Οδικώς στην Ελλάδα το 30% των τουριστών

Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ για τις προοπτικές του οδικού τουρισμού, ο αριθμός των ταξιδιωτών που προσήλθε οδικώς στη χώρα μας ανήλθε πέρυσι σε 8,3 εκατ. ή περισσότερο από 30% του εισερχόμενου τουρισμού συνολικά (πλην κρουαζιέρας).

O ένας στους τρεις τουρίστες που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2017 ήρθε οδικώς. Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ για τις προοπτικές του οδικού τουρισμού, ο αριθμός των ταξιδιωτών που προσήλθε οδικώς στη χώρα μας ανήλθε πέρυσι σε 8,3 εκατ. ή περισσότερο από 30% του εισερχόμενου τουρισμού συνολικά (πλην κρουαζιέρας).
Οπως τονίζεται στη μελέτη, το κύριο χαρακτηριστικό των τουριστών αυτών είναι η δυνατότητα που έχουν να αλλάξουν ή να επιλέξουν προορισμό την τελευταία στιγμή, χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη όπως με τα αεροπορικά εισιτήρια.
Ως εκ τούτου, το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις αντίστοιχες αγορές είναι καθοριστικό για τις επιλογές διακοπών που θα κάνουν οι κάτοικοί τους. Η μελέτη εστιάζει στις μακροοικονομικές εξελίξεις των κυριότερων αγορών με οδική πρόσβαση στην Ελλάδα, καταγράφοντας τα βασικά οικονομικά δεδομένα που επηρεάζουν την ταξιδιωτική συμπεριφορά στις επτά μεγαλύτερες αγορές τουριστών που έρχονται οδικώς. Οι αγορές αυτές είναι κατά κύριο λόγο βαλκανικές (Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, πΓΔΜ), αλλά και η Πολωνία. Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των Πολωνών έρχεται αεροπορικώς, σημαντικός αριθμός προσέρχεται οδικώς. Οι χώρες αυτές συνεισέφεραν το 13,8% των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2017.

Μεικτή εικόνα των αγορών

Οι οικονομικές εξελίξεις των εξεταζόμενων αγορών εμφανίζουν μεικτή εικόνα, με τις αγορές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της Πολωνίας και της πΓΔΜ να είναι θετικές, ενώ αρνητικές είναι οι εξελίξεις στη Ρουμανία (επιβράδυνση της οικονομίας) και στην Τουρκία (διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας και περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος). Επίσης, μικρή επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, εμφανίζει και η Πολωνία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για διακοπές. Αντίθετα, οι αγορές της Σερβίας και της Αλβανίας εμφανίζουν ανατίμηση της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζήτηση για διακοπές. Η συναλλαγματική ισοτιμία της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ είναι κλειδωμένη.
Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών το 2016, παρατηρούμε ότι σε όλες βρίσκεται στο top 3 των κυριότερων τουριστικών προορισμών, με εξαίρεση την αγορά της Πολωνίας (8η). Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις αγορές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ και τη 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας. Η εικόνα είναι παρόμοια όσον αφορά τους μεσογειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στην 1η θέση των κυριότερων προορισμών, με εξαίρεση την αγορά της Πολωνίας (4η θέση). Επίσης, το 2016, σε σχέση με το 2015, η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από τη Ρουμανία, ενώ υποχώρησε μία θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από την Πολωνία.

Οικονομικές εξελίξεις

Πιο αναλυτικά οι βασικές οικονομικές εξελίξεις στις χώρες αυτές, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι οι ακόλουθες:
1. Η οικονομία της Σερβίας βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης (βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας), κεφαλαιοποιώντας την πρόοδο που σημείωσε την περασμένη τριετία στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικής γραμμής που είχε με το ΔΝΤ και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων.
2. Η οικονομία της Ρουμανίας βρίσκεται σε φάση απότομης επιβράδυνσης των μακροοικονομικών μεγεθών της (επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του λέου με το ευρώ, καθώς και προβλέψεις για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ και αύξησης του ποσοστού ανεργίας) ως συνέπεια της ανάγκης εφαρμογής πιο περιοριστικών δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
3. Αρνητική είναι η οικονομική συγκυρία για την τουρκική οικονομία (με συνεχή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και διαρκή υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ) εξαιτίας των μεγάλων ανισορροπιών και της επιδείνωσης των εξωτερικών χρηματοδοτικών συνθηκών. Μετά το 2018 προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης αλλά και μικρή μείωση της ανεργίας.
4. Θετική είναι η εικόνα για τη βουλγαρική οικονομία, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος σε πολύ υψηλά επίπεδα και την ισοτιμία του λεβ «κλειδωμένη» με το ευρώ. Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τη βουλγαρική οικονομία προβλέπονται μετά το 2018, ενώ και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.
5. Η βραχυπρόθεσμη προοπτική της πολωνικής οικονομίας παραμένει ισχυρή (θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και προβλέψεις για μείωση της ανεργίας) συνεπικουρούμενη από τις ευνοϊκές δημοσιονομικές και νομισματικές συνθήκες και την αυξημένη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
6. Η αλβανική οικονομία διανύει μια φάση ισχυρής ανάπτυξης (υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενίσχυση του λεκ έναντι του ευρώ και μείωση της ανεργίας) καθοδηγούμενη από την εσωτερική ζήτηση, η οποία τροφοδοτείται από τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και την αγορά εργασίας, την ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας και τα επενδυτικά έργα στον ενεργειακό τομέα.
7. Θετική είναι η εικόνα για την οικονομία της πΓΔΜ με τον δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλά επίπεδα και τη συναλλαγματική ισοτιμία του δηναρίου «κλειδωμένη» με το ευρώ. Η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την οικονομία της γειτονικής χώρας (υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και περαιτέρω μείωση της ανεργίας).

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.