Πρόθυμοι να μολυνθούν από κορωνοϊό

Αφού ακούμε τόσα και τόσα για τα εμβόλια επιχείρησα να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει και ρώτησα έναν ειδικό: Τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο ο οποίος μου είπε για τις «δοκιμές πρόκλησης»

Αφού ακούμε τόσα και τόσα για τα εμβόλια επιχείρησα να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει και ρώτησα έναν ειδικό: Τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο ο οποίος μου είπε για τις «δοκιμές πρόκλησης» και για τους 137.000 εθελοντές από 162 χώρες που ζητούν να εκτεθούν σκόπιμα στον κορωνοϊό.

Μέσα στην πληθώρα ανακοινώσεων για τα εμβόλια, ίσως δεν έχει γίνει σαφές πως στις κλινικές μελέτες σε όσους χορηγούμε το εμβόλιο δεν προκαλούμε ταυτόχρονα και τη νόσο. Μετά τον εμβολιασμό αναμένουμε να εκτεθούν οι εθελοντές στον ιό και να δούμε αν το εμβόλιο τους προστατεύει. Αυτή η διαδικασία όμως μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες γιατί πολλοί εθελοντές που έχουν εμβολιστεί μπορεί να μην κολλήσουν ποτέ τη νόσο. Γι’ αυτό η κυβέρνηση στην Αγγλία θα προχωρήσει σε κλινικές μελέτες πρόκλησης σκόπιμης ανθρώπινης λοίμωξης (Challenge trials). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά τον εμβολιασμό ένας εθελοντής θα εκτεθεί σκόπιμα στον κορωνοϊό.

Για τον κορωνοϊό δεν έχουμε ακόμα φάρμακα και κάποιοι αναρωτιούνται ποιος θα δεχόταν να εκτεθεί σκόπιμα σε αυτόν. Μήνες τώρα όμως έχει δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό μητρώο για δοκιμές πρόκλησης, με περισσότερους από 37.000 εθελοντές από 162 χώρες.

Στην Αγγλία μια κλινική μελέτη πρόκλησης νόσου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Θα πρέπει βέβαια να καθοριστεί η ασφαλής ποσότητα ιικού φορτίου για την πρόκληση της νόσου. Η δόση θα πρέπει να είναι κατάλληλα επιλεγμένη ώστε να μην προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Η μελέτη θα διεξαχθεί σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις σε εθελοντές που αφού λάβουν το εμβόλιο θα εκτεθούν στη νόσο, και σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα.

Ο Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα

Σας έχω νέα για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.  Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έρχεται τη Δευτέρα στην Ελλάδα και θα παραστεί μαζί με τον Νίκο Δένδια σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Από τη Θεσσαλονίκη θα πάει κατευθείαν στη Σούδα και στον αμερικανικό αλλά και στον ελληνικό τομέα της σπουδαίας αυτής στρατιωτικής βάσης. Στη Σούδα θα βρεθούν ο Πρωθυπουργος και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Πομπέο και η σύζυγός του Σούζαν θα διανυκτερεύσουν στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, όπως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν.

Τι ζήτησε το ζεύγος Πομπέο; Δυο πράγματα: Να επισκεφθούν έναν αρχαιολογικό χώρο (κατά πάσα πιθανότητα την Κνωσσό) και η Σούζαν Πομπέο μια ελληνορθόδοξη εκκλησία. Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη φορά που ήρθε στην Ελλάδα παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών.

***

Αντισυνταγματικά μέτρα

Υπήρξαν μαθαίνω κάποιες προτάσεις στην επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που συζητήθηκαν, αποφασίστηκαν να τις εισηγηθούν στην πολιτική ηγεσία και στο τέλος απορρίφθηκαν ως αντισυνταγματικές. Για παράδειγμα υπήρξε πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας για μετά τα μεσάνυχτα (σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες), όταν δηλαδή κλείνουν τα μπαρ και τα κέντρα εστίασης.
Απορρίφθηκε γιατί το να απαγορεύσεις την κυκλοφορία μερικώς τη νύχτα θεωρήθηκε ότι επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος. Ή υπήρξε εισήγηση με την αύξηση των κρουσμάτων να επανέλθουν τα SMS για τα άτομα πάνω από 65 ετών. Και αυτό απορρίφθηκε ως… ρατσιστικό. Εάν απαιτηθεί πάλι να υπάρξει τέτοιο μέτρο θα είναι οριζόντιο, δηλαδή θα ισχύει για όλο τον κόσμο.
***

Το «Πειθαρχικό» του Τσίπρα

Σε όλο αυτό το εσωκομματικό αλαλούμ επιχειρεί (κάπως αργά- όπως λένε οι γνωρίζοντες) ο Αλέξης Τσίπρας  να βάλει μια τάξη και μάλιστα εισηγήθηκε κατά την πολύωρη συνεδρίαση του πρωινού καφέ τη συγκρότηση τετραμελούς «επιτροπής δεοντολογίας». Κάτι δηλαδή σαν πειθαρχικό, που μάλλον θα εξαντλείται σε ποινές… επίπληξης. Και αυτό επειδή με μεγάλη δυσκολία ο κ. Τσίπρας διαγράφει μέλη του.

