Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία -Ψευδοσυμφωνία το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Τα μηνύματα που εξέπεμψε τη Δευτέρα το πρωι ο πρεσβευτής της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ από το ελικοπτεροφόρο "Dixmude" - Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο υπογραφής κάποιου είδους συμφωνίας αμοιβαίας συνδρομής με το Παρίσι στο πλαίσιο εξωτερικής εξισορρόπησης της τουρκικής απειλής

Το Παρίσι εμφανίζεται αποφασισμένο να αξιοποιήσει την ευκαιρία η οποία παρουσιάζεται από την έντονα διεκδικητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και να προσφέρει στην Ελλάδα τη σαφή πολιτική στήριξή του.

Παράλληλα, η γαλλική πλευρά μοιάζει διατεθειμένη να καλύψει ορισμένα από τα κενά που δημιουργήθηκαν στο ελληνικό οπλοστάσιο κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης, ενώ η ίδια εκτιμά ότι μπορεί να προβεί σε μία προβολή ισχύος σε μία τόσο σημαντική περιοχή – κάτι που θα φανεί και με τη μονιμότερη παρουσία μίας φρεγάτας FREMM στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτά ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε τη Δευτέρα το πρωι ο πρεσβευτής της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ από το ελικοπτεροφόρο «Dixmude», μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων που επισκέφθηκε το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.

Το «Dixmude», το τρίτο σκάφος τύπου Mistral του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται στη χώρα μας για να συμμετάσχει, μαζί με την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020» που θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και στο Αιγαίο. Η έλευσή του, σε συνδυασμό με τη συνεκπαίδευση του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» με τη φρεγάτα «Σπέτσαι» νοτίως της Κρήτης καταδεικνύουν τη στενή διμερή αμυντική συνεργασία που διαμορφώνεται.

Κεντρικό σημείο της απόπειρας ελληνογαλλικής συνεννόησης συνιστά η επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η αμυντική συνεργασία έχει έλθει στο επίκεντρο των επαφών λόγω της ταύτισης απόψεων για τις τουρκικές δραστηριότητες τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Λιβύη.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο υπογραφής κάποιου είδους συμφωνίας αμοιβαίας συνδρομής με το Παρίσι στο πλαίσιο εξωτερικής εξισορρόπησης της τουρκικής απειλής. Οι συζητήσεις είναι ωστόσο πρώιμες. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε την ένταξή της στην Ευρωπαική Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative- E2I), ένα σχήμα συνεργασίας υπό γαλλική ηγεσία που λειτουργεί παράλληλα με την κοινοτική ενισχυμένη συνεργασία (PESCO).

Ερωτηθείς σχετικά από το «Βήμα», ο κ. Μεζονάβ απέφυγε να επιβεβαιώσει ευθέως την πληροφορία, αλλά εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει τη φιλοδοξία» να συμμετάσχει. Αυτό όμως, πρόσθεσε ο γάλλος διπλωμάτης, προυποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των 14 κρατών που συμμετέχουν στην Ε2Ι. Άλλωστε, οι συμμετέχουσες χώρες προσφέρουν υλικό και άνδρες στην πρωτοβουλία αυτή.

Ο κ. Μεζονάβ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός έναντι της Τουρκίας. Χαρακτήρισε μάλιστα «ψευδοσυμφωνία» το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο η Άγκυρα και η Τρίπολη. «Η τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία αγνοεί τα δικαιώματα τρίτων κρατών αλλά τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Κάλεσε επίσης την Άγκυρα να μην προβεί σε νεότερες ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση. Και κατέληξε με τη θέση ότι η Γαλλία θα σταθεί δίπλα σε κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος που προασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.