Ημερολόγιο Πολιτισμού

Ένα από τα διασημότερα μιούζικαλ όλων των εποχών τον Απρίλιο στην Αθήνα. Tο έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 73.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο, ενώ το τραγούδι «Memory» έχει διασκευαστεί επίσημα και ηχογραφηθεί από περισσότερες από 150 τραγουδίστριες.

Cats
«Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
από τις 25 Απριλίου

Ένα από τα διασημότερα μιούζικαλ όλων των εποχών τον Απρίλιο στην Αθήνα. Tο έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 73.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο, ενώ το τραγούδι «Memory» έχει διασκευαστεί επίσημα και ηχογραφηθεί από περισσότερες από 150 τραγουδίστριες. Οι «Γάτες» του Andrew Lloyd Webber ,οι πρωταγωνιστές της ποίησης του T.S. Eliot,θα τραγουδήσουν επιτέλους για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Στον ρόλο της θρυλικής Grizabela η διεθνής Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και σε αυτόν του Gus o ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου.

Τo Cats βασίστηκε στο πανέξυπνο «Old Possum’s Book of Practical Cats» του T. S. Eliot, του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα και μοντερνιστή ποιητή, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1948.

Οι Δημήτρης Μαλισσόβας, Γεράσιμος Ευαγγελάτος και Αλέξιος Πρίφτης είναι η ελληνική ομάδα που ενώνει τις δυνάμεις της για να παρουσιάσει μία από τις μακροβιότερες επιτυχίες του μουσικού θεάτρου όλων των εποχών. Το έργο άφησε εποχή όταν πρωτοανέβηκε στο West End Του Λονδίνου το 1981. Το τραγούδι διαμάντι της παράστασης είναι φυσικά το «Memory», μία μπαλάντα που πέρασε στην αιωνιότητα και εξαιτίας της ηχογράφησής της από την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.



Στην ελληνική παράσταση το τραγούδι θα ερμηνεύσει η περιζήτητη σε όλο τον κόσμο σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, που επέστρεψε πρόσφατα για να μείνει στην Ελλάδα μετά από σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία.

Το Cats λέει την ιστορία μίας φυλής γατιών τη νύχτα που αποφασίζουν ποια από αυτές θα ανέβει στον ουρανό
και θα επιστρέψει σε μία νέα ζωή. Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μιούζικαλ του Andrew Lloyd Webber, που το 2018 έγινε 70 χρόνων και έχει στο βιογραφικό του 13 μιούζικαλ.

Το Cats και οι συντελεστές του έχουν κερδίσει αναρίθμητα βραβεία, ανάμεσά τους βραβείο Laurence Olivier και βραβείο Tony για το καλύτερο μιούζικαλ. Η λονδρέζικη παραγωγή παιζόταν χωρίς διακοπή επί 21 χρόνια, ενώ στο Broadway επί 18. Το 2016 το μιούζικαλ Cats έγινε το τέταρτο μακροβιότερο σόου στην ιστορία του Broadway και το έκτο στην ιστορία του West End.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας
Απόδοση κειμένου: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση Ορχήστρας: Αλέξιος Πρίφτης

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά):
Ευγενία Λιάκου – Ιάσων Μανδηλάς – Πάνος Μαλικούρτης – Άρης Πλασκασοβίτης – Πάνος Παταγιάννης – Ίαν Στρατής – Κατερίνα Σούσουλα – Άννα Φιλιππάκη και η Μαίρη Συνατσάκη

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
Έλενα Βακάλη – Μαρία Δελετζέ – Πάνος Δεσινιώτης – Δημήτρης Καράλης – Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου – Ντένια Λεβέντη – Άννα Μάγγου – Πάνος Μαλακός – Γιάννης Μανιατόπουλος – Γιώργος Μαντάς – Κυριάκος Σαλής – Αντώνης Σιδεράς – Στεφανία Σωτηροπούλου – Λίζι Σπαχή – Εύα Σταμάτη