Η επιτροπή αυτή δεοντολογίας -όπως πληροφορούμαι, θα αποτελείται από τη γραμματέα της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, τον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο, τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον διευθυντή της Κ.Ο., Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Σκοπός της επιτροπής θα είναι να επιπλήττονται όσοι δημοσίως κινούνται εκτός γραμμής και αποτελούν παραφωνία στο κεντρικό στίγμα που θέλει να εκπέμψει η Κουμουνδούρου. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η υπό συγκρότηση επιτροπή δεοντολογίας αναμένεται να έχει και τη δυνατότητα επιβολής «κυρώσεων».

***

Ο έλεγχος των νέων  φυλακών

Τον απόλυτο έλεγχο και συντονισμό της δημιουργίας νέων φυλακών, που θα αντικαταστήσουν αυτές του Κορυδαλλού, έχει αναλάβει η Σοφία Νικολάου. Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ορίστηκε με εντολή του πρωθυπουργού, να τρέξει το σπουδαίο αυτό έργο της κατασκευής Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών, γνωστό και ως «νέος Κορυδαλλός».
Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής στον Ασπρόπυργο και για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπουν μπουλντόζες για να γκρεμίσουν τα παλιά κτίρια σε μια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από κελιά κρατουμένων που θα είναι υπόδικοι, θα δημιουργηθούν και 7 δικαστικές αίθουσες. Η κυρία Νικολάου έχει ξεκινήσει επαφές με τους τοπικούς φορείς ενώ τα εύσημα παίρνει και η ΜΟΜΚΑ, η υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που προχωρά τάχιστα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
***
Η Μαργαρίτα γίνεται 97 ετών
Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, η Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει γενέθλια. Γίνεται 97 χρονών, έχει γεννηθεί το 1923 και θα τα γιορτάσει σε στενό οικογενειακό κύκλο και σε συνθήκες Covid free. Ζει μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Φάληρο και όπως μου είπε ο έτερος της γιος Νίκος Παπανδρέου  δεν θέλει ευχές του τύπου «να τα εκατοστίσεις». Έχει ωστόσο αρκετά προβλήματα υγείας, αλλά μέχρι προσφάτως, όταν βρισκόταν στο κτήμα της στα Λουτρά της  Ωραίας Ελένης έγραφε. Έγραφε ένα ερωτικό θρίλερ αλλά δεν μπόρεσε ακόμα να το τελειώσει.
Βιβλίο γράφει και ο Νίκος Παπανδρέου. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πραγματικά όμως ονόματα που περιγράφει τις σχέσεις Μαργαρίτας- Ανδρέα και Νίκου και το φεμινιστικό κίνημα στη «χρυσή περίοδο του ΠαΣοΚ». Ιστορίες δηλαδή για το πώς οι γυναίκες του ΠαΣοΚ, όπως η Μαργαρίτα Παπανδερέου, η Καλλιόπη Μπουρδάρα, η Ντιντή Γιαννοπούλου, η Κάκια Γεννηματά και άλλες μετείχαν ενεργά στο γυναικείο κίνημα. Μάλιστα περιγράφει και μια σκηνή όταν η Ντιντή Γιαννοπούλου είπε στην Μαργαρίτα: «Εγώ θα εγκαταλείψω για λίγο τον φεμινισμό γιατί θα πρέπει να πάω στο σπίτι μου να μαγειρέψω στον Βαγγέλη, στον άνδρα μου». Ο «Βαγγέλης» ήταν ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος και η σύζυγός του η αδελφή του Κίτσου Τεγόπουλου.
***

Οταν ο αρχηγός πετά στο Αιγαίο

Φόρεσε την αντι-G στολή του, αυτή που φορούν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών που σφίγγει τα πόδια και τη μέση για να μην επιτρέψει στο αίμα να κατέβει, όταν πετούν με υπερηχητικές ταχύτητες σε μεγάλα ύψη και πήγε στην Αεροπορική Βάση Αράξου (στην 116 Πτέρυγα Μάχης), εκεί όπου βρίσκεται μια βάση των F-16 για ειδικό σκοπό. Πρόκειται για τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο (Ι) Γιώργο Μπλιούμη ο οποίος πήγε στον Αραξο και συνομίλησε με τους προσωπικό και εν συνεχεία συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού δύο αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 335ης Μοίρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.