Κυβέρνηση εναντίον γαλάζιων συνδικαλιστών

Δεν είναι επιδημία αλλά επιλογή. Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις «γαλάζιες»

Δεν είναι επιδημία αλλά επιλογή. Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις «γαλάζιες» συνδικαλιστικές ηγεσίες, από την υγεία έως την τοπική αυτοδιοίκηση. Η επικοινωνιακή γραμμή που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο σε όλο το εύρος της πολιτικής ζωής είναι η συσπείρωση «δημοκρατικών δυνάμεων» απέναντι στη Δεξιά. Αυτή την τακτική του διπολισμού έχει επιλέξει σε μια φάση κατά την οποία από τη μια αναζητούνται εσωκομματικές συναινέσεις λόγω δύσκολων αποφάσεων στο οικονομικό πεδίο, ή και στα εργασιακά, και από την άλλη διερευνώνται πολιτικές διέξοδοι με ανοικτές τις διεργασίες στον χώρο της φιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.
Με προμετωπίδα «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα» εντείνονται, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι επιθέσεις κυβερνητικών παραγόντων σε συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ.
Είναι ενδεικτικό ότι με αιχμή του δόρατος την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων διαμορφώνεται ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης στην εν εξελίξει σύγκρουση των υγειονομικών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας.

Διαμάχες στον χώρο της Υγείας

Αυτή τη φορά, την αφορμή για εκτόξευση πυρών έδωσε η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να καλέσει τα σωματεία να συγκεντρώνουν ασυμπλήρωτες τις εκθέσεις αξιολόγησης απ’ όλους τους υπαλλήλους και να τις επιστρέφουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων ως «απαράδεκτες».
Στην αντιπαράθεση πρωταγωνιστεί ο «γαλάζιος» πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννακός, με αντίπαλο δέος αυτή τη φορά όχι τον… συνήθη ύποπτο –τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη –αλλά την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Ολγα Γεροβασίλη.
Και αυτό την ώρα που παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα στο δημόσιο σύστημα υγείας και δεν λείπουν οι δυναμικές διεκδικήσεις, με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κάθε μορφής και αίτημα την καλύτερη περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία, και μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Νέο επεισόδιο στις επικοινωνιακές συγκρούσεις βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ ενεργό είναι και το μέτωπο Γιαννακού – Πολάκη, όπου ανθούν οι απαξιωτικές εκφράσεις ένθεν κακείθεν και οι «αντιμαχόμενοι» έχουν φθάσει ως τα δικαστήρια.
Η κυρία Γεροβασίλη άδραξε την ευκαιρία να θυμίσει, μέσω του στελέχους της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ, της ΔΑΚΕ, τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση «Δημόσιο».
Θεωρεί προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση το ζήτημα αυτό. Για αυτό άλλωστε στην απάντησή της προς την ΠΟΕΔΗΝ χαρακτήρισε κορωνίδα του «μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος» του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη «το απολύτως τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης που εισήγαγε για το ανθρώπινο δυναμικό της διοίκησης και προέβλεπε την εκ των προτέρων καθορισθείσα αρνητική αξιολόγηση συγκεκριμένου ποσοστού υπαλλήλων ανά φορέα!».
Παράλληλα, η κυρία Γεροβασίλη κατηγορεί τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ για υποκριτική και μικροπολιτική στάση. Την εγκαλεί ότι επιλέγει συνειδητά να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους κρίσιμους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας και να παρακωλύσει τη «δημοκρατική μεταρρύθμιση της διοίκησης», ρίχνοντας ουσιαστικά νερό στον μύλο των πλέον ακραίων συντηρητικών – νεοφιλελεύθερων κύκλων.
Από τον Δεκέμβριο του 2016 είχε εκδοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η απόφαση με την οποία καθορίζονται η μορφή και το περιεχόμενο των Εντύπων Εκθεσης Αξιολόγησης για τους δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 14 του ν. 4369/2016.
Με επίκεντρο εκείνη την απόφαση [ΔΙΔΑΔ/Φ. 32.14/750/οικ. 32768/2016 Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΦΕΚ 4434/Β/30-12-2016)], οι διοικήσεις των νοσοκομείων ξεκίνησαν να μοιράζουν σε προϊσταμένους και υπαλλήλους τις νέες εκθέσεις αξιολόγησης.
Ετσι, η ΠΟΕΔΗΝ έστειλε στις 21 Φεβρουαρίου 2017 προς τα σωματεία μέλη της έγγραφο καλώντας τα να απορρίψουν τη συμμετοχή στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση συνδέεται ευθέως με τη μισθολογική, βαθμολογική και υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων με βάση τις μνημονιακές δΔεσμεύσεις.
Ανάλογη στάση είχε κρατήσει η ΠΟΕΔΗΝ και τον Ιούνιο του 2014 όταν καλούσε τους υγειονομικούς υπαλλήλους να αρνηθούν να συμμετέχουν στο σύστημα αξιολόγησης που είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά, προκηρύσσοντας παράλληλα απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ο κ. Γιαννακός εξελέγη πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τον Μάρτιο του 2015 –μετά το 14ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό της, το 33μελές γενικό συμβούλιο εξέλεξε την εκτελεστική επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα με αντιπροσωπευτικό αναλογικό Προεδρείο.
Εκτοτε δεν πέρασε ημέρα που να μη διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο κ. Γιαννακός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης.
Τον περασμένο Οκτώβριο η ΠΟΕΔΗΝ τον κατηγόρησε για «ασύστολα ψεύδη» αναφορικά με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ ενώ τον Ιανουάριο του 2017 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και αγωγή εναντίον του –ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, «ξεφτίλα» τον κ. Γιαννακό, επισημαίνοντας πως τα στοιχεία για αύξηση των θανάτων από λοιμώξεις στα νοσοκομεία που κλήθηκε να σχολιάσει στον «Gurdian» αφορούσαν το 2012.

