media shots

Στους αντίποδες της τηλεθέασης κινείται η δημόσια τηλεόραση που παραμένει πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των τηλεθεατών.

Στους αντίποδες της τηλεθέασης κινείται η δημόσια τηλεόραση που παραμένει πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των τηλεθεατών. Η ΕΤ1 μόνο σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα ξεπερνάει το 10% και στην ΕΤ2 η εκπομπή που κάνει καθημερινά την πιο υψηλή τηλεθέαση είναι… «Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι». Την ίδια στιγμή, στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 200 εργαζομένων στην ΕΡΤ.

***

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς σε περιοδεία του στον Νομό Σερρών και μιλώντας στην ΕΡΑ δήλωσε: «Μπορούμε να είμαστε πραγματικά περήφανοι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ… η ζωή απέδειξε ότι, χωρίς αυτή, είχαμε μια μαύρη-κατάμαυρη κατάσταση στην ενημέρωση». Η ζωή αποδεικνύει ότι και με αυτήν, η κατάσταση στην ενημέρωση παραμένει προβληματική.

***

Βαθαίνει το σκάνδαλο με την ΑΕΠΙ. Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δικαιώνεται η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών και η εταιρεία καλείται να καταβάλει αναδρομικά περίπου 30 εκατ. ευρώ στο σύνολο των δημιουργών. Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν, έχουν κάνει φτερά. Η δικαστική πορεία που κατέληξε στην απόφαση αυτή κράτησε 21 χρόνια.

***

Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού με επιστολή του επισημαίνει ότι η υποχρέωση πληρωμής πνευματικών – συγγενικών δικαιωμάτων για την ΑΕΠΙ συνεχίζει να υφίσταται κανονικά και η μη πληρωμή συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων. Μόνο στην Ελλάδα…

***

Οι γερμανικές αρχές σκοπεύουν να επιβάλουν πρόστιμα έως 50 εκατομμύρια ευρώ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που θα αποτυγχάνουν να διαγράφουν αναρτήσεις ρητορικής μίσους ή ψευδείς ειδήσεις από τις πλατφόρμες τους μέσα σε 24 ώρες. Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν αρκετά για να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα αυτά. Ομως είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Οι πλατφόρμες αυτές έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Πώς μπορεί κανείς να ελέγξει αποτελεσματικά αυτόν τον όγκο πληροφοριών;

***

Τα κοινωνικά δίκτυα διαγράφουν περιεχόμενο μετά από καταγγελίες άλλων χρηστών. Το Twitter διαγράφει μόλις το 1% του περιεχομένου που καταγγέλλεται, το Facebook το 39% και η Google το 90%. Ποιος προφυλάσσει όμως έναν χρήστη που γίνεται στόχος ομαδικών καταγγελιών, ακόμα και αν το περιεχόμενο που αναρτά δεν είναι προσβλητικό ή ψευδής είδηση; Οταν η καταγγελία και η διαγραφή ακολουθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οι αλγόριθμοι απειλούν την ελευθερία του λόγου.

***

«Αφού κατοχυρωθούν οι συχνότητες –λαμβανομένου υπόψη και ότι το 2020 θα πρέπει να αποδοθεί επιπλέον ψηφιακό μέρισμα στις τηλεπικοινωνίες –θα εκπονηθεί ο νέος χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο οποίος θα προβλέπει πραγματική κάλυψη του 98% της χώρας» τόνισε ο ΓΓ Επικοινωνίας κ. Λ. Κρέτσος σε πρόσφατη ομιλία του. Να θυμίσουμε ότι το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας έλεγε ότι ο χάρτης συχνοτήτων «θα πρέπει να υιοθετηθεί από τις ελληνικές αρχές ως προκαταρκτική δράση πριν από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.