Οταν ο Τσίπρας εκθειάζει Παυλόπουλο

Εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια... «οικειότητας, συντροφικότητας, αγάπης και σύμπλευσης» προς τον Προκόπη Παυλόπουλο από τον Αλέξη Τσίπρα

Οταν ο Τσίπρας εκθειάζει Παυλόπουλο

Εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια… «οικειότητας, συντροφικότητας, αγάπης και σύμπλευσης» προς τον Προκόπη Παυλόπουλο από τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία). «Εχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με τη στάση του» είπε ο Πρωθυπουργός και κάποιοι αναρωτήθηκαν στην αίθουσα: «Μήπως ο κ. Παυλόπουλος δεν ήταν υπουργός της ΝΔ;». Για να έρθει η απάντηση: «Της ΝΔ ήταν, αλλά ήταν του… Καραμανλή».
nnn
Πάντως, όσοι άκουσαν αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός σιγουρεύτηκαν ότι στο Μαξίμου έχουν σχέδιο να προτείνουν ξανά τον κ. Παυλόπουλο στις προεδρικές εκλογές του 2020. «Ετσι, θα φέρουν σε δύσκολη θέση και τη ΝΔ. Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν τον είχε ψηφίσει το 2015;» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Ομως και από την Πειραιώς έχουν τη δική τους απάντηση: «Μετά τις εκλογές η Βουλή θα έχει τέτοιο χρώμα που ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι σε θέση να προτείνει κανέναν»…

Η Ολγα, η Κατερίνα και τα δακρυγόνα

Αν νομίζετε ότι το δίδυμο κυριών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπέστη ένα είδος σοκ από τα δακρυγόνα και τις χειροβομβίδες λάμψης – κρότου που έπεσαν στη Θεσσαλονίκη κάνετε λάθος. Ισα-ίσα, ευχαριστημένες εμφανίζονται τόσο η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη όσο και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα. Μάλιστα, η δεύτερη έλεγε ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να κάψουν το Βελλίδειο την ώρα που θα μιλούσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μέσα σε αυτό ήταν ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως σχεδόν το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την κυρία Παπακώστα «υπήρχε οργανωμένο σχέδιο από ακραίες δυνάμεις να γίνει η νύχτα του Σαββάτου κόλαση».

Η «εσχάτη επιλογή»

Τη ρώτησα ωστόσο εάν αισθανόταν κάποιες τύψεις τη στιγμή που τα δακρυγόνα έπεσαν επί δικαίους και αδίκους, ακόμα και πάνω σε παιδιά. Και ιδού τι απάντησε: «Ηταν για την υπουργό και για μένα η εσχάτη επιλογή. Στόχος τους ήταν να κάψουν το Βελλίδειο, κάτι που ήρθε σε γνώση του αρχηγού της Αστυνομίας. Ηθελαν να εκθέσουν τη χώρα διεθνώς και δεν επρόκειτο να τους αφήσουμε». Αυτά είπε η κυρία Παπακώστα, η οποία να σημειώσω ότι εμφανίστηκε τη Δευτέρα ως αρχηγός κόμματος στη ΔΕΘ (το κόμμα της ονομάζεται ΝΕΟ και έδωσε μάλιστα συνέντευξη Τύπου αναλύοντας την ιδρυτική διακήρυξή του).

ΔΕΘ: επικοινωνιακή φιέστα

Αυτό που συμβαίνει με τις Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο. Μια επικοινωνιακή πολιτική φιέστα είναι και τίποτε άλλο. Γιατί (πώς να το κάνουμε;) πώς είναι δυνατόν να κάνεις ομιλία σε εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων αναλύοντας τις… ελαφρύνσεις (είδατε, δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «παροχολογία» που εκνευρίζει τον κ. Τσίπρα) και η αίθουσα να είναι γεμάτη με διορισμένα σε κυβερνητικές θέσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργούς (μετά συζύγων οι περισσότεροι) και βουλευτές; Αμ το άλλο; Πόσα άραγε χρήματα ξοδεύονται κάθε χρόνο για τα λεγόμενα κρατικά περίπτερα; Ποια η χρησιμότητά τους; Εχετε ακούσει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να γίνονται εγκαίνια εμπορικών και οικονομικών διεθνών εκθέσεων με επιδείξεις… ΟΥΚάδων;

Πού βρισκόταν ο Καρτερός;

Πάντως υπήρξε μια απουσία. Οσο κι αν κοίταζα δεν μπόρεσα να εντοπίσω τον Θανάση Καρτερό, διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Είναι δυνατόν, πιθανώς να πείτε, η πρώτη εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μετά τα μνημόνια και να απουσιάζει ο κ. Καρτερός; Για να σας λύσω την απορία, ο κ. Καρτερός βρισκόταν στην Τήλο. Πήρε, μου λένε, κάποιες ημέρες φθινοπωρινή άδεια.