Χορογραφίες: Θοδωρής Πανάς – Λίζα Μπάσοβα – Κωνσταντίνος Μακρυπίδης – Στεφανία Σωτηροπούλου
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Διονύσης Κολποδίνος
Μακιγιάζ: Μake Up Lab by Yannis Marketakis
Hairstyling: Τρύφωνας Σαμαράς
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης
Κινησιολογία: Άλκηστις Πολυχρόνη
Ήχος: Νίκος Χρονόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Σουλεϊμάν
Βοηθός Χορογράφου: Μαρία Βάθη
Graphic Designer: Κων/νος Γεωργαντάς
Φωτογραφίες αφίσας: Πάνος Γιαννακόπουλος
Trailer : Νίκος Οικονομίδης

INFO
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 254 – ΤΑΥΡΟΣ 17778
ΤΗΛ. 2122540000
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 20.00
ΠΕΜΠΤΗ 21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.00

Afrodyssey Orchestra
In The Land Of Aou Tila
Half Note
26 Απριλίου

Οι Afrodyssey Orchestra ιδρύθηκαν στην Αθήνα το Μάρτιο του 2013. Το ρεπερτόριό τους είναι επηρεασμένο από τις παραδοσιακές χορευτικές μουσικές των κρουστών της Δυτικής Αφρικής, τη jazz, τη funk, την ψυχεδέλεια και την ελληνική μουσική παράδοση.

Οι Afrodyssey Orchestra συνθέτουν /δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που παίζουν, χρησιμοποιώντας όργανα, άγνωστα για το ευρύ κοινό, όπως το Kamelen Ngoni που είναι ένα είδος Αφρικανικής άρπας, και το Balafon που είναι ο Αφρικανός πρόγονος της Marimba και του Vibraphone.
Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει ωστόσο και πρωτότυπες διασκευές γνωστών κομματιών της Αφρικανικής ηπείρου, από την Burkina Fasso μέχρι την Αιθιοπία ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει και στοιχεία από την ελληνική μουσική παράδοση.

Afrodyssey Orchestra
Narayan Protin-κρουστά/kamelen ngoni
Κώστας Αρβανίτης-κιθάρα/σύνθεση
Βασίλης Παπασταμόπουλος-μπάσσο
Παναγιώτης Κωστόπουλος-τύμπανα
Βασίλης Οικονομίδης-κρουστά/balafon/πλήκτρα
Θοδωρής Ρέλλος – σαξόφωνο

HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος: 10 ευρώ (μπαρ) – 15 ευρώ (τραπέζι)

«Το ελεύθερο ζευγάρι»
Θέατρο «Μπέλλος»

Το έργο αποτελεί ελεύθερη διασκευή του Γιώργη Κοντοπόδη στο έργο των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε και παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, στο θέατρο «Μπέλλος» στην Πλάκα.

Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν ο Γιώργης Κοντοπόδης και η Φίλη Μαρσώ. Ερμηνευτικό δίδυμο που μεταφέρει επί σκηνής τη ζωή ενός ζευγαριού μέσα από το γέλιο.Εκείνη, εκείνος, ο γάμος τους, οι απιστίες του, ο εραστής της, οι συνεχείς απόπειρες αυτοκτονίας, η ζήλια τους, η αγάπη τους και μια εξομολόγηση στους θεατές που θα μοιραστούν αμφίδρομα τα συζυγικά τους προβλήματα.

Θέατρο «Μπέλλος»
Κέκροπος 1, Πλάκα
Τηλέφωνο 210 3229889
Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Σάββατο στις 21:45, Κυριακή στις 18 :45
Τιμή εισιτηρίων : 15 ευρώ, 10 ευρώ ( φοιτητικό, ανέργων ).
Διάρκεια παράστασης : 95 λεπτά

Μικρό Παλλάς
«Ένα ντουέτο θα φέρει την άνοιξη!»

