Τα «πολυεύθυνα καθήκοντα» του κ. Τσίπρα

Οι Ιεράρχες φαίνεται ότι αντέχουν στον καύσωνα, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να ξεχάσουν τον Νίκο Φίλη. Και τούτο

Οι Ιεράρχες φαίνεται ότι αντέχουν στον καύσωνα, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να ξεχάσουν τον Νίκο Φίλη. Και τούτο γιατί συνεδρίαζαν συνεχώς επί ώρες με μοναδικά εφόδια νερό, πορτοκαλάδες και κρύο τσάι για το θέμα των Θρησκευτικών και μόλις γινόταν αναφορά στο όνομα Φίλης οι περισσότεροι μειδιούσαν. Τον οποίο, όπως ειπώθηκε, «η Εκκλησία δεν μπορεί να ξεχάσει». Αλλά μάλλον και ο κ. Φίλης δεν πρόκειται να ξεχάσει την Εκκλησία αφού, όπως λέγεται, εξαιτίας αυτής έχασε κοτζάμ υπουργείο και πέρασε στην εσωκομματική αντιπολίτευση, παρ’ ολίγον μάλιστα να συνεργαστεί και με την Ομάδα των 53.
nnn
Αντιθέτως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ιδιαιτέρως κολακευτικός προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία). Τόσες φορές άλλωστε είχαν συναντηθεί, τόσες που κανείς στο παρελθόν Αρχιεπίσκοπος δεν είχε συναντηθεί με πρόεδρο της κυβέρνησης. Να ληφθεί επίσης υπόψη ότι σε μια από τις συναντήσεις αυτές λύθηκε και το μείζον θέμα που προέκυψε στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους για το μάθημα των Θρησκευτικών. Και όχι, όπως ορισμένοι νομίζουν, όταν ο Π. Καμμένος λέγεται ότι είπε στον Αρχιεπίσκοπο «εάν κρίνετε ότι πρέπει να τους ρίξω, θα τους ρίξω». Ετσι ο Αρχιεπίσκοπος είπε για τον κ. Τσίπρα: «Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, παρά τις δυσκολίες και τα πολυεύθυνα καθήκοντά του σε εποχή δύσκολη, προσκάλεσε υπό την προεδρία του την 5η Οκτωβρίου 2016 σύσκεψη για την αντιμετώπιση των σχετικών με τα Θρησκευτικά προγραμμάτων…».

nnn
Επί της ουσίας τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδειχνε ικανοποιημένος διότι η συζήτηση για τα Θρησκευτικά άρχισε από μηδενική βάση. Εγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας στο υλικό διδασκαλίας και (το σημαντικότερο) τα βιβλία που θα χρησιμοποιηθούν στο σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθούν θα τεθούν στη διάθεση της Εκκλησίας «για την απαιτούμενη δογματική παρακολούθηση». Νίκη δηλαδή λαμπρά της Εκκλησίας έναντι του Νίκου Φίλη.
Ουσίες, οινοπνεύματα και σοσιαλδημοκρατία

