Ποιος πληρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών;

Η συμφωνία των Πρεσπών θα στοιχίσει και μερικά εκατομμύρια ευρώ στους φορολογουμένους, σύμφωνα με έκθεση-βόμβα του Γενικού Λογιστηρίου. Τι νομίσατε δηλαδή, ότι ο Αλέξης Τσίπρας (με τον Νίκο Κοτζιά) (φωτογραφία) υπέγραψε δόξη και τιμή μια συμφωνία και δεν πρόκειται να έχει αυτή οικονομικές επιπτώσεις; Εχει, και μάλιστα αρκετές. Ετσι, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιχειρείται η αποτύπωση των δημοσιονομικών επιπτώσεων της συμφωνίας των Πρεσπών, ήτοι το πόσο θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως αναφέρει το ΓΛΚ, από τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού τα παρακάτω οικονομικά αποτελέσματα:

■■■

• Θα προκληθεί δαπάνη από την εν γένει υλοποίηση της συμφωνίας (συνεργασία των μερών στους μνημονευόμενους τομείς κ.λπ.), η οποία θα υλοποιείται σταδιακά (σύναψη επιμέρους διμερών συμφωνιών, έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων κ.λπ.).

• Θα επέλθει δαπάνη από τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδος σε συναντήσεις της διεθνούς ομάδας ειδικών, για την επίλυση ζητημάτων που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες.

• Θα προκληθεί δαπάνη από τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδος σε συναντήσεις της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

• Θα επέλθει δαπάνη από τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδος σε συναντήσεις της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συνεργασίας μεταξύ των μερών, στους τομείς της οικονομικής εταιρικής σχέσης και την ως εκ τούτου κάλυψη των εξόδων μετακίνησης (ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διανυκτέρευσης και εισιτήρια) των ελλήνων εκπροσώπων και των εξόδων φιλοξενίας των εκπροσώπων των Σκοπίων κατά περίπτωση.

• Θα προκληθούν έξοδα από την αναβάθμιση του γραφείου συνδέσμου Σκοπίων σε πρεσβεία και του γραφείου Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Συμφερόντων Μοναστηρίου σε γενικό προξενείο.

• Θα προκληθεί ενδεχόμενη δαπάνη από την κάλυψη των εξόδων επίλυσης τυχόν αναφυομένων διαφορών κατά την ερμηνεία ή την εφαρμογή της κυρούμενης συμφωνίας, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Συλλαλητήριο ήταν και πάει

Πνίγηκε στα δακρυγόνα των ΜΑΤ και στις αθλιότητες των κουκουλοφόρων και των χρυσαυγιτών το συλλαλητήριο. Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν τα κόμματα την επόμενη ημέρα και προετοιμάζονται

για τη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη. Η διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και η διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ επί της ουσίας «κλείδωσαν» την ψήφιση της συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ωστόσο και «κάβα», λένε με δηκτικό τρόπο στελέχη της αντιπολίτευσης που μετρούν ως εξής:

■■■

Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του (την οποία θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ). Επίσης, οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς, συμπληρώνουν τους 150 βουλευτές, χωρίς να υπολογίζεται η Κατερίνα Παπακώστα που μάλλον θα ψηφίσει υπέρ. Δεν προστίθενται επίσης οι Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, oι οποίοι αν συνυπολογιστούν όλοι μαζί γίνονται 153. Η ψήφος του Θανάση Θεοχαρόπουλου αναμένεται να είναι η 154η, με αποτέλεσμα ακόμη και ένας ή δύο βουλευτές να αλλάξουν γνώμη, η συμφωνία να περάσει.

Το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και η διαχείριση της ήττας

Οσοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ή του Ποταμιού νομίζουν ότι δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή ψηφίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών θα εξασφαλίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ καλόν είναι να κρατούν μικρό καλάθι. Και τούτο γιατί, όπως μου εξήγησε ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εντάξει στα ψηφοδέλτιά του αυτούς τους βουλευτές, αλλά θα τους βάλει να δοκιμαστούν με σταυρό. Οσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ορισμένοι προσδοκούν να ενταχθούν (όπως για παράδειγμα η Ελενα Κουντουρά ή οι Σπύρος Δανέλλης και Τέρενς Κουίκ), θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας μάλλον θα έχει να διαχειριστεί ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας-ήττας, συνεπώς σε εκλόγιμες θέσεις θα τοποθετήσει τους πιο δικούς του ανθρώπους (Νίκο Βούτση, Νίκο Παππά, Δ. Τζανακόπουλο, Εφη Αχτσιόγλου κ.ά.). Οσον αφορά το ψηφοδέλτιο που επίσης επιθυμεί να ενταχθεί η Ελενα Κουντουρά, η Κουμουνδούρου δεν έχει καμία αντίρρηση, αφού οι πάντες εκεί θα δοκιμαστούν με σταυρό (και ο Δ. Παπαδημούλης δύσκολα χάνει).

