Ο Πολάκης και η Τράπεζα της Ελλάδος

Εστειλε επιστολή ο Παύλος Πολάκης (φωτογραφία) στην Τράπεζα της Ελλάδος (και συγκεκριμένα στον Γιάννη Στουρνάρα) με την οποία ζητεί να πάρει μέρος στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ προκειμένου να ελέγξει τα δάνεια. Οποιος όμως αντιλαμβάνεται το καταστατικό της Τράπεζας, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο και το μόνο που αναδεικνύεται είναι (όπως λένε οι γνωρίζοντες) η… άγνοια του κ. Πολάκη στη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας. Θα του εξηγήσουν (μαθαίνω γραπτώς) οι νομικές υπηρεσίες ότι, πρώτον: το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας ασχολείται με διοικητικά θέματα και όχι με δάνεια και τον έλεγχο αυτών. Δεύτερον, εάν θέλει μπορεί να απευθυνθεί στη διεύθυνση εποπτείας τραπεζών που είναι και υπεύθυνη για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες και συγκεκριμένα στον διευθυντή της Γιώργο Πάσχα. Τρίτον, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν λογοδοτεί μεμονωμένα σε υπουργούς και μάλιστα σε αναπληρωτές υπουργούς Υγείας, αλλά στη Βουλή ή στις εισαγγελικές αρχές. Το θέμα είναι ότι, από ό,τι έμαθα, δεν έβαλαν στην ΤτΕ την επιστολή του κ. Πολάκη στο αρχείο, ούτε την περιφρόνησαν, αλλά θα του δώσουν λίαν συντόμως απαντήσεις…

nnn

Τις προάλλες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (πασοκογενής) Π. Κουρουμπλής (υποψήφιος τώρα ευρωβουλευτής) βγήκε σε ένα ραδιόφωνο και κατήγγειλε ότι και αυτός είχε στείλει καταγγελίες στην ΤτΕ για παράνομα δάνεια που δόθηκαν και δεν έγινε απολύτως τίποτε, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πει ότι ο κ. Πολάκης είχε δίκιο που επιμένει στον έλεγχο των δανείων (και όχι μόνον του δικού του). Για κακή του τύχη όμως τον άκουσε στο ραδιόφωνο ο κ. Πάσχας, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όλες οι καταγγελίες Κουρουμπλή εστάλησαν για τα περαιτέρω στον εισαγγελέα Διαφθοράς, χωρίς όμως να προχωρήσουν…

Ο Τσίπρας, η… απεύθυνση και το πλατύ κάλεσμα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τη φράση «η απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος»… που εντυπωσίασε τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει σε αυτή τη φράση όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όταν βλέπει ότι πλησιάζουν οι εκλογές και οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι θα τις χάσει. Δεν είναι τυχαίο ότι τη φράση αυτή την είπε, προσδοκώντας συνεργασία (κατά άλλους λεηλασία) του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, από τους οποίους όμως εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι». Η συγκεκριμένη φράση είχε πιθανώς ως στόχο να θυμίσει στους ψηφοφόρους τις αριστερές ρίζες του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι, σε κάθε περίπτωση, εξυπηρετεί και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, έστω κι αν η φρασεολογία θυμίζει μανιφέστο της κομμουνιστικής Αριστεράς της δεκαετίας του ’50. Οπως επίσης και παλαιά άρθρα του «Ριζοσπάστη» του 1970. Επιμένει ο Πρωθυπουργός να «δανείζεται» φράσεις που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ ή να οικειοποιείται ιστορικά πρόσωπα του κομμουνισμού, όπως ο Μαρξ και ο Λένιν, κάνοντας τον Δ. Κουτσούμπα να ξεχειλίζει από οργή.

Τα γενέθλια του Ποταμιού και τo… power bank

Περίπου 300 άτομα προσήλθαν στα 5α γενέθλια του Ποταμιού το βράδυ της Τρίτης στην Αθηναΐδα στο Γκάζι, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε δόξη και τιμή τους υποψήφιους  ευρωβουλευτές του κόμματός του, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στη Χάγη, στο Στρασβούργο κ.τ.λ. ή δραστηριοποιούμενοι σε χώρες της ευρωζώνης. Απαντες σχεδόν λαμπρά ονόματα και μερικοί ακόμη που ήλθαν αργότερα – μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Λυκούδης και η Αννα Καραμάνου – κάθισαν έως το τέλος και έτσι ακολούθησε…  πάρτι με δωρεάν εδέσματα (fingerfood) και ποτά. Επιπλέον, υπήρξαν και… δώρα, όπως τα power bank, τα οποία μοιράστηκαν αφειδώς (ορισμένοι πήραν από τρία!). Επίσης δόθηκαν δωρεάν και πολύχρωμες κορδέλες με άγνωστη χρησιμότητα αλλά με υψηλό συμβολισμό, όπως ελέχθη.

