Ποια ακίνητα της Εκκλησίας θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών που χρησιμοποιούνται εκτός λατρευτικών, θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών

Σε πληρωμή ΕΝΦΙΑ υποχρεούνται όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών που χρησιμοποιούνται εκτός λατρευτικών, θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών, ανεξαρτήτως του αν αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 2318/2108 απόφασή τους, απέρριψαν με ισχυρή πλειοψηφία (υπήρξαν τρεις που μειοψήφησαν), την οικεία αίτηση της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής.

Η εν λόγω Μονή είχε κληθεί να καταβάλει για το οικονομικό έτος 2014, ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ, με αποτέλεσμα να ζητήσει από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών τον επαναπροσδιορισμό του για όλα τα ακίνητά της.

Το υπουργείο δεν απάντησε, ως εκ τούτου προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο νόμος 4223/2013, κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού Θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των Μονών (αλλά μισθώνονται, η παραχωρούνται).

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και η αντίστοιχη διάταξη της ΕΣΔΑ, σημειώνοντας ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί – κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας – στη δημιουργία υπέρμετρου βάρους, ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάστασή της ή να εξαντλήσει την αξία των ακινήτων, κατά τρόπον ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλεται να υπάρχει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.