Ακουσε τις Σειρήνες ο Οδυσσέας;

Φρίττουν οι πλέον καλλιεργημένοι των σχολιαστών, με τις μικρές και μεγάλες κοτσάνες των λογογράφων του κ. Πρωθυπουργού, τις οποίες εκφωνεί ο κ. Τσίπρας σε διάφορες ομιλίες του.

Φρίττουν οι πλέον καλλιεργημένοι των σχολιαστών, με τις μικρές και μεγάλες κοτσάνες των λογογράφων του κ. Πρωθυπουργού, τις οποίες εκφωνεί ο κ. Τσίπρας σε διάφορες ομιλίες του. Τρία από τα πιο «διάσημα» λάθη του, πρόσφατα όλα, αφορούν πολύ γνωστά επεισόδια της μυθολογίας. Το πρώτο έχει να κάνει με τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν τις άκουσε, ενώ ο μύθος τον θέλει να τις ακούει και τελικώς να μην παρασύρεται. Συγκεκριμένα ο πολυμήχανος πρόγονός μας διέταξε τους ναύτες του να βουλώσουν με κερί τα αφτιά τους, αφού προηγουμένως τον είχαν δέσει στο κατάρτι. Αρα άκουσε και παραάκουσε τις Σειρήνες αλλά είχε ετοιμαστεί έτσι ώστε να μην παρασυρθεί. Οπως και να το κάνεις έχει μια διαφορά με την παραλλαγή που μας προσέφερε ο Πρωθυπουργός.
Αν για αυτό το λάθος θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι εν πάση περιπτώσει το νόημα δεν αλλάζει, τελικώς οι Σειρήνες νικήθηκαν, το δεύτερο σφάλμα είναι πιο σοβαρό καθώς εμπλέκει τον Οδυσσέα σε μια ιστορία στην οποία δεν είχε καμία δουλειά. Πέρασε μας είπε τις Συμπληγάδες! Καμία σχέση, όπως θυμάστε η Αργώ και οι αργοναύτες είναι που ξεγέλασαν τους δολοφονικούς βράχους αφήνοντας ένα περιστέρι να περάσει, οι πέτρες έκλεισαν, το πτηνό γλίτωσε, κι όταν άνοιξαν η Αργώ πέρασε πριν προλάβουν να ξανακλείσουν. Ευφυέστατο αλλά η ιδέα, λέει η μυθολογία, ήταν του μάντη Φινέα, όχι του Οδυσσέα. Το τρίτο έχει να κάνει με τους άθλους του Ηρακλή. Ξέχασε ο Πρωθυπουργός από το όνομα του βασιλιά της Ηλιδος Αυγεία ένα γιώτα, τον βάφτισε Αυγέα.
Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να έχει ήδη αντικαταστήσει τους λογογράφους του με υπεύθυνους επαγγελματίες που δεν γράφουν ό,τι θυμούνται, που δεν θα εκθέσουν ποτέ τον Πρωθυπουργό της χώρας με τέτοιον κραυγαλέο τρόπο. Βεβαίως ο ίδιος όπως και οι περισσότεροι πρωθυπουργοί δεν εκλέγονται για την καλλιέργειά τους. Μπορεί να ανήκει σε μια γενιά του «περίπου», των καταλήψεων, της μπαλαφαρίας και του φροντιστηρίου, είναι παιδί ενός εκπαιδευτικού συστήματος σε κρίση, πάντως μπήκε σε μια από τις δυσκολότερες σχολές της χώρας. Επίσης υπερψηφίστηκε τρεις φορές σε έναν χρόνο, για λόγους άσχετους με την Οδύσσεια και την αργοναυτική εκστρατεία, για να γλιτώσει τη χώρα από την καταστροφή. Τώρα που έχει επιτέλους καταλάβει πως υπάρχει ένας μόνο δρόμος, ας δεθεί, ας βουλώσει τα αφτιά του, εάν το προτιμά, ώστε να αγνοεί όποιον προσπαθεί να απομακρύνει την πατρίδα μας από τη μόνη λύση: ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις τώρα αμέσως. Ας το κάνει κι ας συνεχίσει να λέει τον Αυγεία Αυγέα άμα του φαίνεται πιο δημοτική…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.