Τουρκία: Πυρά της αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν για το ενδεχόμενο αποστολής στρατού στη Λιβύη

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ασκεί κριτική στον τούρκο πρόεδρο για την πολιτική του στη Λιβύη, ζητώντας του να μην αποστείλει στρατό στη χώρα. Τον καλεί δε, να αντλήσει διδάγματα από τη συριακή διαμάχη

Μετά τα απανωτά διπλωματικά «χαστούκια» από τη διεθνή κοινότητα που δέχεται η Τουρκία -στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει την «πειρατική» συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών- ένας νέος «πονοκέφαλος» έρχεται να προστεθεί για τον Ερντογάν, αυτή τη φορά από το εσωτερικό της χώρας.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ασκεί κριτική στον τούρκο πρόεδρο για την πολιτική του στη Λιβύη, ζητώντας του να μην αποστείλει στρατό στη χώρα. Τον καλεί δε, να αντλήσει διδάγματα από τη συριακή διαμάχη.

«Για ποιο λόγο είμαστε στη Λιβύη; Γιατί ήμασταν στον πόλεμο της Συρίας; Η κυβέρνηση πρέπει να διδαχθεί από το τι έγινε στη Συρία» τονίζει σε δηλώσεις του, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.

Αναφερόμενος στην τουρκολιβυκή συμφωνία για την ασφάλεια, ο Κιλιντσάρογλου αντιτάσσεται στη συνεργασία των δύο χωρών σε στρατιωτικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον ηγέτη του CHP, η αποστολή υλικού και εξοπλισμού στη Λιβύη αντιβαίνει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη χώρα.

Η προειδοποίηση Κιλιντσάρογλου έρχεται την ώρα που η Τουρκία και η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως έχει προαναγγείλει ο Ερντογάν εφόσον υπάρξει αντίστοιχο αίτημα.

Δεν εγκρίνουν την αποστολή στρατευμάτων

Το μνημόνιο εγκρίθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «κατά» διότι θεώρησαν ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα έχει άμεση εμπλοκή στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των δύο παρατάξεων στη Λιβύη.

Οπως υποστηρίζουν μάλιστα πηγές του CHP, δεν θα εγκρίνουν την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των τούρκων στρατιωτών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την αποστολή στρατευμάτων σε άλλες χώρες και απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του CHP εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο δεύτερο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών, το οποίο παρέχει την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.