Μακρόν και πολιτικές ανατροπές

Η πρωτοκαθεδρία Μακρόν και, ακόμη περισσότερο, η αναμενόμενη εκλογή

Η πρωτοκαθεδρία Μακρόν και, ακόμη περισσότερο, η αναμενόμενη εκλογή του ως Προέδρου της Γαλλίας, θα είναι μια καθοριστική νίκη του ενωτικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Αναμένεται, όμως, να προκαλέσει και διαρθρωτικές πολιτικές ανακατατάξεις στο Ευ-ρωπαϊκό πολιτικό σύστημα.

Η εμφάνιση του φαινομένου Μακρόν, εκφράζει μια βαθύτερη ανα-τροπή στις συμβατικές γαλλικές πολιτικές διαχωριστικές γραμμές και τοποθετεί νέες. Στην εξέλιξη αυτή, σίγουρα επέδρασε και η αυξανόμενη παρουσία του δεξιού λαϊκισμού της Λεπέν, όμως εν-διαφέρει κυρίως η θετική διάσταση της εμφάνισης Μακρόν, διότι αυτή είναι που καινοτομεί και καθορίζει τις εξελίξεις.

Τι επανατοποθετεί, όμως, ο Μακρόν, ιδεολογικά και πολιτικά; Κατά τη γνώμη μου εισάγει τρία διακυβεύματα: πρόοδος-συντή-ρηση, ανοιχτές-κλειστές κοινωνίες, δημοκρατία-αυταρχισμός. Με βάση αυτά τα δίπολα θα κτισθεί η νέα βασική διαχωριστική γραμμή του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Η μέχρι τώρα καθοριστική ε-πίδραση της αντίθεσης δεξιά – αριστερά στην γαλλική πολιτική, που ήταν εμβληματική και για όλη την ευρωπαϊκή σκηνή, υποβαθ-μίζεται και μπαίνει σταδιακά στο περιθώριο. Η σύγχυση των Ρε-πουμπλικάνων, η εξαέρωση των Σοσιαλιστών και η τραγική μετε-κλογική επιλογή του Μελανσόν, αποτελούν χαρακτηριστικά παρα-δείγματα.

Το πλεονέκτημα του Μακρόν είναι ότι, πλέον, αυτός έχει την πρωτοβουλία να κτίσει το νέο προοδευτικό μέτωπο πάνω σ’ αυτά τα τρία στρατηγικά διακυβεύματα. Ο συντηρητισμός είναι σε κρίση ταυτότητας, διχασμένος ανάμεσα στην λεπενική άλωση και την δη-μοκρατική προσχώρηση στους προοδευτικούς. Πλέον, τα λαμπρά πεδία της νέας προοδευτικής οικοδόμησης είναι το νέο κόμμα Μα-κρόν και οι βουλευτικές εκλογές.

Η συστημική αναδιάταξη της Γαλλίας, έρχεται σε στιγμή ανάλογων εξελίξεων σε πολλά σημεία του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Η ανατροπή των παλιών διαχωριστικών γραμμών και η αλλαγή των παλιών πολιτικών συστημάτων είναι αναπόδραστη . Αναπτύσσεται ασύμμετρα, αλλά καθολικά. Η γαλλική περίπτωση, λόγω του ειδι-κού βάρους που φέρει, θα την επιταχύνει και θα την εμπλουτίσει.

Στη χώρα μας, ανάλογες πολιτικές εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι α-φορά τον προοδευτικό χώρο, έχουν ωριμάσει από καιρό. Η κοινω-νία απογοητευμένη, αλλά σε διαρκή αναζήτηση, εκφράζει καθαρά την πολιτική διαθεσιμότητά της. Αυτό είναι το καθαρό μήνυμα α-νατροπής, που εισπράττει και η Ώρα Αποφάσεων στην καθημερινή της δράση. Πολιτική τόλμη χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον και στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.