Πέντε μουσικές παραστάσεις, δέκα καλλιτεχνών παρουσιάζονται στο Μικρό Παλλάς σε επιμέλεια του Πάνου Σουρούνη. Πέντε συναντήσεις που καλωσορίζουν την άνοιξη, πέντε συναντήσεις που μας δίνουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να προσεγγίσουμε με έναν διαφορετικό – πρωτότυπο τρόπο την ελληνική μουσική και το ελληνικό τραγούδι.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
Πέτρος Μάλαμας – Φώτης Σιώτας 20/4
Ηλιάνα Τσαπατσάρη – Cookie 27/4
Ανδριάνα Μπάμπαλη – Γιώργης Χριστοδούλου 4/5
Μαρία Παπαγεωργίου – Χριστίνα Μαξούρη 11/5
Βίκυ Καρατζόγλου – Θοδωρής Βουτσικάκης 18/5

Εισιτήρια : Από 10 Ευρώ
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Παρασκευή 20 & 27 Απριλίου στις 21:00
Παρασκευή : 4 & 11 & 18 Μαϊου στις 21:00
Μικρό Παλλάς: Αμερικής 2 (City Link)
Τηλέφωνο : 2103210025

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης
Εργαστήρι Μαιρηβή

Ολοκληρώνεται το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στο Εργαστήρι Μαιρηβή. Καλεσμένος αυτή τη φορά είναι ο θίασος από τη Ρωσία, Teatrol-theater, με την παράσταση θεάτρου κούκλας «The miracle of the scarlet sails», βασισμένη σε ένα παραδοσιακό Ρωσικό παραμύθι.

Είναι η ιστορία της σταθερής πεποίθησης και του μεγάλου ονείρου ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Ορφανή από μητέρα, η μικρή Ασσόλ ζει με τον πατέρα της, τον ναυτικό Λονγκρίν, στο λιμάνι Ζουρμπαγκάν. Ο πατέρας σταματά τα ταξίδια του, προκειμένου να μεγαλώσει την κόρη του και φτιάχνει βάρκες-παιχνίδια για να βγάλει τα προς το ζην.

Σ’ αυτό το λιμάνι η μικρή Ασσόλ γνωρίζει τον καπετάνιο Κάπταιν Γκοπ και της λέει πως μια μέρα ένα πλοίο με κόκκινα πανιά θα της φέρει τον πρίγκηπα της. Η Ασσόλ το πιστεύει και κάθε μέρα περιμένει στο λιμάνι. Όλοι γελούν με την αφέλεια της, γιατί απλά δεν υπάρχουν πλοία με κόκκινα πανιά. Και όμως μια μέρα, φτάνει στο λιμάνι ένα πλοίο με κόκκινα πανιά.Ένας ναυτικός κατεβαίνει και πλησιάζει το κορίτσι. Να ‘ναι αυτός ο πρίγκηπάς της;

Μόνο για τρεις παραστάσεις:
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, στις 8μ.μ.
Σάββατο 21 Απριλίου 2018, στις 5μ.μ.
Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στις 12 το μεσημέρι
Εργαστήρι Μαιρηβή – Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή
Κρατήσεις: 210 5222181, 6942420062

«Απρίλιος στο Στάιν»
Ρόμπερτ Στράιμπελ

Στο βιβλίο του Ρόμπερτ Στράιμπελ «Απρίλιος στο Στάιν» παρουσιάζεται πρώτη φορά διεξοδικά ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια της σύγχρονης αυστριακής ιστορίας. Πρόκειται για τη σφαγή που έγινε στις 6 Απριλίου 1945 στη φυλακή της πόλης Στάιν, όταν εκατοντάδες κρατούμενοι –ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες – δολοφονήθηκαν από μονάδες των Ες Ες, μέλη των Ταγμάτων Εφόδου αλλά και του ντόπιου πληθυσμού, παρά τη ρητή διαταγή για αποφυλάκιση που είχαν λάβει τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ο συγγραφέας, με την ιδιότητά του ως ιστορικού, έχει ερευνήσει σε βάθος όσα συνέβησαν λίγο πριν από το τέλος του πολέμου σε αυτή τη μικρή πόλη της Αυστρίας. Βασιζόμενος σε πληθώρα συνεντεύξεων που πήρε ο ίδιος από επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων, αλλά και στη μελέτη επιστολών, απομνημονευμάτων και κάθε είδους σχετικών αρχείων, ο Στράιμπελ κατορθώνει να συνθέσει ένα πολυφωνικό αφήγημα στο οποίο η σκοτεινή πραγματικότητα μετουσιώνεται σε μυθοπλασία.

