ΔΕΗ: Έρχεται συμφωνία με έναν ελληνικό και έναν αμερικανικό ενεργειακό όμιλο για ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Ο επικεφαλής της επιχείρησης ανακοίνωσε τα σχέδια της ΔΕΗ για νέα έργα ΑΠΕ, ισχύος 600 μεγαβάτ έως το 2022 και 2 γιγαβάτ έως το 2030

Μια επιχειρηματική συμφωνία με μεγάλη ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινης ενέργειας, προανήγγειλε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης.

Παράλληλα, υπάρχουν συζητήσεις και με αμερικανική εταιρεία για αντίστοιχη συνεργασία στον τομέα της καθαρής ενέργειας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Η ΔΕΗ γίνεται πράσινη», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, επισημαίνοντας ότι πιθανώς θα χρειαστεί αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού πλάνου της επιχείρησης ώστε να φτάσει να παράγει 2 γιγαβάτ έως το 2030, δηλαδή 15πλάσια πράσινη ενέργεια από ότι παράγει σήμερα. Υπάρχει όμως και ο μεσοπρόθεσμος στόχος των 600 μεγαβάτ έως το 2022, ισχύς που θα εξασφαλίσει στη ΔΕΗ μερίδιο 9% στις ΑΠΕ και θα τριπλασιάσει τη σημερινή της ισχύ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, οι κινήσεις της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια _ επενδύσεις σε ΑΠΕ, απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, εισχώρηση στην ηλεκτροκίνηση κλπ. _ θα οδηγήσει σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει η επιχείρηση κατά 57% έως το 2022. Μάλιστα, ο συντελεστής εκπομπών (οι τόνοι εκπομπών προς την παραγόμενη ενέργεια) θα μειωθεί κατά 69%.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, υπάρχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τα έργα ΑΠΕ, σε αντίθεση με τη συμβατική λιγνιτική παραγωγή. Αναφέρθηκε μάλιστα, σε διάφορα πρότζεκτ που έχουν «κλειδώσει» ή βρίσκονται στα σκαριά, όπως είναι η κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 μεγαβάτ στα εξαντλημένα ορυχεία της Πτολεμαΐδας, αντίστοιχου πάρκου 150 μεγαβάτ σε άλλη περιοχή, έργο ΑΠΕ στην Κάρπαθο, σε συνεργασία με γερμανική εταιρεία κλπ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.