Πλεόνασμα χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η κατάσταση είναι τραγική. Μέσα σε δύο μήνες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιούργησαν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ύψους 2,619 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,649 δισ. ευρώ αφορούν μόνο απλήρωτους φόρους.

Η κατάσταση είναι τραγική. Μέσα σε δύο μήνες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιούργησαν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ύψους 2,619 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,649 δισ. ευρώ αφορούν μόνο απλήρωτους φόρους.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», από τον Φεβρουάριο 873.049 φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων και ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να πατήσει κι άλλο γκάζι στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Οι φορολογούμενοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι η Εφορία τρύπωσε στον τραπεζικό τους λογαριασμό με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 23.000. Και έπεται συνέχεια.
Το πλεόνασμα χρεών και κατασχέσεων αποτελεί την άλλη όψη της υπερφορολόγησης, η οποία σε συνδυασμό με την αναγκαστική νομιμοποίηση μέρους της παραοικονομίας με όχημα τα capital controls έθρεψαν πέρυσι το σούπερ πρωτογενές πλεόνασμα των 6,9 δισ. ευρώ.

Τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το πλεόνασμα, με αναγνώριση του μεγάλου κόστους για τους φορολογουμένους, ήδη επισκιάζει ο προβληματισμός.

Τα στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους μαρτυρούν ότι η δραστική συρρίκνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος στο τέλος Μαρτίου δεν οφείλεται μόνο στις καθυστερήσεις είσπραξης των εσόδων από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Τα έσοδα του προϋπολογισμού καταγράφουν αξιοσημείωτες ρωγμές κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ, ενώ μια σειρά παραγόντων από τις εκτεταμένες κατασχέσεις, τις ρυθμίσεις και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων έρχονται να δώσουν βραχεία ανάσα. Αν έλειπαν οι συγκυριακές εισπράξεις, η εικόνα θα ήταν χειρότερη.

Ασφαλή συμπεράσματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σύνολο του έτους προφανώς δεν μπορούν να εξαχθούν. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός, όμως, ότι από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν επιβεβαιώνεται ως τάση η εντυπωσιακή ανάκαμψη των εσόδων πέρυσι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.