Επανατοποθετώντας την Ελλάδα

Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά γίνεται μια προσπάθεια ώστε να λανσαριστεί και πάλι και με νέο τρόπο η χώρα μας για την προσέλκυση όχι μόνον τουριστών αλλά και επενδυτών. Για τον σκοπό αυτόν ο Πρωθυπουργός (φωτογραφία) άνοιξε τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου και τραπέζωσε μια ομάδα ειδικών στο επιχειρείν που τους έδωσε το όνομα Repositioning Greece με στόχο να επανατοποθετήσουν την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα. Τελικές αποφάσεις, δηλαδή πώς θα γίνει η καμπάνια και ποιο θα είναι το σύνθημα, δεν ελήφθησαν αλλά έχουν ενδιαφέρουν τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι άνθρωποι που θα… ξαναζωντανέψουν την πολύπαθη χώρα μας έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης.

Το πρώτο γεύμα στο Μαξίμου

Προτού όμως σας αναφέρω τα ονόματα και τι ακριβώς συζήτησαν καλό θα ήταν να αρχίσω με το μενού, το οποίο να σημειώσω ότι πρώτη φορά προσφέρεται στο Μαξίμου και είναι από γνωστό… catering. Ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του Μαρέβα (η οποία είναι ενεργό μέλος της ομάδας επανατοποθέτησης της Ελλάδας) πρόσφεραν στους καλεσμένους τους ροστ μπιφ με σάλτσα θυμαριού και… τηγανιτές πατάτες. Ούτε καν πουρέ. Το κρέας συνοδευόταν από μια πράσινη σαλάτα, προσφέρθηκε ροζέ κρασί και εν συνεχεία μια ποικιλία από φρούτα, όπως σταφύλι, αχλάδι, μήλο, φράουλες και στο τέλος καφές φίλτρου. Πάμε τώρα σε αυτούς που μετείχαν (όλοι αφιλοκερδώς).

Πρώτα απ’ όλα θέλω να σημειώσω την παρουσία της Αφροδίτης Παναγιωτάκου του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα σε μια εβδομάδα. Είχε ξαναπάει με τον σύζυγό της όταν ανακοινώθηκε η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης και την αλλαγή του φωτισμού του Ιερού Βράχου. Επιπλέον, σημειώνω την παρουσία του Στηβ Βρανάκη, του συμβούλου του Πρωθυπουργού που μας ήρθε από την Google και τη ΝΑΣΑ, και είναι η πρώτη επίσημη αποστολή που αναλαμβάνει. Τη συμμετοχή ενός ψυχιάτρου- συγγραφέα, του Νίκου Σιδέρη, και μιας πλειάδας στελεχών και CEO με στοχευμένες μεθόδους επικοινωνίας και επιχειρείν, όπως οι Τίτος Σιμιτζής, Δ. Κατσαχνιάς, Ανδρομάχη Βάνη (μαθηματικός, διευθύντρια του γραφείου γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και σύμβουλος του Πρωθυπουργού), Αλέξανδρος Αθανασούλας, Γρ. Δημητριάδης (γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας), Βίκυ Λοΐζου (πολιτική επιστήμων), Βίκη Μαραγκοπούλου (διευθύντρια Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης), Λένα Παπαλεξοπούλου (επιχειρηματίας) και άλλοι, ενώ την ομάδα θα συντονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Την εισήγηση έκανε ο Γ. Κρεμνλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού (για θέματα ενέργειας, κλίματος και περιβάλλοντος).

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο souvlaki και mousaka

Στόχος είναι να παρουσιαστεί η νέα εικόνα της Ελλάδας, που δεν είναι μόνο, όπως ειπώθηκε, σουβλάκια και μουσακάς, αλλά θα στηρίζει και θα στηρίζεται από κάθε άξονα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα αντικατοπτρίζει θετικά τη χώρα και τους ανθρώπους της, θα τονώνει την υπερηφάνεια των Ελλήνων και παράλληλα με την ιστορία, θα φανερώνει τη σύγχρονη διάσταση πολιτισμού, τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Πρωθυπουργός με το Gulfstream και οι υπουργοί με το αεροπλάνο της γραμμής