nnn

Των ομιλιών προηγήθηκε η προβολή κινουμένων σχεδίων στα οποία απεικονιζόταν βαρκούλα με πανί να διασχίζει κάποιο ποτάμι και επιβάτες που ανεβοκατέβαιναν στη διάρκεια της διαδρομής της.  Επρόκειτο, όπως ελέχθη, για σκηνοθετική υπέρβαση, καθώς βάρκα με πανί στον Αχελώο, στον Πηνειό, στον Εβρο, ή έστω στον Αχέροντα, ποτέ δεν έλαβε αξιόπλοο.

nnn

Οσον αφορά τον πολιτικό λόγο των υποψηφίων, ήταν πλούσιος, γεμάτος επιχειρήματα για τις δημοκρατικές αξίες του Ποταμιού και για την αναχαίτιση της Ακροδεξιάς. Ξεχώρισα όμως μερικές φράσεις που μου έκαναν εντύπωση. Επί παραδείγματι, το σύνθημα του εικαστικού-ηθοποιού Αγγελου Παπαδημητρίου είναι το… «Θέλω χείρα βοηθείας κι όχι πόδια τιμωρίας» ενώ ο επικεφαλής της καμπάνιας των ευρωεκλογών Γ. Κωνσταντινίδης διαπίστωνε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ βλάπτουν την υγεία, το Ποτάμι κάνει καλό γιατί είναι συνεπές».  

Η λειψανδρία στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει νόμους

Είτε υπάρχει λειψανδρία στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ορισμένοι έπαψαν πλέον να ενδιαφέρονται για διορισμό, για αυτό και η κυβέρνηση άρχισε να κάνει… εκπτώσεις στους διορισμούς σε σημαντικές θέσεις. Εκτός εάν προγραμματίζει να διορίσει κάποιον ημέτερο που δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα που απαιτεί ο νόμος και αλλάζει τον νόμο για να τον διορίσει. Ετσι, με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή μειώνονται αισθητά τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς αφαιρείται η απαραίτητη γνώση της γαλλικής (σ.σ.: ο ΟΟΣΑ εδρεύει στο Παρίσι) και προστίθεται η ύπαρξη μεταπτυχιακού ως εναλλακτικού κριτηρίου επιλογής. Απίστευτο θα πείτε. Κι όμως, με φωτογραφική διάταξη που υπογράφουν τρεις υπουργοί και ένας αναπληρωτής υπουργός αποψιλώνεται από τυπικά προσόντα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ, όπως και τα μέλη που απαρτίζουν τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δικαιολογεί την αποψίλωση της θέσης από προσόντα ως εξής: «Στην τροποποίηση της παραγράφου 2α του άρθρου 68 του π.δ. 147/2017 καταγράφεται ως τυπικό απαραίτητο προσόν η άριστη γνώση Αγγλικής γλώσσας, καθώς αυτή είναι η επίσημη γλώσσα εργασίας στον ΟΟΣΑ». Στην ίδια παράγραφο, τίθεται ως απαραίτητο τυπικό προσόν η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής ανώτατης σχολής, ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος των υποψηφίων μονίμων αντιπροσώπων.

Οταν πας για εξέταση στο ΙΚΑ

Η ιστορία που θα σας διηγηθώ συνέβη σε ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ (στο Μαρούσι) την Τρίτη το απόγευμα όταν μια κυρία επισκέφθηκε, μετά από ραντεβού, μια γιατρό (δεν πρόκειται να αναφέρω ούτε όνομα ούτε ειδικότητα για ευνόητους λόγους) για εξέταση. Και ενώ βρισκόταν στη μέση της εξέτασης, με την κυρία να αγωνιά για το τι έχει, η γιατρός με το στηθοσκόπιο ανά χείρας σταματά την εξέταση και της λέει: «Μήπως ψηφίζετε στην Αθήνα;». Η κυρία μόλις πρόλαβε να βάλει πρόχειρα την μπλούζα της και γεμάτη έκπληξη τη ρωτά: «Εχει σχέση το πού ψηφίζω με την πορεία της υγείας μου;». Η γιατρός την καθησύχασε: «Οχι, απλώς σας λέω ότι είμαι υποψήφια στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον συνδυασμό τού…» (είπε ένα όνομα) «και θέλω την ψήφο σας». Και προτού προλάβει η κυρία να συνέλθει από την έκπληξή της η γιατρός διέκοψε την εξέταση και της έδωσε τα… προεκλογικά της φυλλάδια (με τις φωτογραφίες σε νεαρά ηλικία) λέγοντάς της πως για ό,τι χρειαστεί θα είναι δίπλα της και… δωρεάν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.