Ράλι στις αγορές πυροδότησαν οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Pfizer

Μεγάλη άνοδος στα χρηματιστήρια στον απόηχο της ανακοίνωσης της Pfizer για τα άκρως ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Oι προσδοκίες για ένα ταχύτερο έλεγχο της πανδημίας που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της Pfizer Inc, ότι το πειραματικό της εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90% για την πρόληψη του COVID-19, βάσει των αρχικών στοιχείων, πυροδότησε ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

O τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη σημειώνει το μεγαλύτερο άλμα από την ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους του 2011 και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ταξιδιού και αναψυχής να οδηγούνται σε υψηλά διψήφια κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, ο οποίος είχε ήδη αυξηθεί μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε κοντά στο 5%, ενώ και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνουν αυτή την ώρα άνοδο άνω του 8,3%.

«Οι ειδήσεις για το εμβόλιο COVID 19 προσθέτουν τον θετικό κίνδυνο στις μετοχές (σ.σ. δηλαδή να ανέβουν με μεγαλύτερη ταχύτερα απ΄ ό,τι εκτιμούσαν οι επενδυτές)», ανέφεραν οι αναλυτές.

Η Pfizer και η γερμανική συνεργαζόμενη εταιρία BioNTech είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που δηλώνουν ότι έχουν επιτυχή στοιχεία από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές εμβολίου για τον COVID. Είπαν επίσης ότι δεν έχουν σοβαρές ενδείξεις επί θεμάτων ασφάλειας υγείας αναφορικά με το εμβόλιο και αναμένεται να ζητήσουν επείγουσα έγκριση από τις αρχές των ΗΠΑ αργότερα στο μήνα. Αρκετά ερωτήματα πάντως παραμένουν αναπάντητα όπως για πόσο διάστημα το εμβόλιο θα παρέχει προστασία.

Σε χαμηλό ρεκόρ οι αποδόσεις

Παράλληλα, οι αποδόσεις των Ιταλικών και των Ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν σε χαμηλό ρεκόρ την Δευτέρα με τους επενδυτές ενθουσιασμένους μετά τις θετικές εκθέσεις του οίκου Moody’s και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Η απόδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς υποχωρούσε σε νέα ιστορικά χαμηλά στην περιοχή του 0,74%, ενώ οι βραχυχρόνιες εκδόσεις βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας από τη Moody’s (στα ίδια επίπεδα με την S&P), όπως αναφέρει η Citigroup, ήταν μια απροσδόκητη κίνηση αξιολόγησης, η οποία επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη (μέσω του spread από ΕΚΤ και των κεφαλαίων ανάκτησης της ΕΕ) είναι το κλειδί για την ποιότητα της αξιολόγησης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, παρά την απότομη αύξηση των επιπέδων χρέους – μια βασική διαφορά σε σύγκριση με τις κρίσεις του 2008-09 και του 2010-11.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο εν λόγω οίκος απείχε δύο βαθμίδες (και τώρα μία) σε σχέση με τη διαβάθμιση της Fitch, που διατηρεί την καλύτερη βαθμολογία για την χώρα, η οποία ωστόσο βρίσκεται δύο βαθμίδες μακριά από την περίφημη «επενδυτική βαθμίδα» («investment grade»).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.