Τριβές και στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης

Μια ακόμα εμβληματική περίπτωση στον συνδικαλιστικό χώρο, όπου αναδεικνύονται συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και ηγεσίας στην εκπροσώπηση αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ιατρός και εκείνος, συνδικαλιστής, κορυφαίο στέλεχος της γαλάζιας παράταξης, που ως δήμαρχος δραστηριοποιείται και στον χώρο της τοπικής διοίκησης, ο κ. Γιώργος Πατούλης βρίσκεται συνεχώς σε θέση επίθεσης κατά της κυβέρνησης και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατακεραυνώνει.
Μόνιμη επωδός των κυβερνητικών παραγόντων, με αφορμή ανακοινώσεις του ως προέδρου του ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας) και προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), είναι ότι ο κ. Πατούλης με όσα δηλώνει επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας ότι από κάθε θέση που κατέχει συμπεριφέρεται και δρα ως στέλεχος της ΝΔ.
Ο πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ – Πατούλη κρατά καλά από καιρό, όμως το τελευταίο διάστημα η υπόθεση των αλλαγών στον «Καλλικράτη» έφερε σε σκληρή αντιπαράθεση τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και τον γ.γ. του υπουργείου κ. Κώστα Πουλάκη.
Το τι μάσκες έπεσαν και τι αποκαλυπτήρια έγιναν σε δηλώσεις από όλες τις πλευρές δεν λέγεται. Από τη μια ο κ. Πατούλης διατείνεται ότι μέρα με τη μέρα τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση αποκαλύπτονται, δείχνοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν αρεστός ο θεσμός της αυτοδιοίκησης.
Από την άλλη, το υπουργείο Εσωτερικών τού επισημαίνει ότι δεν πρέπει να θεωρεί ότι οι προσωπικές του απόψεις και ορισμένων ακόμα συνοδοιπόρων του από τη ΝΔ εκφράζουν το σύνολο των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης.
«Ας σεβαστεί επιτέλους τη θέση του», του είπαν. Και πρόσφατα, ύστερα από ανταλλαγή «πυρών» και εκφράσεων περί κουκουλοφόρων από την πλευρά Πατούλη, του αντέτειναν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνήθιζε, ως τώρα, να δρα ως τοπικός κομματάρχης της πιο ακραίας πλευράς της ΝΔ, αλλά πλέον ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιολογίας και ποταπότητας. Και πάει λέγοντας, στο δίπολο δεξιά και αντιδεξιά.
Πέραν τούτων και ανεξάρτητα από συνδικαλιστικές ηγεσίες αυτού του τύπου, η ουσία είναι ότι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον χώρο της Υγείας, νοσοκομειακοί ιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι, συνεχίζουν να διεκδικούν στον δρόμο καλύτερους όρους ζωής και δουλειάς.
Εχουν έρθει σε αντιπαράθεση με την κεντρική εξουσία, και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με τη σημερινή. Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατήρησε τις μνημονιακές πολιτικές και τη μέγγενη της λιτότητας, με αποτέλεσμα οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας ή και στην τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτούν εμβαλωματικό χαρακτήρα.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.