Τα γραφεία και οι μετακλητοί του Ποταμιού

Πάμε εν συνεχεία στο Ποτάμι, που τώρα που διαλύθηκε ως κόμμα (με την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά) θα πρέπει να παραδώσει γραφεία, πίνακες, αντιπρόεδρο της Βουλής και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Ακόμη, θα πρέπει να αποδεσμεύσει μετακλητούς υπαλλήλους (που ως κόμμα τούς δικαιούται) και, τέλος, θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα των γραφείων των ανεξαρτήτων βουλευτών, παρέα με τόσους ανεξάρτητους που έχουν διαγραφεί από τα κόμματά τους, ανάμεσά τους βεβαίως και ο κ. Δανέλλης.

Ο καλύτερος φίλος των Αμερικανών

Ποτέ από τη μεταπολίτευση και μετά ένας πρωθυπουργός δεν είχε τόσο στενές σχέσεις με τους Αμερικανούς όσο ο (αριστερός) Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι μόνον οι επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη και η συνάντησή του με πρώην (όπως Μπιλ Κλίντον) ή με νυν (όπως ο Ντόναλντ Τραμπ) πλανητάρχες, ούτε με υποψηφίους προέδρους των ΗΠΑ, ή τους υπουργούς Οικονομικών, είναι και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος όπου βρεθεί και όπου σταθεί μόνον καλά λόγια λέει για τον κ. Τσίπρα και για την κυβέρνησή του. Αλλωστε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν, όπως αυξήθηκαν ποιοτικά και οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Τώρα ο κ. Τσίπρας από τη στενάχωρη θέση που βρίσκεται λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών σχεδιάζει προεκλογική αντεπίθεση με προώθηση των εθνικών θεμάτων και με τη βοήθεια των Αμερικανών…

Φέρνει και τον Ματέο στην Ελλάδα

Ετσι, μην εκπλαγείτε εάν δείτε να φθάνει τον Μάρτιο στην Αθήνα ο πανίσχυρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Ματέο για να συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, μια τριμερής που έχει ενοχλήσει την Αγκυρα, στην οποία όμως θέλουν να μετάσχουν έστω και ατύπως οι Αμερικανοί. Βεβαίως ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτη την παρουσία του Ματέο στην Ελλάδα και μάλιστα τον Μάρτιο, αλλά θα την προβάλει ως στήριξη των Αμερικανών στη συμφωνία των Πρεσπών και γενικότερα στην πολιτική του. Και αμέσως μετά, με τις σιωπηρές ευλογίες των Αμερικανών, ο κ. Τσίπρας, που δεν έχει ξεχάσει και την επέκταση των χωρικών υδάτων (κάτι που προετοίμασε ο Νίκος Κοτζιάς), θα προχωρήσει σε αυτήν, αλλά μόνον στο Ιόνιο.

Θα αυξηθούν τελικά ή όχι οι λογαριασμοί ρεύματος;

Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Γιώργος Σταθάκης με δηλώσεις του «άδειασε» τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος, μία μέρα πριν, είχε ταχθεί υπέρ μιας αύξησης των τιμολογίων προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στα οικονομικά της επιχείρησης, εν όψει και της εξόδου της στις αγορές το επόμενο εξάμηνο. Ο υπουργός όμως έσπευσε να τον διαψεύσει. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές, μου ανέφεραν ότι η ΔΕΗ θα ενσωματώσει μια ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια, προκειμένου να ανακτήσει έστω ένα μέρος των μεγάλων κονδυλίων που καταβάλλει εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Πηγές του υπουργείου όμως διευκρινίζουν ότι είναι ήδη έτοιμος ένας μηχανισμός, ώστε όταν επιβληθεί η συγκεκριμένη ρήτρα να υπάρξουν αντίστοιχες μειώσεις άλλων χρεώσεων. Ετσι, οι επιπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα είναι ασήμαντες για τους καταναλωτές. Αλλωστε, ας μην το ξεχνάμε, διανύουμε και προεκλογική περίοδο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.