Ούτε ένας περιφερειάρχης στα… χέρια του ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος, ως γνωστόν, της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να κερδίσει όλες τις εκλογές περιφερειών. Ούτε μία έδρα περιφέρειας να μην πάει χαμένη και όταν λένε τη λέξη «χαμένη» εννοούν να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι άρχισαν εκεί στην Πειραιώς να δίνουν τη στήριξη σε γαλάζιους υποψήφιους περιφερειάρχες και αν καμιά φορά συναντήσουν αντάρτες, αμέσως ο Λευτέρης Αυγενάκης φροντίζει να τους πάρει τα «κεφάλια». Προχθές διέγραψε 10 νοματαίους γιατί θεώρησε ότι στηρίζουν στην Ηπειρο άλλον περιφερειάρχη από τον «νόμιμο» κ. Καχριμάνη. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στραμμένη την προσοχή του στις περιφέρειες. Να σκεφθείτε ότι ήταν προσφάτως στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα για να κλείσει την υποψηφιότητά του.
nnn
Το πρόβλημα με τους περιφερειάρχες φαίνεται ότι περισσότερο το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να βρει δικούς του υποψηφίους για να τους στηρίξει και άρχισε να φλερτάρει τόσο με τον Αρναουτάκη στην Κρήτη όσο και με τον Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα. Και οι δύο θεωρούνται πασοκογενείς. Αλλωστε το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα με περιφερειάρχες από άλλους χώρους δεν είναι καινούργιο. Στη άτυπη επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος είχε τοποθετήσει ως μέλος και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Οσον αφορά την Πελοπόννησο, εκεί μαθαίνω ότι ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα επιχειρεί να κάνει μια ηχηρή μεταγραφή, αλλά δεν πρόκειται να του βγει και έτσι θα την ονομάσει… «στήριξη».

Η Βίσση στην Ευρωβουλή

Πλώρη για την Ευρωβουλή βάζει η Αννα Βίσση. Το ερώτημα είναι με ποιο κόμμα θα είναι υποψήφια, τη στιγμή που όλα τα κόμματα στην Ελλάδα δεν θα είχαν αντίρρηση να τη συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους. Ωστόσο η Αννα Βίσση, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει τα ελληνικά κόμματα, προσανατολίζεται να θέσει υποψηφιότητα στην Κύπρο με το κεντροδεξιό (τι κεντροδεξιό, μάλλον δεξιό) κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Το άλλο που έμαθα για τις ευρωεκλογές είναι ότι δεν αποκλείεται να ξαναδούμε τη Μαρία Σπυράκη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Και τούτο γιατί, όπως λέει, δεν έχει αποφασίσει εάν θα είναι υποψήφια βουλευτής (Α’ Θεσσαλονίκης) ή ευρωβουλευτής. Ετσι αναφέρει ότι θα κάνει αυτό που θα της πει ο πρόεδρος.

Ο Γιούνκερ υποδέχεται τον Τσίπρα

Σήμερα Τρίτη πρόκειται, ανάμεσα στα άλλα, να συμβούν και τα εξής. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Στρασβούργο, όπου θα τον υποδεχθεί ο κ. Γιούνκερ και θα μιλήσει για την επόμενη ημέρα των Μνημονίων. Το θέμα είναι εάν θα δοθεί η ευκαιρία σε έλληνες ευρωβουλευτές να του υποβάλουν ερωτήσεις. Οπως μαθαίνω, τόσο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ όσο και του Κινήματος Αλλαγής έχουν ετοιμάσει ερωτήσεις τόσο για τη φωτιά στο Μάτι όσο και για τον πρώην της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου. Θα πάρουν όμως τον λόγο;

***

Και οι καθιερωμένοι αγιασμοί…

Κατά άλλα, θα γίνει την Τρίτη ο (καθιερωμένος) αγιασμός με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, που αποτελεί και πάλι ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται τέτοιο επικοινωνιακό σόου από πλευράς πολιτικών με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ραφήνας, εκεί όπου υπήρξε η φονική πυρκαγιά, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας θα μεταβούν στη Μάνδρα Αττικής, εκεί όπου υπήρξαν οι φονικές πλημμύρες.

***

Πάει ο Κιμούλης στο… ΚΚΕ;

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα η συλλεκτική έκδοση – βιβλίο – CD «Καντάτα για τη Μακρόνησο – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που συμπληρώνονται τον Νοέμβρη του 2018. Η νέα ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018, με ερμηνευτές αυτή τη φορά τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη, και συνοδεύεται από 64σέλιδο βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Για την έκδοση μίλησαν ο Θάνος Μικρούτσικος και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

***

Και ενώ τίποτα δεν πρόδιδε ότι θα ήταν μια εκδήλωση με πολλή κουλτούρα, από αυτές που γνωρίζει καλά πώς να την κάνει το ΚΚΕ, συνέβη το εξής απρόοπτο. Μια πιθανή μεταγραφή προς το ΚΚΕ. Και εξηγούμαι. Ο κ. Μικρούτσικος κάποια στιγμή απευθύνθηκε στον Γιώργο Κιμούλη για να τον ρωτήσει εάν ήθελε να προσθέσει τίποτα για το ΚΚΕ. Και αυτός απάντησε ότι έχει καλυφθεί πλήρως: “Με κάλυψες πλήρως με όλα όσα είπες”. Και ο Θ. Μικρούτσικος σχολίασε: “Ααα πολύ ενδιαφέρον αυτό…” και απευθύνθηκε στον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, λέγοντας: “Νίκο, το βιογραφικό του”».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.