Στα προ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επίπεδα οι εταιρικές καταθέσεις

Στα προ της κρίσης του 2015 επίπεδα διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων τον Ιούνιο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014 τα 20 δισ. ευρώ.

Στα προ της κρίσης του 2015 επίπεδα διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων τον Ιούνιο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014 τα 20 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη διάδοση της χρήσης πλαστικού χρήματος από τους πολίτες, αλλά και στην ενίσχυση των τουριστικών εσόδων που διοχετεύονται στο τραπεζικό σύστημα μέσω των πληρωμών με κάρτες που διενεργεί η πλειονότητα των ξένων επισκεπτών.
Οπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν πρόκειται για νέο χρήμα, κεφάλαια δηλαδή που είχαν διαφύγει πριν από την επιβολή των capital controls και επέστρεψαν στη χώρα την τελευταία τριετία, αλλά για καταθέσεις που «παρήχθησαν» από την οικονομική δραστηριότητα.
Προσθέτουν δε πως στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας έχει συμβάλει και το γεγονός ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό επαγγελματιών και επιχειρηματιών, παρότι πληρώνονται με μετρητά, δεν διστάζουν πλέον να τα καταθέσουν στους λογαριασμούς τους, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι αναλήψεις είναι ελεύθερες.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα του τελευταίου δωδεκαμήνου είναι ενθαρρυντική, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσης της εμπιστοσύνης.
Καθοριστικό για την αλλαγή της τάσης αποδείχθηκε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι να διαφανεί η σχετική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η καταθετική βάση έφτασε στις αρχές του 2017 να υπολείπεται κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου του 2015, παρά τους περιορισμούς στις αναλήψεις και στις αποστολές εμβασμάτων στο εξωτερικό.
Εκτοτε η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά. Από τα χαμηλά του 2017 στο β’ τρίμηνο εκείνης της χρονιάς, οι καθαρές εισροές έχουν ξεπεράσει τα 10,35 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους να προέρχεται από ιδιώτες, οι οποίοι προχώρησαν σε ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων και σε καταθέσεις μετρητών στους λογαριασμούς τους.

Η πορεία το 2018

Θετική είναι η πορεία των μεγεθών και μέσα στο 2018. Από την αρχή του χρόνου, τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 3,1 δισ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο οι καθαρές εισροές στους λογαριασμούς εγχώριων νοικοκυριών προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών τα 940 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί αισιοδοξία στις τραπεζικές διοικήσεις ότι η εφετινή χρονιά θα κλείσει με αύξηση των υπολοίπων κατά τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών.
Μία τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει την προσπάθεια για νέα χαλάρωση των capital controls τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται πάντως πως από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων οι καταθέσεις που έχουν ανακτηθεί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις διαρροές που καταγράφηκαν στο α’ εξάμηνο του 2015, οι οποίες είχαν προσεγγίσει τα 40 δισ. ευρώ.
Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και σήμερα, τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά μόλις 7,2 δισ. ευρώ.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.