Μάχη με τον κακό μας εαυτό

Ο κορωνοϊός δείχνει να παίρνει από τη χώρα μας τη «ρεβάνς» σε σχέση με το πρώτο κύμα, ωστόσο η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας δυστυχώς επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας κοκκινίζει καθημερινά όλο και περισσότερο. Ο κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης διαφαίνεται στον ορίζοντα απειλητικός.

Είχαμε προειδοποιήσει πολλές φορές από αυτήν εδώ τη στήλη για τους κινδύνους που εγκυμονούν η πλημμελής εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και η ανεύθυνη στάση και η επικίνδυνη αμεριμνησία πολλών συμπολιτών μας.

Η ώρα αυτή όμως δεν προσφέρεται για αναζήτηση ευθυνών ούτε για μοιρολατρία.

Ο κορωνοϊός δείχνει να παίρνει από τη χώρα μας τη «ρεβάνς» σε σχέση με το πρώτο κύμα, ωστόσο η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί.

Είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε την εικόνα. Γι΄ αυτό όμως απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την πολιτεία και πιο συντονισμένη κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και – κυρίως – των ίδιων των πολιτών.

Εάν τα παραπάνω γίνουν πράξη, οι ελπίδες να συγκρατηθεί η εξάπλωση της νόσου θα είναι βάσιμες.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι αυτή τη φορά το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο, ενώ η ιατρική επιστήμη έχει επιτύχει βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς του ιού.

Η κλινική αντιμετώπιση έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με την πρώτη φάση της επιδημίας, όταν η Ιατρική βρέθηκε απροετοίμαστη και πάλευε με το άγνωστο.

Η μάχη αυτή εισέρχεται στην πιο κρίσιμη ευθεία. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για μάχη με τον «αόρατο εχθρό» αλλά με τον ίδιο μας τον (κακό) εαυτό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.