Μόσιαλος : Crash test στα εμβόλια – Πόσο αποτελεσματικά είναι, «πιάνουν» τις μεταλλάξεις;

Σε έναν πίνακα, καταγράφονται τα επτά εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Jannsen/Johnson & Johnson, Sinovac και του Gamalaya National Center με τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Μια συγκριτική μελέτη των επτά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τα οποία χορηγούνται ανά τον κόσμο και για τα οποία υπάρχουν αρκετές μελέτες, παρουσίασε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σε έναν πίνακα, καταγράφονται τα επτά εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Jannsen/Johnson & Johnson, Sinovac και του Gamalaya National Center με τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Απουσιάζει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, για το οποίο δεν υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις, αλλά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις φαίνεται να έχει υψηλή αποτελεσματικότητα.

Πιο επιτυχή φαίνεται να είναι τα εμβόλια της Pfizer και Moderna, με την αποτελεσματικότητά τους να ξεπερνά το 90%.

Άξιο προσοχής είναι το εμβόλιο των Jansen/ J&J, το οποίο είναι το μόνο που γίνεται σε μία δόση. Πρόκειται για ένα μέτριας αποτελεσματικότητας εμβόλιο, το οποίο είναι κλινική δοκιμή φάσης 3. Ωστόσο, επί της ουσίας με μια μόνο δόση το εμβόλιο προστατεύει κατά 85% από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου.

Αρκετά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα τρία προαναφερθέντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στις δύο γνωστές μεταλλάξεις του ιού.

Δείτε την ανάρτηση:

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.