Χωρίς… «αναταράξεις» η επανεκκίνηση του τουρισμού

Ικανοποιητικές οι πληρότητες ωστόσο η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει περίπου στα μέσα του μήνα - Κρατήσεις δύο ταχυτήτων στα ξενοδοχεία

Με ικανοποιητικές πληρότητες και χωρίς προβλήματα προσγειώθηκαν από το πρωί οι πρώτες διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας. Η έναρξη της πορείας επανεκκίνησης για τις τουριστικές «πύλες» της χώρας ήταν ομαλή, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κριθεί εάν οι προοπτικές είναι θετικές ώστε να μην πάει τελείως χαμένο το εφετινό καλοκαίρι.

Γερμανική πρωτιά

Με τους Γερμανούς επισκέπτες να έχουν τα πρωτεία, στη χώρα μας έφτασαν ακόμη ταξιδιώτες από Τσεχία, Ολλανδία, Ελβετία και Γαλλία.

Μέχρι στιγμής, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece έχουν προγραμματιστεί για αύριο συνολικά 80 αφίξεις διεθνών πτήσεων, αριθμός μεγαλύτερος από τις σημερινές 70 πτήσεις. Από τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού, το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, που κατά τη θερινή σεζόν αναρριχάται στη δεύτερη θέση των αεοδρομίων της χώρας, αναμένεται να υποδεχθεί 33 πτήσεις από τις 40 σημερινές βάσει προγραμματισμού. Σύμφωνα δε με τον σχεδιασμό, στον αερολιμένα Ηρακλείου θα διενεργούνται καθημερινά 825 τεστ για κορωνοϊό.

Για τα στελέχη πάντως του αεροπορικού κλάδου, αν και υπάρχει αρχική αισιοδοξία, η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει περίπου στα μέσα του μήνα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν τα πρώτα δείγματα από το «άνοιγμα» των προορισμών και προχωρούν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρώτη πτήση που προσγειώθηκε στα Χανιά από το Βίλνιους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αεροπλάνο επέβαιναν 126 επιβάτες από τις συνολικά 150 διαθέσιμες θέσεις. Μόνο που η πληρότητα μόλις πριν τρεις ημέρες πριν από την απογείωση περιοριζόταν σε 50 θέσεις!

Κρατήσεις δύο ταχυτήτων

Στον τουρισμό, οι επαφές με τις ξένες αγορές, που θα ενταθούν ως το τέλος Ιουλίου, είναι αυτές που θα δώσουν την πραγματική εικόνα για τις φετινές κρατήσεις.

Μέχρι στιγμής, οι τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για περιορισμένες κρατήσεις σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κως, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση σε άλλα νησιά όπως π.χ. η Θάσος, όπου ο τουρισμός που αναμένεται εκεί και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι οδικός από χώρες των Βαλκανίων.

Τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων από το εξωτερικό για την Κρήτη, κάνουν τους ξενοδόχους του νησιού να είναι συγκρατημένοι. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, αρχικά θα ανοίξει το 30% των ξενοδοχείων και εφόσον στην πορεία αυξηθούν και οι κρατήσεις, θα προστίθενται νέες μονάδες. Η εκτίμηση είναι ότι τον Αύγουστο θα λειτουργεί περίπου το 60% των ξενοδοχείων του νησιού.

Στη Σαντορίνη, οι κρατήσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου μαζί με αυτές της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας, θα κρίνουν ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Το νησί, δεδομένου ότι δουλεύει με τουρίστες από Κίνα, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία και έχει επίσης το χαρακτηριστικό του χαμηλού αριθμού διανυκτερεύσεων, προβλέπεται να δουλέψει με πληρότητες γύρω στο 30% – 35% για όλη τη σεζόν.

Κρίσιμο το δεύτερο 15νθήμερο

«Μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου θα έχουμε στην πράξη τα στοιχεία εκείνα που θα μας δείξουν πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε φέτος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι ήδη τα μηνύματα από τους μεγάλους ξένους tour operators αναφέρουν πως θα ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων τους. Το ύψος του ποσοστού των κρατήσεων που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Πάντως, ήδη, κάποιοι tour operators ζητούν εκπτώσεις 20%-40% για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Το θετικό, λέει ο κ. Τάσιος, είναι ότι από τις 10 Ιουλίου και μετά επανακάμπτουν στα ελληνικά αεροδρόμια αρκετές ξένες αεροπορικές εταιρείες, αποκαθιστώντας σε σημαντικό βαθμό το καλοκαιρινό πρόγραμμα δρομολογίων που είχαν εξαγγείλει πριν τις 10 Μαρτίου.

Αισιόδοξα μηνύματα από τον οδικό τουρισμό

Επίσης, αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από τον οδικό τουρισμό, με τους πρώτους επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων (κυρίως από Σερβία και Ρουμανία) να καταφθάνουν ήδη σε αγαπημένους τους προορισμούς στη Χαλκιδική και την Πιερία, ενώ από τα μέσα Ιουλίου το οδικό ρεύμα των ξένων επισκεπτών αναμένεται εκτός απροόπτου να ενισχυθεί. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξει η επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στις χώρες προέλευσης των τουριστών.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, η μέση πληρότητα που αναμένεται να έχουν τον Ιούλιο τα ξενοδοχειακά καταλύματα δεν θα ξεπεράσει το 30%. Το γεγονός αυτό, έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να μεταθέσουν το άνοιγμα των μονάδων τους για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ή ακόμη και για τα τέλη του ίδιου μήνα, κρατώντας δυνάμεις για το δυναμικό restart του Αυγούστου.

Οι tour operators

Οι μεγάλοι tour operators όπως η TUI, η DER Touristik, η Alltours και άλλοι, διαπιστώνουν ότι οι κρατήσεις διακοπών αυξάνονται συνεχώς.

Η TUI ξεκινάει από σήμερα τις πτήσεις της προς Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία και Ελβετία. Το 50% των ξενοδοχείων με τα οποία συνεργάζεται στις χώρες αυτές, προγραμματίζει να υποδεχθεί τουρίστες στην καρδιά της θερινής σεζόν.

Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα και από το DER Touristik, το δεύτερο σε μέγεθος tour operator της Γερμανίας, που εμφανίζει αύξηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute). Οι κρατήσεις αυξάνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος κατευθύνεται στις προσφορές του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από την Alltours, που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα τα τελευταία 45 χρόνια. Από τις 26 Ιουνίου, που ξεκίνησαν οι σχολικές διακοπές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, άνοιξε για τη θερινή σεζόν τα ιδιόκτητα ξενοδοχεία Allsun Hotels σε Κρήτη, Μαγιόρκα και Κανάρια Νησιά.

Η κρουαζιέρα

Φέτος, το μεγαλύτερο κομμάτι της κρουαζιέρας θεωρείται χαμένο, δεδομένου ότι επί του παρόντος μόνο η Tui Cruises εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κάποιο δρομολόγιο που θα συνδέει Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.