Θύμιζε παλιές, καλές δόξες του πατριωτικού αλλά και του εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ. Τότε που ξενυχτούσαν συζητώντας πολιτικά. Ετσι η εκδήλωση (γιατί περί εκδήλωσης επρόκειτο) έληξε περί τις 2 τα ξημερώματα στο γνωστό στους πασοκικούς κύκλους μεζεδωπωλείο «+Ουσία» (προφέρεται… «συνουσία») στον Πειραιά με την κατανάλωση άφθονης ρακής, μελιτζανοσαλάτας, κρητικών τάκων και χοχλιών σε ένα ομολογουμένως αξιοθαύμαστο συντροφικό κλίμα. Πότε άρχισε; Γύρω στις 7 και μισή στον Δικηγορικό Σύλλογο του Πειραιά, όταν Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Νίκος Ανδρουλάκης και Μίλτος Κύρκος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας Π3 κατέθεσαν τις απόψεις τους για το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
nnn
Φυσικά, η συζήτηση στην κατάμεστη αίθουσα περιστράφηκε γύρω από τις εγχώριες εξελίξεις εν όψει και του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έβγαλε το εξής συμπέρασμα: Ομιλητές, θα μπορούσαν άνετα να συνυπήρχαν στο ίδιο κόμμα. Μόνο που αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι το σχήμα που επιχειρεί να φτιάξει η Φώφη Γεννηματά και μάλλον τους θυμίζει μια πιο κεντρώα εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, άντε στην καλύτερη περίπτωση ένα ΠαΣοΚ της δεκαετίας του ’70. Και οι εποχές έχουν αλλάξει, μόνον οι συνήθειες έμειναν οι ίδιες. Γιατί μετά την εκδήλωση εξέδραμαν στην «+Ουσία», έτσι, για μια πιο χαλαρή συζήτηση περί σοσιαλδημοκρατίας.
nnn
Στην εκδήλωση ωστόσο στον Δικηγορικό Σύλλογο έδωσαν το παρών αρκετοί νέοι άνθρωποι, σε αντίθεση με τις προχωρημένες ηλικίες που συγκεντρώνονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως καλό. Δεν χάλασε ούτε όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι το Ποτάμι απέτυχε. Ο Μίλτος Κύρκος αντέδρασε ήπια, ο Γρηγόρης Ψαριανός κράτησε την ψυχραιμία του, αλλά όπως μαθαίνω, ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ θα τύχει κατάλληλης αντιμετώπισης από τη διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη: «Αυτό είπε; Θα τον πετύχω, δεν θα τον πετύχω;». Μου φαίνεται ότι μια ωραία φιλία μπαίνει σε περιπέτειες


Κάποιες ενδιαφέρουσες παρουσίες

Στη Βουλή σημείωσα κάποιες παρουσίες ενδιαφέρουσες. Πρώτα απ’ όλα του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος καθόταν μόνος του στο Εντευκτήριο Βουλευτών στέλνοντας συνεχώς μηνύματα από το κινητό του. Δεύτερη παρουσία (και κρατήστε αυτό το όνομα) της Μαίρης Ανδροπούλου, η οποία είναι νομικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, αλλά όπως αποδείχθηκε και πολλών βουλευτών. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή η νεαρά και όμορφη κυρία Ανδροπούλου βρέθηκε δίπλα από κάθε βουλευτή της ΝΔ που επρόκειτο να μιλήσει στην Ολομέλεια ή να καταθέσει ερώτηση και έριχνε και στις ομιλίες και στις ερωτήσεις μια ματιά. Εδινε νομικές συμβουλές, φαινόταν να γνωρίζει νόμους, διατάγματα, κανόνες, κανονισμούς της Βουλής. Δεν είναι τυχαίο, όπως έμαθα, που τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι βουλευτές την εμπιστεύονται πλήρως. Η τρίτη παρουσία αφορά έναν πρώην γαλάζιο πολιτευτή που φαινόταν πανευτυχής όχι επειδή εγκατέλειψε την πολιτική και άνοιξε εστιατόριο και ξενοδοχείο στη Μύκονο, αλλά επειδή έδωσε… υπόσχεση γάμου. Πρόκειται για τον Νίκο Καραχάλιο, πάλαι ποτέ σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά που είχε διαγραφεί από τη ΝΔ και έδειχνε ένα… δερμάτινο (ή κάπως έτσι) δακτυλίδι για τους δύσπιστους που δεν πολυπίστεψαν ότι επιτέλους νοικοκυρεύεται, με μία Νορβηγίδα (εάν κατάλαβα καλά).

Η… απώλεια προσωπικού

Εγκαινιάστηκε το 2001 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αλλά το γεμάτο σημαντικά εκθέματα μουσείο της Νισύρου, από όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης των νησιών για πρώτη φορά, από τα εγκαίνια του, είναι κλειστό. Όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού το μουσείο «είναι κλειστό από τις 9 Μαίου, λόγω απώλειας προσωπικού μέχρι νεωτέρας» Για να ξέρετε το «απώλεια προσωπικού» δεν αφορά κάποιο δυστυχές γεγονός. Απλά η μοναδική υπάλληλος επικαλούμενη οικογενειακό πρόβλημα, πήρε απόσπαση για τον τόπο καταγωγής της, την Κατερίνη και έκτοτε δεν φρόντισε κανείς για την αντικατάσταση της. Τα σχόλια που ακούγονται στο νησί για την στάση της κυβέρνησης θα προτιμούσα να μην τα μεταφέρω. Είναι ακατάλληλα και για ενηλίκους!

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.