Θ. Πελεγρίνης στο One Channel: Δεν μπορείς να καταργήσεις το άσυλο με νόμο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εφ΄όλης συνέντευξη στην εκπομπή One Talk και τον Δημήτρη Μανιάτη παραχώρησε ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εφ΄όλης συνέντευξη στην εκπομπή One Talk και τον Δημήτρη Μανιάτη παραχώρησε ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Μιλώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της, είπε πως «δεν μπορείς να το καταργήσεις με νόμο».

Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε πως «δεν σημαίνει ότι λύνεις με έναν νόμο το πρόβλημα. Χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία» και πρόσθεσε ότι «και η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε έναν νόμο που μιλούσε για κατάργηση ασύλου. Καταργήθηκε το άσυλο;» αναρωτήθηκε. Αναφερόμενος στην επιστολή που υπέγραψαν την Τετάρτη, πέντε άνθρωποι των γραμμάτων και του πνεύματος, και μέσω της οποία ζητούσαν να καταργηθεί το άσυλο ο κ. Πελεγρίνης αναρωτήθηκε «ποιοι είναι αυτοί που λένε να καταργήσουμε το άσυλο. Η κ. Αρβελέρ ποια εμπειρία έχει από τα πανεπιστήμια εδώ;

Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε έναν νόμο που κατέρρευσε. Η κ. Γιαννάκου έκανε έναν νόμο που είχε αρκετά θετικά, όμως δεν ανέφερε πουθενά την κατάργηση του ασύλου». Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως «σήμερα τα πανεπιστήμια είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από ότι ήταν πριν δέκα χρόνια» και κατέληξε «δεν είναι τραγική η κατάσταση όπως την παρουσιάζουν. Τι πρέπει να πουν στην Αμερική που μπαίνουν και τους σκοτώνουν;». Μιλώντας για τη ζωή του, είπε πως πρότυπό του αποτελεί ο γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, ενώ συμπλήρωσε πως μέρα που δεν γράφει «είναι μια κενή μέρα».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία, αναφορικά με το πώς αποφάσισε να σπουδάσει στη Φιλοσοφική, μια απόφαση που χαρακτήρισε «τυχαία». Κληθείς να μιλήσει για τον ρόλο του ως καθηγητής, είπε πως «ποτέ δεν πήγα έτοιμος να κάνω μάθημα και ποτέ δεν πήγα ανέτοιμος». «Ένας δάσκαλος πετυχαίνει, όταν βγάλει μαθητές που τον αμφισβητούν» εξήγησε και συνέχισε «ο Νίτσε έλεγε ότι ζηλεύει τον Χριστό, γιατί έβγαλε έναν Ιούδα που τον αμφισβήτησε». «Ο στόχος του δασκάλου είναι να βγάλει μαθητές που θα τον αμφισβητούν γιατί έτσι προχωράει η γνώση. Το να βγάλω έναν μαθητή αντίγραφο μου δεν λέει κάτι» είπε στο ίδιο πλαίσιο.

Ερωτηθείς για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική απάντησε πως «δεν ενεπλάκην ενεργά. Πάντα ήμουν συνειδητοποιημένος πολίτης και πάντα έπαιρνα θέση στα θέματα που είχαν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήρθε η πρόταση από το πρωθυπουργό να συμμετάσχω. Δέχτηκα, προσπάθησα να κάνω όσα θεώρησα σωστά και όταν ήρθε η ώρα έφυγα».

Ειδική αναφορά έκανε και στους δημοσιογράφους που επιλέγουν να πολιτευτούν. «Δεν μπορώ να βλέπω δημοσιογράφους να κατεβαίνουν στην πολιτική. Ο δημοσιογράφος πρέπει να ελέγχει την εξουσία και πρέπει να είναι αυστηρός, όταν μεταπηδάς στην άλλη όχθη και γίνεσαι η εξουσία, είναι ασυμβίβαστο» για να καταλήξει πως πρόκειται περί «φιλοδοξίας». Κάνοντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «βρίσκεται σε αυτή τη θέση γιατί δεν άκουσε τους πολίτες. Το είπε και ο Τσίπρας ότι έκαναν μια κακή εκτίμηση» και συμπλήρωσε «αυτά τα 4μιση χρόνια ο κόσμος δεν αντιδρούσε και αυτό εξελήφθη ως μια συναίνεση προς την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν ήταν έτσι». Ωστόσο, εξέφρασε και την άποψη πως η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικό έργο. «Έως τον Αύγουστο του 2018 βρισκόταν σε καθεστώς Μνημονίου.

Ωστόσο ακολούθησε πολιτική, που στο βαθμό που της επέτρεπε, βοηθούσε κάποια κομμάτια πληθυσμού» διευκρίνισε. «Μετά την έξοδο έγινε η αύξηση του κατώτατου, δόθηκε λύση στο θέμα της πρώτης κατοικίας» είπε σε μια περεταίρω ανάλυση των πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκείνο που νομίζω δεν χειρίστηκε καλά ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου. Ίσως αλαζονεία, ίσως θεωρούσαν ότι τα κάνουν όλα τόσο καλά που δεν υπάρχει περίπτωση να τους γυρίσει ο κόσμος της πλάτη» κατέληξε. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών, κατέστησε σαφές πως «όποια κυβέρνηση και να βγει θα κριθεί από αυτά που θα κάνει».

Πηγή: onetv.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.