Πάνω από 100 εκατ. ευρώ η αξία των ναρκωτικών που είχαν προορισμό τη Λιβύη

Kατασχέθηκαν 6 τόνοι, 51 κιλά και 700 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης και 3.127.360 δισκία Captagon

Επιμελώς κρυμμένα ανάμεσα σε προϊόντα που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και σε πάτους κοντέϊνερ ήταν τοποθετημένα τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια έρευνας στο φορτηγό πλοίο «NOKA» σημαίας Συρίας στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης.

Ειδικότερα κατασχέθηκαν 6 τόνοι, 51 κιλά και 700 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης και 3.127.360 δισκία Captagon, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα χαπιών Captagon που κατάσχονται στην Ελλάδα, ενώ οι έξι τόνοι κατεργασμένης κάνναβης θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί.

Ο Διευθυντής Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Λ.Σ κ. Ιωάννης Αργυρίου κατά την παρουσίαση της υπόθεσης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Στον ακήρυχτο πόλεμο κατά των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έδωσε άλλη μια επιτυχή μάχη ενώ κλήθηκε παράλληλα να εξουδετερώσει τις ευφυείς μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την επιμελή φύλαξη των ναρκωτικών ουσιών σε κρύπτες του πλοίου και σε εμπορευματοκιβώτια.»

Και πρόσθεσε: «Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σημείωσε μια ακόμα μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά χρονικά αφού εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν έξι τόνοι και πενήντα ένα κιλά κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή σοκολάτας και 3.127.000 περίπου χάπια «κάπταγκον» τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από μαχητές του ISIS. Με ειλικρίνεια σας πληροφορώ ότι η θετική αυτή έκβαση της υπόθεσης οφείλεται στην εμμονή των στελεχών του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. που πήραν μέρος στην επιχείρηση, αφού κατά την έναρξη της έρευνας δεν υπήρξαν ευρήματα και χωρίς να καμφθεί το ενδιαφέρον τους, συνέχισαν την έρευνα η οποία απέδωσε τους καρπούς μιας μεγάλης επιτυχίας.»

Ειδικότερα μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, με τη συνδρομή εναερίων μέσων (UAV-MASS) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής FRONTEX υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και σε συνεργασία με Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο οποίο επέβαιναν και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πρωινές ώρες της 5 Δεκεμβρίου, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, το φορτηγό, με 11 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, το οποίο είχε αποπλεύσει από τον λιμένα Λαττάκια της Συρίας με προορισμό τον λιμένα Βεγγάζη Λιβύης. Εκτιμάται ωστόσο ότι μέρος της κατεργασμένης κάνναβης θα διοχετεύονταν προς ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολούθησε νηοψία επί του πλοίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με ρεσάλτο από τους βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι βορειοδυτική 7 – 8 μποφόρ) το πλοίο οδηγήθηκε, συνοδευόμενο από το ΠΑΘ, στον λιμένα ΑΘερινόλακκου Ιεράπετρας, προκειμένου πραγματοποιηθεί έλεγχος.

Πρωινές ώρες της 8 Δεκεμβρίου και κατόπιν βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, το «NOKA» κατέπλευσε, συνοδεία Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στον λιμένα Ηρακλείου, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος.

Άμεσα πραγματοποιήθηκε ολική εκφόρτωση του πλοίου, το οποίο μετέφερε 18 εμπορευματοκιβώτια και τελικά στις 12 Δεκεμβρίου, μετά από συνεχείς και επισταμένους ελέγχους, που διενήργησαν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, την Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας, το x-ray van του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και τις Ομάδες Κ-9 των Λιμενικών Αρχών Πάτρας, Πειραιά και Χανίων, διαπιστώθηκε ότι σε οκτώ από τα μεταφερόμενα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν κρύπτες στο πάτωμα τους.

Μέσα στις κρύπτες, ήταν χτισμένες συσκευασίες επεξεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) μέσου μικτού βάρους, περίπου εξακοσίων 600 γραμμαρίων, αποτελούμενες κάθε μία, από τρεις πλάκες, μικτού βάρους περίπου 200 γραμμαρίων εκάστη, ενώ σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια, βρέθηκαν συσκευασμένα σε σακουλάκια των τριακοσίων 300 γραμμαρίων, ναρκωτικά δισκία captagon.

O εκπρόσωπος Τύπου του Λ.Σ κ. Νίκος Λαγκαδιανός επεσήμανε ότι «ο διπλός πάτος που είχαν χτιστεί τα ναρκωτικά στα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανάμεσα στις συσκευασίες υπήρχε καφές, μπαχαρικά και πριονίδια κατέστησαν εξαιρετικά δυσχερές το ερευνητικό έργο των εξειδικευμένων υπηρεσιακών κλιμακίων, ενώ λόγω του τρόπου που τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα στην κρύπτη, η διαδικασία εντοπισμού και ανάκτησης αυτών ήταν πολύ επίπονη και χρονοβόρα.»

Συνολικά βρέθηκαν 9.618 συσκευασίες περιέχουσες ρητίνη κάνναβης (χασίς-σοκολάτα) συνολικού μικτού βάρους 6.051,700 κιλών και 2.071 συσκευασίες περιέχουσες δισκία Captagon συνολικού μικτού βάρους 539,2 κιλών αποτελούμενες από περίπου 3.127.360 δισκία.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλοίο και το σύνολο του φορτίου του, ενώ τα 11 μέλη πληρώματος συνελήφθησαν και πρόκειται να προσαχθούν αύριο Σάββατο ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Σε δήλωση του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση μίας ακόμη δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος με τους τόνους των ναρκωτικών που εντοπίστηκαν στο υπό συριακής σημαίας πλοίο στο Ηράκλειο, αποδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Συγχαρητήρια στα στελέχη του».

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λ.Σ τόνισαν πως εξετάζεται συσχετισμός της συγκεκριμένης υπόθεσης με άλλες παρόμοιες που τους έχουν απασχολήσει στο παρελθόν ενώ το συγκεκριμένο πλοίο ήταν σε λίστα με ύποπτα σκάφη και το πλήρωμα φρόντιζε να «σβήνει» τα ίχνη των δρομολογίων ενώ είχε ξανά δέσει στο λιμάνι της Λιβύης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.