Στο 4,4% του ΑΕΠ η συνεισφορά του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Συμβάλλει με 181.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας αγγίζοντας το 4,8% της απασχόλησης για το 2017. Κάθε ένα ευρώ στο αεροδρόμιο εισφέρει 3,4 ευρώ στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ

Απογειώθηκε μέσα στην τελευταία πενταετία η συνεισφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην ελληνική οικονομία, φτάνοντας το 2017 στο 4,4% του ΑΕΠ δηλαδή 7,9 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 ήταν στο 2,6%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκαν εχθές στο 6ο Airport Chief Executives’ Symposium που διοργάνωσε ο ΔΑΑ. Την ίδια στιγμή, η συνεισφορά του -άμεση και έμμεση- στην απασχόληση ανέρχεται στο 4,8%, μετρώντας 181.000 θέσεις εργασίας για το 2017.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, το σημαντικό στοιχείο στη μεγάλη αύξηση της συνεισφοράς του αεροδρομίου της Αθήνας στην οικονομία και την εργασία είναι ότι αυτό βελτιώνει τη λειτουργία του, όταν τα υπόλοιπα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας έχουν καταρρεύσει μέσα στην κρίση.

Στην τελευταία πενταετία, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε συνολικά κατα 73% και αντίστοιχα κινούνται τα έσοδα, που ανήλθαν το 2017 σε 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξεως του 59% συγκρινόμενα με το 2012. Επίσης, οι άμεσες θέσεις εργασίας στον ΔΑΑ αυξήθηκαν στην 6ετία κατά 23% ξεπερνώντας τις 16.000 εργαζόμενους.

Όσον αφορά δε στην τοπική κοινωνία, η συμβολή του ΔΑΑ στο ΑΕΠ της Αττικής ανέρχεται σε 3,5%, που αντιστοιχεί σε 2,9 δισ. ευρώ, ενώ εισφέρει άμεσα και έμμεσα στην απασχόληση 3.700 ατόμων από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.

Ανάσα οι ξένοι επισκέπτες για την ελληνική οικονομία

Αξιοσημείωτο στοιχεία της έρευνας, με τίτλο «Assessing the Economic Impact of Athens International Airport», αποτελεί η εκτίμηση ότι για κάθε ένα ευρώ εσόδου στο αεροδρόμιο της Αθήνας δημιουργείται όφελος 3,4 ευρώ για την ελληνική οικονομία. Αντίστοιχα, κάθε μία θέση εργασίας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εισφέρει 4,5 θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους έξι (1/6) ξένους επισκέπτες που έφτασαν στην Ελλάδα το 2017, ήρθαν μέσω του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το εισόδημα που εισέφεραν οι ξένοι επισκέπτες στην ελληνική οικονομία -τα χρήματα δηλαδή που ξόδεψαν στην Ελλάδα- ανήλθαν σε 2,9 δις ευρώ για το 2017. Χρήματα τα οποία εισέφεραν βάσει εκτιμήσεων επιπλέον 1,6 δις στο ΑΕΠ, προσφέροντας, όπως σχολίασε ο κ. Βέττας μία ένεση στην ελληνική οικονομία.

Απομονώνοντας δε μόνο τη δραστηριότητα του αεροδρομίου, εκτιμάται ότι αυτή εισφέρει άμεσα 3,4 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, δηλαδή ποσοστό 1,9% για το 2017, και η άμεση συνεισφορά στην εργασία ανέρχεται σε 73.200 θέσεις εργασίας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η συμβολή της λειτουργίας του αεροδρομίου στις αστικές μεταφορές που ανέρχεται σε 290 εκατ. ευρώ, με τα 3/5 αυτού να αποδίδονται στις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν άλλες υπηρεσίες μεταφοράς πχ. ταξί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.