όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του ανικανότητα επειδή η Πολιτική Προστασία έκρινε σωστό να κλείσει για 1,5 μέρα σχεδόν την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Ευθύς αμέσως όμως, αρκετοί θυμήθηκαν τον «Γολγοθά» που είχαν… ανέβει τον Δεκέμβριο του 2017, επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα και θητείας Χρήστου Σπίρτζη στο Υποδομών, όταν στον ίδιο δρόμο, με πολύ λιγότερο χιόνι, είχαν αποκλειστεί επί 8 ώρες, από τις 11 το βράδυ της προηγούμενης μέχρι το πρωί της επομένης.

Μάλιστα τότε δεν είχε εκδοθεί καμία προειδοποίηση για υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς με αποτέλεσμα οι νταλίκες να «διπλώνουν» η μία πίσω από την άλλη στην Τραγάνα. Ανάλογα προβλήματα είχαν παρατηρηθεί τότε και πιο πάνω στο ύψος της Λαμίας και στους περιφερειακούς δρόμους προς Δομοκό – Καρπενήσι κι ακόμη παραπάνω στη Λάρισα και Τέμπη. Το μεγαλύτερο από τα μποτιλιαρίσματα είχε μήκος 15 χιλιομέτρων και τα σοβαρότερα προβλήματα εξαιτίας του ψύχους τα αντιμετώπισαν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς ήταν περίοδος εορτών και ο πληθυσμός μετακινούνταν από και προς τους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς του.

***

Και όμως προειδοποίησαν

Από την περασμένη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, όμως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούσαν με επιστολή τους προς τους διοικούντες τη ΔΕΗ και των συναρτώμενων φορέων της επιχείρησης, να στελεχωθούν κατάλληλα τα συνεργεία ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα από το κύμα της κακοκαιρίας. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης σημείωνε μεταξύ άλλων τα εξής: «Για το λόγο αυτό ελπίζουμε πως έχετε κάνει τον απαιτούμενο σχεδιασμό και θα θέσετε σε αυξημένη ετοιμότητα τις μονάδες και τα συνεργεία που απαιτούνται ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και κατ΄ επέκταση η ταλαιπωρία των καταναλωτών». Τελικά όμως τι έγινε και έμειναν τόσοι πολλοί για τόσες ώρες χωρίς ρεύμα;

***

Πινγκ – πονγκ ευθυνών

Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά υπήρξε ένα είδος πινγκ- πονγκ ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, ΔΕΔΔΗΕ και δήμων για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης με χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν χωρίς ρεύμα παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των συνεργείων του στρατού και των άλλων δυνάμεων, με την κατάσταση να έχει εξαντλήσει την υπομονή των κατοίκων, ενώ έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική για την οργάνωση του.

***

Διανυκτέρευση στο υπουργείο

Δύο νύχτες στο γραφείο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης έμεινε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πάνος Αλεξανδρής αποκλεισμένος από την κακοκαιρία. Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας δεν έλειψε ούτε μια μέρα από το υπουργείο, ενώ ο υφυπουργός Γ. Κότσιρας είχε αποκλειστεί στο σπίτι του και εργάστηκε από εκεί. Την επομένη όμως πήγε κανονικά στο υπουργείο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.