ΟΔΔΗΧ : Νέα έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση 15ετούς ομολόγου

Στόχος η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, ενώ η εκδοτική δραστηριότητα του 2021 θα προσεγγίσει τα 11 δισ. ευρώ

Εντολή στις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan έδωσε το ελληνικό Δημόσιο για να τρέξουν τη διαδικασία επανέκδοσης (reopening) του 15ετούς ομολόγου το οποίο είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 1,875% που λήγει τον Φεβρουάριο του 2035.

Αυτή είναι η πέμπτη ουσιαστικά έξοδος της χώρας στις αγορές εφέτος με στόχο την άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, ενώ στις προηγούμενες τέσσερις το ελληνικό δημόσιο άντλησε συνολικά 10 δισ. ευρώ.

Σημαντικό παράγοντα για τη χρηματοδότηση της χώρας διαδραματίζει σήμερα η συμμετοχή της στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το «QE Πανδημίας», με τις δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να φθάνουν συνολικά τα 27 δισ. ευρώ (από 13 δισ. ευρώ που έχει αγοράσει ως σήμερα).

Σε ονομαστικές τιμές το ποσό αυτό περιορίζεται στα 23-24 δισ. ευρώ, και αυτό είναι το ποσό που μπορεί να αντλήσει με εύλογα επιτόκια από τις αγορές η Ελλάδα, χωρίς οι διεθνείς επενδυτές να φοβούνται μήπως αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό σημαίνει πως αν αντλήσει τις επόμενες ημέρες 2-2,5 δισ. ευρω, η εκδοτική δραστηριότητα του 2011 θα κυμανθεί στα 11 δισ. ευρω περίπου.

Να σημειωθεί ότι οι αγορές προεξοφλούν πως ίσως 10 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP) κατά 500 εκατ. ευρώ και την επέκτασή του ως το τέλος του 2021.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.