Πώς να πορευθούμε

Η Ελλάδα με τους Έλληνες βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο μεγάλους εχθρούς : Ο ένας και μόνιμος είναι η Τουρκία κι ο άλλος το κολοσσιαίο χρέος. Για να ανταπεξέλθουμε τον πρώτο οφείλουμε να εξοπλιζόμαστε συνεχώς, για δε τον δεύτερο θα πρέπει να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια, τουλάχιστον, για έναν ολόκληρο αιώνα. Ως εκ τούτου εδώ αναφύει το ερώτημα τι κάνουμε, πώς πορευόμεθα ;

Μπορεί να έχουμε αναδείξει διακεκριμένους μεγάλους άντρες σ’ όλους τους τομείς της επιστήμης, της λογοτεχνίας, της μουσικής και του πολιτισμού, αλλά ως λαός είμαστε πολύ πίσω, συγκρινόμενοι με άλλους ευρωπαϊκούς. Το καλό είναι πως η αρχαία Ελλάδα ανέπτυξε πρωτοποριακό πολιτισμό, ώστε μπορούμε να επικαλούμαστε το μεγαλείο της. Το πρόβλημα όμως είναι πώς αντιμετωπίζουμε τα σημερινά προβλήματά μας ;

Η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς, γιατί ως γνωστό αγοράζει τους S – 400 από τη Ρωσία, ενώ έχει παραγγείλει 100 υπερσύγχρονα αμερικανικά αεροπλάνα F – 35. Οι Αμερικανοί, όπως ξέρουμε, ζητούν από τους Τούρκους να ακυρώσουν αυτή την παραγγελία από τους Ρώσους και να πάρουν τους δικούς τους πυραύλους Patriot. Αν δε συμβεί αυτό, οι Αμερικανοί λένε πως δεν θα παραδώσουν τα αεροπλάνα τους στους Τούρκους. Ο Ερντογάν, από την άλλη μεριά, βγαίνει δημόσια και διακηρύσσει ότι για τη ρωσική παραγγελία έχει υπογραφεί συμφωνία και ως ανεξάρτητο κράτος η Τουρκία θα τηρήσει την υπογραφή της. Οι Αμερικανοί απειλούν τους Τούρκους ποικιλοτρόπως και τα ΜΜΕ αναφέρουν πως αυτοί λένε ότι ως προς τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σκοπεύουν να εξυπηρετηθούν, μέσω Ελλάδας.

Υπό κανονικές συνθήκες η Τουρκία με τόσες απειλές και φοβέρες από τους Αμερικανούς θα έπρεπε να ενδώσει. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ο Ερντογάν μένει απόλυτα απαθής. Κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει πώς γίνεται αυτό ; Ο λόγος κατ’ εμέ είναι απλός. Η Τουρκία έβαλε πλώρη να γίνει σε λίγα χρόνια μεγάλη ατομική δύναμη. Προς τούτο οι Ρώσοι κατασκευάζουν στο Ακουγιού της νοτιοδυτικής Τουρκίας το πρώτο, από τα τρία, πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο χρηματοδοτούν με το 50% του κόστους. Ξέρουμε δε πως η ύπαρξη πυρηνικών αντιδραστήρων είναι το πρώτο στάδιο για την απόκτηση της ατομικής βόμβας. Πέραν τούτου πρέπει να τονίσουμε «πως στη διακρατική συμφωνία Τουρκίας –Ιαπωνίας για το πυρηνικό συγκρότημα στη Σινώπη, όσο και την αντίστοιχη συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για το Ακουγιού, υπάρχουν δυο επίμαχες προβλέψεις (άρθρα 8 και 12 ), που παρέχουν στην Τουρκία τη δυνατότητα απόκτησης εμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων» (Π. Οικονόμου, πρώην επιθεωρητής του ΙΑΕΑ). Πέραν τούτου η Τουρκία έστειλε στη Ρωσία μια μεγάλη ομάδα φυσικών επιστημόνων, για μακρόχρονη εκπαίδευση στα πυρηνικά θέματα .
Νομίζουμε , πως δε χρειάζεται πολλή σκέψη , για να δει κανείς τι κρύβεται από πίσω.

Τώρα το χρέος μας απέναντι στους εταίρους της ΟΝΕ είναι πολύ μεγάλο, ώστε οφείλουμε να έχουμε ετήσιο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, για να μπορούμε να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια επίσημα μέχρι το 2060. Πιστεύει κανείς ότι θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο ; Κι αν ναι, δεν θα μπορούμε να διορθώσουμε την καταστραμμένη οικονομία μας. Τότε τι κάνουμε ;

Η απάντηση είναι μια και μοναδική. Οφείλουμε να αλλάξουμε την όλη πολιτική μας. Πώς ; Ιδού κάποιες σκέψεις :

Η νέα πολιτική πορεία

Αρχικά οφείλουμε να πούμε πως η Ελλάδα έφθασε στο σημερινό κατάντημά της, όχι γιατί επενέβησαν υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά επειδή οι πολιτικοί μας, που τη διαφέντευαν τόσο χρόνια, τα έκαναν «μούσκεμα». Άρα, αυτοί πρέπει να βγάλουν τώρα τα κάστανα από τη φωτιά.

(1). Το ότι οι σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας εξελίχθηκαν έτσι, θεωρούμε πως είναι για μας ευχής έργο, καθόσον η πρώτη προσανατολίζεται να αξιοποιήσει στο έπαρκο τη χώρα μας. Αν συμβεί αυτό κι οι Αμερικανοί στρογγυλοκαθίσουν στην Ελλάδα, σεβόμενοι την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας, τότε θεωρώ αδιανόητο να κινηθούν οι Τούρκοι εναντίον μας. Μια τέτοια κατάσταση μας συμφέρει ποικιλοτρόπως.

(2). Γρήγορη ένταξη της Ελλάδας στις δημιουργούμενες Ένοπλες Δυνάμεις της Ε.Ε., ώστε τα σύνορά μας, να καταστούν αυτόματα και ευρωπαϊκά σύνορα.

(3). Σύσφιξη των σχέσεών μας με τις περιφερειακές χώρες της Τουρκίας.

(4). Εάν οι σχέσεις μας βελτιωθούν ριζοσπαστικά με την Αμερική, είναι η μόνη χώρα που μπορεί να προκαλέσει μια σύνοδο κρατών, όπως το 1953 στο Λονδίνο, για να διαγράψουν οι εταίροι μας μεγάλο μέρος του χρέους, όπως έγινε τότε με τη Γερμανία. Ειδάλλως, δεν πρόκειται οι Έλληνες για πολλές γενιές, να δουν άσπρη μέρα !!!!

(5). Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι διορθώσιμη, μόνο, που ο χώρος εδώ δεν επιτρέπει να αναπτύξουμε το θέμα.

Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.