Παροχές με στόχο την κάλπη

Πιεσμένος από την αποκάλυψη των διακοπών του σε εφοπλιστικό κότερο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρουσιάσει εσπευσμένα τις παροχές σε μια προσπάθεια να αλλάξει το εις βάρος του πολιτικό κλίμα.

Η στόχευση του πακέτου των παροχών που ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσίπρας είναι σαφής και με πολύ συγκεκριμένο στόχο. Πιεσμένος από την αποκάλυψη των διακοπών του σε εφοπλιστικό κότερο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρουσιάσει εσπευσμένα τις παροχές σε μια προσπάθεια να αλλάξει το εις βάρος του πολιτικό κλίμα.

Είναι εμφανής επίσης ο προεκλογικός χαρακτήρας των μέτρων που ανακοίνωσε, καθώς απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες στις οποίες προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση,τα τρόφιμα, τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο ,όσο πολύ περισσότερο η 13η σύνταξη απευθύνονται σε μια συμπαγή ομάδα ψηφοφόρων,που έχουν γυρίσει την πλάτη στο κυβερνών κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό – και αναμενόμενο-το ενδιαφέρον για τους συνταξιούχους που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος. Η έξτρα σύνταξη μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι ξεκάθαρο που στοχεύει. Από το πακέτο των μέτρων άμεσης εφαρμογής απουσιάζουν ωστόσο οι μισθωτοί που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από την κρίση, για τους οποίους οι μικρές ελαφρύνσεις μετατίθενται για το μέλλον.

Ήταν σαφής επίσης η προσπάθεια, ιδιαίτερα του κ.Τσακαλώτου,να δικαιολογήσει ο πλεόνασμα μαμούθ που επί τρία χρόνια ξεπερνά κατά πολύ το συμφωνημένο στόχο του 3,5%. Προσπάθησε να πείσει ότι δεν ήταν πολιτική τους επιλογή ,ώστε να έχουν περιθώρια για προεκλογικές παροχές και επιδόματα, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι οι χθεσινές εξαγγελίες στηρίζονται στην φορολογική αφαίμαξη και στη διαρκή μείωση των δημόσιων επενδύσεων.

Παρά τον προεκλογικό χαρακτήρα των μέτρων,είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση επεδίωξε να προφυλάξει τα νώτα της από τους δανειστές, με την προσθήκη 5,5 δις επιπλέον στο μαξιλάρι για την πληρωμή του χρέους τα επόμενα χρόνια. Δημιουργεί έτσι ένα άλλοθι απέναντι σε τυχόν ενστάσεις, ότι υπονομεύει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει.

Όσο αναγκαία κι αν είναι τα μέτρα για τις κοινωνικές κατηγορίες που δοκιμάζονται από την κρίση ,όσο βοηθητικά κι αν είναι τα επιδόματα για τους συνταξιούχους, δεν αρκούν για αλλάξει το τοπίο στην οικονομία και την κοινωνία. Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση, μια γενναία ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης ,για να ελπίζει ότι θα ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Οι αποσπασματικές παροχές ,μπορεί να βολεύουν συγκυριακά, ιδιαίτερα μια κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκλογική ήττα,να καλλιεργούν προσδοκίες, αλλά δεν αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.