Κόντε και Βαλβέρδε, βίοι αντίθετοι

Το Στάμφορντ Μπριτζ θα ντυθεί στα γιορτινά το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης για το πρώτο παιχνίδι της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το Στάμφορντ Μπριτζ θα ντυθεί στα γιορτινά το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης για το πρώτο παιχνίδι της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενα ζευγάρι με ιστορία δώδεκα ευρωπαϊκών αγώνων και δύο προπονητές με βίο… αντίθετο στην εφετινή σεζόν που θα παλέψουν για την πρόκριση αδιαφορώντας για το παρελθόν. Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, στον Αντόνιο Κόντε δεν λέει τίποτα η μία νίκη παραπάνω που έχει η Τσέλσι στα ευρωπαϊκά ματς με την Μπαρτσελόνα (τέσσερις έναντι τριών και πέντε ισοπαλίες). Αυτοί οι αριθμοί δεν ενοχλούν καθόλου και τον Ερνέστο Βαλβέρδε που βαδίζει με την Μπαρτσελόνα σε ασφαλή μονοπάτια.

Οι επιτυχίες και τα ρεκόρ

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Αντόνιο Κόντε ήταν ο άρχοντας του Στάμφορντ Μπριτζ, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια την Τσέλσι στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ. Είχε προηγηθεί ένα ρεκόρ δεκατριών συνεχόμενων νικών, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία της ομάδας, ισοφαρίζοντας μάλιστα την επίδοση που είχε η Αρσεναλ από την περίοδο 2002. Αλλά και ο ίδιος πρόσθεσε στο παλμαρέ του μία διάκριση που δεν είχε πετύχει κανένας άλλος προπονητής έως τότε. Είχε αναδειχθεί τρεις σερί μήνες κορυφαίος τεχνικός.
Εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο νότια, στη Χώρα των Βάσκων, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αισθανόταν το ίδιο ευτυχής στον πάγκο της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Μετά από δύο επιτυχημένες θητείες στον Ολυμπιακό (τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα), ο 54χρονος Βάσκος έκλεινε μία τετραετία στο Σαν Μαμές, στην οποία είχε οδηγήσει την Μπιλμπάο στην πρώτη κατάκτηση τροπαίου (ισπανικό Σούπερ Καπ) ύστερα από 31 χρόνια, και μάλιστα σε βάρος της Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος προπονητής σε συμμετοχές στον πάγκο της ομάδας, αλλά και αυτός με τις περισσότερες νίκες. Για αυτόν είχε αρχίσει να ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο καθώς ήταν ο πρώτος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Οι αποτυχίες και οι γκρίνιες

Φεβρουάριος 2018. Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο Αντόνιο Κόντε στη δεύτερη χρονιά στον πάγκο της Τσέλσι αισθάνεται τη μελαγχολία που προκαλεί ο βροχερός καιρός του Λονδίνου και παράλληλα τη δαμόκλειο σπάθη να τον απειλεί. Η πορεία της Τσέλσι είναι φθίνουσα, οι σχέσεις του με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς παραμένουν άσχημες από το περασμένο καλοκαίρι (η αφορμή ήταν η απαίτηση του Κόντε να φύγει ο Ντιέγκο Κόστα) και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόλυσή του πολλαπλασιάζονται μετά από δύο συνεχόμενες βαριές ήττες (3-0 εντός από Μπόρνμουθ, 4-1 εκτός από Γουότφορντ). «Δεν ανησυχώ και δεν φοβάμαι για τη θέση μου. Δουλεύω σκληρά κάθε μέρα και προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε να αποφασίσει κάτι άλλο η διοίκηση. Δεν ανησυχώ. Η ψυχή είναι ήσυχη. Η ζωή συνεχίζεται» απάντησε ο Κόντε στα δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου που έφεραν τον Λουίς Ενρίκε στη θέση του. Παράλληλα, ένα ακόμα «χτύπημα» ήρθε από την καταλανική «Sport». O 48χρονος Ιταλός θα είχε αποχαιρετήσει το Λονδίνο αν ο Αμπράμοβιτς δεν σκεφτόταν την αποζημίωση που θα πρέπει να του δώσει και η οποία αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ! Κορόιδο είναι ο Κόντε να παραιτηθεί; Σύμφωνα με κάποια άλλα δημοσιεύματα, ο ιταλός τεχνικός έχει πάρει παράταση μέχρι τα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα.

Κι εδώ, εμφανίζεται πάλι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, κάτοικος πλέον Βαρκελώνης, ο οποίος οδηγεί τους Μπλαουγκράνα σε ήρεμα νερά παρότι οι άνεμοι της τρομοκρατίας και της πολιτικής έχουν δημιουργήσει τεράστιες αναταραχές στην περιοχή. Το τρομοκρατικό χτύπημα του περασμένου Αυγούστου στη Ράμπλας αλλά και οι κοινωνικές κινητοποιήσεις με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας έφεραν σύμφωνα με την «El Pais» τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας στα εισιτήρια στο Καμπ Νου. Παρ’ όλα αυτά, ο 54χρονος Βάσκος έχει καταφέρει να ξεπεράσει την αποχώρηση του Νεϊμάρ, τις δύο ήττες από τη Ρεάλ στο Σούπερ Καπ τον Αύγουστο, το δημοψήφισμα που δίχασε την Μπαρτσελόνα και είχε αποτέλεσμα τη διεξαγωγή του αγώνα με τη Λας Πάλμας χωρίς θεατές για λόγους ασφαλείας, αλλά και κάθε άλλο αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό θέμα που παρουσιάστηκε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.