Στο μυθιστόρημα δεν εξιστορούνται μόνο οι φρικαλεότητες των θυτών και οι κακουχίες που είναι αναγκασμένοι να υπομείνουν οι κρατούμενοι μέχρι τον αφανισμό ή τη σωτηρία τους, κάτι για το οποίο συχνά αποφασίζει αποκλειστικά η τύχη. Παραχωρείται ισότιμα χώρος και στην περιγραφή της αστείρευτης θέλησης για επιβίωση, καθώς και στην ανάδειξη των λιγοστών αλλά τόσο φωτεινών ανθρώπινων στιγμών, εκ διαμέτρου αντίθετων με τη ζοφερή συνενοχή.
Η έκδοση συνοδεύεται από επίμετρο του ιστορικού Ι. Χανδρινού με θέμα: «Έλληνες όμηροι και καταναγκαστικοί εργάτες στη ναζιστική Γερμανία».

Μετάφραση: Μαριάννα Χάλαρη
Επιμέλεια: Λένια Μαζαράκη
Επίμετρο: Ιάσονας Χανδρινός
Έκδοση: Αλφειός
Σελίδες: 368

«Η κυρά της θάλασσας»
Ελεύθερη μεταφορά του έργου του Χένρικ Ίψεν
Ομάδα Elephas tiliensis
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή
Από 20 Απριλίου

Ο μύθος της γοργόνας που θυσιάζει την ουρά της, για να ζήσει μαζί με τον άνθρωπο που αγαπάει, εμπνέει τον Νορβηγό συγγραφέα. Ένα ζεστό, παλλόμενο παραμύθι μεταμορφώνεται σε αστικό δράμα, που δείχνει φανερά τις καταβολές του και υπενθυμίζει τη ζωτική μας ανάγκη να ακούμε και να αφηγούμαστε τις πιο παλιές των ιστοριών, γιατί αυτές συγκινούν και μας γιατρεύουν.

Η Ελίντα Βάνγκελ, κόρη φαροφύλακα, παιδί της ανοιχτής θάλασσας, ζει μια καταπιεσμένη ζωή με τον γιατρό σύζυγό της και τις δύο κόρες του, από προηγούμενό γάμο, σε έναν τόπο αποκλεισμένο και ασφυκτικό. Αισθάνεται φυλακισμένη και ονειρεύεται τη θάλασσα. Το καλοκαίρι κολυμπάει καθημερινά στη λίμνη. Μια μέρα χάνει τις αισθήσεις της μέσα στο νερό και ένας ξένος άντρας τη σώζει. Εκείνος εισβάλλει στον οικογενειακό κλοιό και ταράζει τις ισορροπίες.

Ο Ίψεν τοποθετεί δυο ασύνδετα μεταξύ τους συστήματα – ένα ερωτικό τρίο και το εκλογικευμένο και τακτοποιημένο σύμπαν της οικογένειας – και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ρωγμές του δυτικού τρόπου σκέψης και της ανάγκης μας να ερμηνεύουμε και να ταξινομούμε τα πάντα, ακόμη και να τα θεραπεύουμε. Μια μαύρη κωμωδία για την προσωπική μας ευθύνη στην ελευθερία μας.

Δραματουργική επεξεργασία, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Σκηνικός χώρος, Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Ενορχήστρωση, Μουσική διδασκαλία: Mislav Režić
Φωνητική διδασκαλία: Γιώργος Πατεράκης
Κίνηση: Μπέτυ Δραμισιώτη
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Παίζουν: Βίκυ Κατσίκα, Άρης Μπαλής, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τατιάνα Άννα Πίττα, Μαρία Μοσχούρη

Το κείμενο βασίζεται στη μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη. Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ
Τετάρτη 18:30
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:00
Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 και Θαρύπου
Τηλ:210-9212901

καλό σαββατοκύριακο
Μίλτος Πασχαλίδης – Κλόουν


Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.