Κατά το βραδάκι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει το πρωθυπουργικό Gulfstream και αναχωρεί για τη Σανγκάη. Μαζί του θα έχει τη σύζυγό του Μαρέβα, τους συμβούλους του Δ. Μητρόπουλο, Αλ. Πατέλη, Δ. Τσιόδρα, Κύρα Κάπη, τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (που όμως εγκαταλείπει το Μαξίμου για να τοποθετηθεί πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον), τον Αργ. Παπαστάθη από το γραφείο Τύπου και έναν αστυνομικό. Θα πείτε μόνον ένας αστυνομικός; Ναι, κατά τον Πρωθυπουργό, στην Κίνα πάει, δεν χρειάζονται περισσότεροι. Το άλλο που σίγουρα θα πείτε είναι πού είναι οι υπουργοί που τον συνοδεύουν;

Τα νέα ήθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι οι υπουργοί δεν θα ταξιδέψουν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Θα πάνε με αεροσκάφος της γραμμής. Και μη νομίζετε ότι η πτήση είναι μικρή. Κάπου 11 ώρες, με μία διαφορά. Το Gulfstream θα διανύσει την απόσταση non stop. Ετσι, μπορεί οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ας πούμε ο Αργύρης Παπαστάθης, να απολαμβάνουν τις ανέσεις της πτήσης του πρωθυπουργικού αεροπλάνου, όχι όμως και οι υπουργοί, όπως οι Λίνα Μενδώνη, Γιάννης Πλακιωτάκης, Κώστας Φραγκογιάννης, που θα ταξιδέψουν μαζί με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους με αεροπλάνο της γραμμής και μάλιστα στην οικονομική θέση. Αναφέρω μόνο τις ανέσεις της πτήσης, όχι όμως και του φαγητού. Γιατί μπορεί το ταξίδι να είναι μεγάλο, αλλά ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να προσφέρονται on board μόνον σαντουιτσάκια. Ενώ οι υπουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν το φαγητό της αεροπορικής εταιρείας. Πάντως την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης και η συνοδεία του θα είναι πίσω στην Αθήνα.

Η επανεμφάνιση του ΓΑΠ

Και ξαφνικά ανοίγει η πόρτα της αίθουσας της Βουλής, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και εμφανίζεται χαμογελαστός ο Γιώργος Παπανδρέου. Οσοι μετείχαν στην Επιτροπή κοίταζαν έκπληκτοι τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ, αφού έως τώρα δεν είχε ποτέ πατήσει σε αυτή την Επιτροπή. Και πώς να πατήσει, τη στιγμή που δεν είναι μέλος. Η απορία τους όμως λύθηκε όταν πληροφορήθηκαν ότι παραμένει ζωηρό το ενδιαφέρον του για τις διεθνείς εξελίξεις. Θέλησε να ακούσει από κοντά την ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οταν το ζεύγος Αναστασιάδη επισκέφθηκε το ζεύγος Μητσοτάκη

Δείπνο στην οικία Μητσοτάκη απόλαυσε την Τετάρτη το βράδυ το ζεύγος Νίκου και Αντρης (Αντρούλας) Αναστασιάδη. Το δείπνο ήταν λιτό, αλλά η συζήτηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν τα πάντα πλην των πολιτικών εξελίξεων. Και τα ερωτήματα που υπέβαλα αρμοδίως ήταν: Πρώτον, τι έφαγαν και ποια μαγείρεψε; Απάντηση δεν πήρα. Δεύτερον, τι συζήτησαν, δηλαδή τι κοινό είχαν οι δύο πολιτικοί; Μου είπαν ότι συζήτησαν για τις ομορφιές της Κύπρου και της Ελλάδας, για τα ταξίδια που

έκαναν, για τους ηγέτες που γνώρισαν (τους πιο πολλούς βεβαίως γνώρισε ο Κύπριος Πρόεδρος), για… ποδόσφαιρο (ευρωπαϊκό), για… μπάσκετ (NBA), πάλι για ταξίδια κ.τ.λ. Και στην τρίτη ερώτηση που υπέβαλα (αρμοδίως), πάλι απάντηση δεν πήρα: Πώς κατάφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να μην καπνίσει στην οικία Μητσοτάκη; Εδώ καπνίζει ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια (μαζί με τον Γιούνκερ). Εις εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχε καπνίσει, ενώ ένας άλλος μου είπε ότι στο σπίτι του Πρωθυπουργού μπορεί να μην κάπνισε, στο Μαξίμου όμως του επιτρέπεται να καπνίσει κανένα… Iqos.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.